16 februari 2011

Örebro


 Varför så ledsen Conny? Förlorade ni mot Gurkorna - igen?


Snart dax för ännu en drabbning med Närkes stolthet - Örebro. Laget som gått som tåget denna säsong och nu stoltserar på en behaglig andraplats i tabellen. Trots att en del olyckskorpar(!) kraxat under seriens gång har inte Örebro sviktat speciellt mycket. De har tuffat på. Inte ens Strömberg-affären gjorde något större avtryck i deras resultat.

Självklart är man som Gurka oerhört avundsjuk på deras säsong. Det var inte så här det skulle bli. Vi har ju varit i allsvenskan så många säsonger att vi borde vara minst ett strå  vassare, ligga längre fram i utvecklingen, än Närkingarna. Vi kan trösta oss med att vi än så länge är bättre i inbördes möten. Ja, vi kommer faktiskt vinna poängligan mot Örebro denna säsong även om vi förlorar det sista mötet. Som bekant slog vi dem borta, vann hemma, spelade oavgjort borta och har därmed plockat sju av nio möjliga poäng. Det är en tröst i mörkret.

Som en parentes så tog vi nio av tolv poäng mot Bofors. Men då Bofors inte rosat marknaden denna säsong är det inte lika överväldigande.

Hur kommer de då gå på fredag? Tja, den som det visste. Jag förväntar mig en öppen, spännande, och underhållande match där Örebro för spelet och vi står för spelvändningarna. Tyvärr(!) är det så. Örebro är överlag ett starkare kollektiv med flera jämna formationer som alla kan förlägga spelet i offensiv zon. Vi får helt enkelt förlita oss på vår täta defensiv och sedan se till att peta ut pucken för att försöka kontra sönder Örebro.

I vanlig ordning kommer första målet bli väldigt avgörande för prägeln på matchen. Får vi första målet kanske vi kan få det lilla momentum som behövs för att killarna i laget ska tro på sig själva. Ramlar det däremot in en puck bakåt tidigt i matchen kan det bli en lång lång kvälls färd mot mörker och pina. Då är risken stor att vi får se allt för många "gamnackar" i laget. Det vore förfärligt.

Det bästa vore om laget, för en gångs skull, kommer ut från första bytet och försöker äga isen i ABB Arena. Det har varit tunnsått med den varan i vår hemmahall denna säsong. Allt som oftast har våra motståndare varit piggast i inledningen på matcherna och satt rejäl press mot oss. Så vill vi inte ha det.

När det gäller enskilda spelare så gäller det nu för Waltin att verkligen få igång bägge våra slovaker igen. I den senaste matchen var det stor skillnad på deras insatser på isen. Lubomir Vaic var betydligt hetare och aktiv än sin kollega Jaroslav Jabrocky. Den senare åkte väldigt mycket i "tomme" och fick ibland väldigt långa byten.

Speciellt i poweplay var Lubomir Vaic glimmrande. Vilken underbar blick den killen har för att hitta passningsvägar. Tyvärr är inte medspelarna alltid beredda på alla mackor som han serverar. Det är oftast stenhårda precisa passningar som sitter på bladet. Trots det har det mest blivit bomträff för den som tagit emot passet. I senaste matchen fick Evan McGrath öppet mål i powerplay efter passning från Lubomir Vaic men dröjde med skottet tillräckligt länge för att Tissel skulle hinna tillbaka och stänga igen.

Det har helt enkelt helt osannolikt att vi inte gjorde fler mål i powerplay senast med tanke på alla chanser laget skapade. Gissa om en annan stod och saknade en viss Damien Fleury. Ingen annan  i laget har samma distinkta avslut. Så är det bara.

En annan intressant sak, i powerplay, var Thomas Mitell´s medverkan. Han hade flera väldigt fina avslut från blå. Jösses vilket klipp han har i bössan. Det fina är att även han briljerar med otroligt fin teknik. Här hissas inte klubban upp i Jumbotronen innan skott. Tvärtom. Precis som Damien Fleury har han en otroligt kort "baksving" och en ypperlig timing i sitt skott. Det såg riktigt bra ut. Han får gärna fortsätta så mot Örebro.

När det gäller Thomas Mitell´s avsaknad av "tempo" eller "brister i skridskoåkningen" tycker jag han kompenserar detta med en mycket stor spelförståelse. Visst ser man att han ibland tar lite risker med sina passningar men överlag spelar han väldigt säkert. Han påminner lite, men bara lite, om en viss Niklas Lidström i sitt spel. Precis som Niklas läser Thomas av spelet bra och åker  oftast rätt. Gör man det behöver man inte vara så förbaskat snabb.

Hur slutar då matchen? Jag tror faktiskt det blir en målsnål historia. Kan tänka mig att lagen mäktar med max två mål var framåt. Sedan blir det sudden och straffar. Och där vet vi alla hur det slutar:(

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar