9 april 2009

Dags för sista matchen - och lite annat!

Så har då Färjestad vunnit SM-guld igen. Till stor förtjusning för alla som bor i Karlstad, kan jag tänka, men för alla oss andra är det nog tämligen likgiltigt. Visst är det starkt av FBK att ständigt ligga i topp och vara med i kampen om SM-titlar år efter år, men, som någon klok sade:

- ES håller på att utvecklas till något som kan liknas vid Skottska ligan i fotboll. Två lag som kan vinna - resten bara utfyllnad!

Och det mina vänner kan vara en farlig utveckling av svensk klubbishockey. En indikation på detta är att LHC och HV71 kammade noll i Champions Leauge. Utslagna av ett lag från Schweiz är inte allt för imponerande! Svensk klubbishockey håller nog förfärande låg nivå internationellt sett.


Jörgen Jönsson
- född 29 september 1972 i Ängelholm i Skåne län. Han har vunnit OS-guld 1994 och 2006, VM-guld 1998 och 2006 samt SM-guld med Färjestads BK säsongerna 96-97, 97-98, 01-02, 05-06 och 08-09. Han är den ende som vunnit OS-, VM- och SM-guld samma säsong, 2006. Ingen dålig karriär minsann! Personligen har jag alltid sett honom som den perfekte lagspelaren. En kille som går in och gör sitt jobb i match efter match både i klubblaget och landslaget. Hatten av för en av Sveriges störste, eller meste, spelare genom tiderna!
(källa: Wikipedia)


Silly Season!
(Rykten förstärks eller dementeras)

- Niklas Olausson som var på väg till Luleå är nu på väg till - Rögle! (Allt enligt "säkra" källor)

- Pär Albrandt vill också till Rögle - men får nobben! (Allt enligt "säkra" källor)

- Ola Svanberg(back), hett byte för Borås, som tror på honom till nästa säsong!

- Elias Fälth(back) redan klar för Almtuna! Inget kontrakt klart men klart i alla fall - typ!

- Patrik Juhlin slutar. En mycket fin och sympatisk hockeyspelare med stort Gul-svart hjärta avslutar sin ishockeybana i och med matchen mot AIK ikväll. Stort!

- Stefan "Loppan" Hellkvist är tydligen lite "sugen" på en säsong till men Leif Rohlin deklarerar att "man vill satsa på en yngre stomme". Vi får se hur det blir. Säga vad man vill om "Loppan" men han har en kuslig förmåga att peta in puckar!

Sista matchen med gänget - mot AIK
Vad kan vi förvänta oss ikväll? Personligen hoppas jag på en öppen och fartfylld tillställning där bägge lagen bjuder publiken på underhållande och trevlig ishockey. Nu finns inget att förlora längre. Inget mer att bevisa. Fullt ös - medvetslös, borde gälla ikväll. Matchen den vinner vi med, ska vi säga, 7 mot 5!Patrik Juhlin, "Julle" i folkmun. Ishockeyspelare född 1970 i Huddinge. Juhlin slog igenom i Västerås IK i början av 1990-talet. Under säsongen 1992/93 var Juhlin med om att föra VIK till klubbens, hitintills, enda serieseger i Elitserien. Under OS-turneringen i Lillehammer var han en av de mest förtjänstfulla spelarna i det svenska laget som under Curt Lundmarks ledarskap vann guld efter finalseger över Kanada. Under 8 matcher i turneringen noterades Juhlin för inte mindre än 7 mål, med vilket han var främst i det svenska laget.

Säsongen 1994/95 flyttade Juhlin till Nordamerika för spel i NHL-klubben Philadelphia Flyers. Någon större framgång i NHL hade inte Juhlin, det blev därför mestadels spel i farmarligan AHL; detta i Hershey Bears och Philadelphia Phantoms.

Åren 1997-2000 återfanns Juhlin i den finländska huvudstadsklubben Jokerit, vilket åtföljdes av en mångårig sejour i schweiziska SC Bern. Nu har han återkommit till Västerås för spel i Hockeyallsvenskan.

Meriter:
Världsmästare 1991
Olympisk guldmedalj 1994
VM-silver 1993
VM-brons 1994
World Cup-brons 1996
Elitserien i ishockeys All star-lag 1994
All Star Team AHL 1996-1997
Bäste målskytt Schweiz hockey liga - NLA 2001-2002
(källa: Wikipedia)


Mina personliga minnen av "Julle" sträcker sig längre tillbaka i tiden. Faktiskt till tiden innan VIK tog steget upp till Elitserien säsongen 87/88. Minns med välbehag bortamatchen mot Väsby där VIK hade chansen att mer eller mindre säkra kvalificeringen till Elitserien. En härlig inramning med massor av Västeråsare på läktaren. Och. På isen en mycket ung Patrik Juhlin som for runt som en "iller"! Vill minnas att han stänkte in en kasse i matchen som VIK vann ganska komfortabelt.

Andra minnen av denne "Julle" var när han vandrade omkring i staden som en vanlig människa. Nåja, vanlig och vanlig. "Julle" var redan på den tiden ytterst noga med sitt utseende. Fixerad? Troligen! Han visste nog, eller kände på sig, att han en dag skulle bli en riktigt stor idol hos alla fansen i staden. Man kan med andra ord säga att det var en mycket målmedveten ung man som drog runt på stadens gator. Vissa ansåg nog att han såg lite väl "kaxig" ut:)

Det man imponerades av under "Julles" tidiga år var den framfusighet han visade. Det var full fart på rören, in i zon, och raka vägen mot mål. Inga krussiduller. Han var aldrig någon "dribbler" utan levde på sin fantastiska inställning och skridskoåkning.

Så här i elfte timmen känns det härligt att fått vara med på hela hans resa. Från debut i A-laget till dagens avskedsföreställning. Det innebär även att både "Julle" och jag blivit ganska många år äldre. En står skillnade mellan honom och mig är att han fortfarande har kvar samma frissa! Det är - stort!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar