18 februari 2011

Västerås - Örebro 4-2

Tack för det - Gulsvart!

Gulsvart höll i taktpinnen under den första perioden och med lite tur kunde de petat in något mål till. Det var bra fart framåt och få misstag bakåt. Helt enkelt en stabil period. Rentav en av de bästa förstaperioder vi mäktat med denna säsong. Målet vi gör är en aning slumpartat men visar hur enkelt det kan vara. Ett nedlägg från back mot mål, en klubba emellan, och pucken styrs in av Jaroslav Jabrocky till 1 - 0. Vi hade betydligt hetare lägen som missades.

---

Andra perioden börjar med ett boxplay. Det hinner bara gå en kort stund innan Jason Walters får hjärnsläpp och trippar en Örebrospelare i egen zon. Visst får man vara ambitiös i sitt boxplayspel men man får inte dra på sig en utvisning till. Speciellt inte ute vid sargen! Klantigt av Walters! Självklart kan Alexander Deilert i Örebro ganska enkelt kruta in 1- 1 via ett backskott från nära håll.

Efter målet tog Örebro över kommandot  och bara några minuter senare fumlade våra backar med pucken bakom mål. Det slutade med att Örebro kunde erövra pucken, lägga fram till en framstormande Melker Karlsson, som enkelt tryckte in pucken förbi Johan Gustafsson fram till 1 - 2.  I  det skedet kändes det som om vi var på väg att tappa matchen helt. Lyckligtvis drog Örebro på sig flera onödiga utvisningar och bjöd oss tillbaka in i matchen.

Trots att vi spelade bra i några powerplay ville inte pucken in i maskorna. Det fattades riktig bra avslut. Perioden vanns av Örebro med 2 - 0 och jag kände en viss oro inför sista perioden. Skulle vi  verkligen orka pressa fram tillräckligt många chanser för att vinna matchen?

----
Tredje perioden blev en jämn historia där spelet böljade en hel del fram och tillbaka. Både lagen gick verkligen fram med hela laget när de hade chansen. Det öppnade upp, åt bägge håll, för snabba spelvändningar. Kalle Olsson hade ett läge där han skrinnade ifrån sin back men avslutet var så lamt, så lamt och räddas enkelt. Kalle skulle dock revanschera sig bytet efter då han håller sig framme på ett pass från McGrath och stöter in pucken till 2 - 2. Underbart! Personligen kände jag en enorm lättnad. Kunde vi nu bara hålla detta. En poäng som kunde bli oerhört värdefull. Det tog åtta minuter innan nästa mål kom. Och vilket mål! Örebro fipplade med pucken och fick inte ut den ur egen zon. Lubomir Vaic tog pucken och vispade iväg ett pass till Jaroslav Jabrocky som blundade och sköt ett slagskott i bortre krysset bakom en skymd(!) M. Zajkowski. Minsann! 3 - 2. Vi hade vänt matchen till egen fördel!

Direkt efter målet försökte Örebro kliva på ordentligt och lyckades också skapa en hel del tryck mot Johan Gustafsson. Lyckligtvis fick de aldrig komma till några riktigt bra avslut. Återigen gjorde alla spelare en heroisk insats defensivt när det verkligen gällde. Trots det stod jag och var orolig. Minnena av matchen mot Rögle hemma senast gjorde sig påminda. Då hade vi 2 - 1 med 55 sekunder kvar men Rögle kvitterade och vann sedan på straffar.

Jag måste erkänna att vi denna gång hade domaren med oss hela sista perioden. Med lite otur kunde vi åkte på både en och två utvisningar i den senare delen av perioden. När sedan Conny Strömberg drar på sig en utvisning med knappt minuten kvar törs till och jag med räkna in en seger.

Att Jaroslav Jabrocky fick avrunda sin dag med ett tredje mål, i tom bur, kändes bara så underbart. Kul att han fick komma till ordentligt denna match. Han har varit framme så många gånger i tidigare matcher men pucken har då tagit fel väg vid varje avslut - nästan. Nu fick han lite retroaktiv utdelning på tidigare missar. Det tackar vi för...

Summering av matchen:
- Örebro är helt klart ett spelskickligt lag med många duktiga spelare. Tack vare att Örebro gick fram så hårt med sitt lag bjöds vi på ytor som inte finns när man spelar mot lite sämre lag. Idag kunde vi därför få lite mer is att spela på så fort vi lyckades vända spelet hyggligt snabbt. Det var en väldigt jämn match där vi till slut vann tack vare lite hetare vilja framför mål. Örebro snurrade friskt emellanåt i vår zon men fick oftast spela runt i sarghörnen. Vi gick däremot lite rakare på mål.

Vi har nu vunnit tre och spelat en oavgjord mot Örebro denna säsong. Man önskar verkligen att vi kan hålla i dagens spel till nästa match. När vi spelar på denna "nivå" så kan vi matcha alla lag i serien. Frågan är bara om laget tar med sig detta spel till nästa nedsläpp...