13 januari 2011

Västerås - Rögle 2 -3 (str)

Surt sa räven! 
Återigen drog "äckelrögle" det längsta stråt och kunde med mycket tur, men inte oförtjänt, vända och vinna denna match! Visst hade Rögle sina chanser under matchens gång att sätta en och annan trissa i nätet men om man leder med uddamålet med mindre än en minut kvar - då känns det surt att tappa matchen till förlängning och straffar. Dubbel-surt. Trippel-surt! (Varför händer inte samma sak för Almtuna?)

Det finns några saker man måste ta till sig efter matchen mot Rögle. Saker att lyfta fram, nagelfara, kritiskt granska. 

- Formationerna
- Powerplay
- Matchning
- Backspelet

Formationerna
I dagsläget har vi endast en(1) formation som har förmågan att hota motståndarmålvakten på ett vettigt sätt (Fleury,McGrath). De övriga formationerna fungerar endast som checkinglines. Byte efter byte avlöser varandra utan att de någonsin lyckas få fast pucken i anfallszon.
 - Ska vi ha en rimlig chans att behålla vår playoffplats, eller klättra i tabellen, är det en absolut nödvändighet med minst en formation till som kan skapa målchanser. Gärna två!

Powerplay
Vi har sett det förut och vi fick se det igen. Hur Gulsvart slarvade bort chansen till tre poäng genom otroligt taffligt powerplay. Idag var Rögle lite vassare än oss, lite rappare, skapade lite mer. I en sådan match är vår chans till poäng just - powerplay. Får vi inte fram fler spelare som orkar producera framåt så måste vi göra mål i - powerplay.
- Med tanke på vår offensiva impotens i spelet fem mot fem MÅSTE Waltin få igång en uppställning i PP som ger oss chansen att hänga kvar i matcherna och i dess förlängning poäng och en trygg tabellplacering.

Matchning
Vi har sett det förut och vi fick se det igen. Är det verkligen rätt spelare inne på isen vid rätt tillfälle! Ännu en gång slarvades ett gyllne läge bort i matchen. Vid spel fem mot tre fick "fel" spelare börja powerplay och misslyckades totalt. De fick inte till ett enda avslut mot mål. Dessa tillfällen är alldeles för värdefulla för att låta gå till spillo.
- Vi har bara en uppställning som kan skapa chanser i denna spelform. Låt för bövelen dessa spela så länge de orkar stå på skridskorna!


Backar
Våra backar är bevisligen oerhört starka defensivt. Om detta råder inget tvivel. Det stora problemet är  speluppbyggnaden. Ingen av våra backar, i dagsläget, har förmågan att hitta ett uppspel till en forward med fart. Allt som oftast blir det istället spel i via sargen till en stillastående forward, i passningsficka, som omedelbart blir checkad av en motståndare. I och med detta får vi aldrig igång några flygande anfall. Allt stannar upp och inte sällan blir vi så hårt pressade i egen zon att vi istället tappar puck och kontroll.
- Vi måste få igång ett offensivt backspel där våra forwards får passningar när de kommer/har med fart!

Det är då en himla tur att Daniel Sperrle fortsatt håller en hög och jämn nivå. Utan honom hade vi inte haft den   förhållandevis gynnsamma position i tabellen som vi faktiskt har...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar