22 januari 2011

Västerås - Almtuna

Copy-Cat


Det vankas - Derby!


Denna utnötta, ut-tjatade, urvattnade benämning på en match mellan två lag som anses vara rivaler - på något sätt. Om vi tittar på definitionen av begreppet derby så innebär den:
-En match mellan två lag som kommer från samma stad eller samma region. En del derbyn har även historiska, politiska, religiösa eller sociala förtecken.


Hur förhåller sig då vårt Derby till ovan beskrivna definition? Vi kan direkt utesluta stad, religiösa, och sociala förtecken. Kvar har vi då region, politiska och historiska förtecken.

När det gäller Region finns där en konkurrenssituation mellan våra län. Se bara på Heby kommun som numera tillhör Uppsala län. Heby ligger geografiskt i Västmanland men efter en folkomröstning ingår man numera i Uppsala län. Det känns lite surt. 

Ser vi till de politiska förtecknen så har Västerås under senare år försökt etablera sig som en Universitetsstad vilket som bekant Uppsala varit sedan länge. Här råder en bitter strid om att locka studenter till respektive utbildningar. Vi kan trösta oss med att Sveriges första gymnasium, Rudbeckianska, ligger i Västerås. Man kan säga att Uppsala snodde vår ide...

Hur ser då det historiska perspektivet ut? 
- Uppsalas tidigaste namn var Östra Aros, där Aros betyder åmynning och syftar på Fyrisåns utlopp i Mälaren. Östra tillades för att skilja orten från Västra Aros (Västerås).
Här ser vi återigen ett tydligt tecken på att vi var först! Vi valde namnet  Aros och Upplänningarna kunde inte låta bli att göra detsamma. Fult gjort och väldigt fantasilöst - kan man tycka! 

Vi kan med andra ord finna belägg för att det verkligen är ett Derby som kommer att spelas under söndagen! Vi kan aldrig acceptera att Uppsala snor en hel kommun av oss(Heby) samt plagierar vårt stadsnamn! Man kan säga att Uppsala består av riktiga Copy-Cats! Kanske därför som Gösta Knutsson hittade på sin omtalade figur Pelle Svanlös. Han insåg Uppsalaiternas tillkortakommanden när det gällde att hitta på eget och istället hemföll till att sno andras idéer..

Dags att visa vad vi tycker - på söndag!





2 kommentarer:

  1. Att dom snodde Heby gör ingenting,det var inget att ha iallafall.

    SvaraRadera
  2. Hmm, vi hade iofs mer hjärna när det var dags att skaffa nytt namn. Västra Aros ... Västerås. lite för enkelt lite för lätt. Precis som VIK.

    SvaraRadera