26 november 2012

Mysteriet "Z"

Min barndoms stora idol...
Som liten gick jag på matiné om söndagarna. Det var veckans stora begivenhet. Biografen hette Saga och det var ett lämpligt namn då där visades fantastiska äventyrsfilmer för oss barn. Errol Flynn gestaltade Zorro med den äran. En stilig man med mod i barm. Han svingade sin värja likt ett trollspö och red fram i natten på sin vackra svarta hingst. Efter en film med Zorro följde den sedvanliga utvecklingen. Vi cyklade hem, hämtade våra Moraknivar(!), och gick sedan ut i den närbelägna skogen och täljde oss varsin värja. Sedan fäktades vi kvällen lång. Man kan lugnt säga att det var en lek som härdade oss unga då det gjorde fruktansvärt ont att bli rappad över fingrarna. Tårarna flödade, adrenalinet pumpade, blodet rann, och vi var fullständigt lyckliga. Vi gick in i våra roller på samma sätt som dagens spelare i VIK gör, misstänker jag, men istället för värjor begagnar de sig av klubbor.

Kommer därmed osökt in på detta inläggs tema, nämligen Mikael "Z" Zettergren. Har man ett smeknamn som "Z" så förpliktigar det ur ett filmhistoriskt perspektiv. Nu har visserligen inte Zettergren en svart hingst till sitt förfogande utan istället skenor på fötterna. Hovar kontra skenor kan därmed gå på ett ut. Klubban får symbolisera värjan och hjälmen ersätta masken. Med andra ord kan vi gå vidare i detta inlägg.

"Z" kom till oss med ryktet av att vara en riktigt sniper, en avslutare, en poängtjuv. Följande personbeskrivning kan man finna när man letar:
- "Zettergren är en teknisk och snabb forward, som gärna utmanar och ofta med framgång. Mikael brukar stå för en hel del poäng. Finesspelare" (källa)
- "Zettergren är en teknisk och snabb forward. Rätt poängstark spelare som gillar att utmana och ofta gör det framgångsrikt. Ingen större fysiskt kraft, mer av en finesspelare" (källa)

Lite statistik:
AIK 45 10 8 18 (2007/8)
Mariestad 45 25 14 39 (2008/9)
Mora 52 23 13 36 (2009/10)
Mora 52 20 27 47 (2010/11)
VIK 52 8 12 20 (2011/12)
VIK 23 3 9 12 (2012/13)

Man behöver inte besitta mer än de mest banala kunskaper i matematik för att inse faktum: 
- Poängproduktionen har stagnerat över tid och säsong samt klubbbyte

Varför, blir den självklara frågan? Därom tvistar de lärde, och så jag. En orsak kan man säkerligen finna i det förtroende man får från sin tränare, en annan kan sökas i vilket sällskap en spelare får på isen, en tredje faktor kan vara det spelsystem som råder. En fjärde och femte orsak kan vara otrivsel på det sociala planet eller efterhängsna skador. 

Under Mats Waltins ledarskap handlade mycket om att alltid spela med fart och aggressivitet. Intet ont i det. Problemet kan dock bli uppenbart för spelare som gillar att vårda puck, hålla i, utmana, och att spela med insidan helt enkelt. Jag fick uppfattningen att "Z" aldrig riktigt trivdes i den spelformen. Resultatet blev ett hafsigt intryck från hans sida. Istället för att nyttja "Z"´s spelbegåvning med puck och klubba fick han mest ägna tid att jaga dump i sarghörnen och någon "honungsgrävling*", som Johan Tornberg brukar uttrycka det, är inte "Z".

Till denna säsong har "Z" haft förmånen att spela med Matt Fornataro och Brady Leisenring. En konstellation som överlag fungerat riktigt bra. Matt är en skicklig center och Brady en speedkula med målsinne. Tyvärr tycks det som om den gode "Z" inte riktigt fungerar fullt ut i denna kedja. Istället för att briljera med eleganta avslut och öppnande passningar visar han ibland upp en provkarta på hur man  tappar puck, både offensivt och defensivt. Jag får helt enkelt en besvärande känsla av att "Z" inte riktigt tror på sina egna förmågor. Det är illavarslande. 

Jag ser en oerhörd potential i Mikael Zettergren. Där finns så mycket mer att plocka, och locka, fram. Vore jag tränare skulle prioritet ett vara att få igång "Z", till varje pris! En "Z" som börjar producera "som förr" kan bli tungan på vågen för våra möjligheter att sno en direktplats till kvalserien.

Min direkta uppmaning till Fagervall blir därför att göra allt i sin makt för att ge "Z" spelglädjen(!) tillbaka. Här gäller det att vända på alla stenar för att hitta en gångbar lösning. Prova gärna annan kost, kortare klubba, andra skridskor, ny hjälm, större tröja, mer sportdryck, mer istid, ny frisyr(!), större tandskydd, större visir. Prova allt!

- Denna blogg kommer dra sitt strå till stacken och alltid ge sitt stöd i form av uppmuntrande tillrop(från läktaren) samt överdrivet välvilliga formuleringar gällande "Z"s prestationer på isen i skriftform.

Go, Z, Go!



*Honungsgrävling = innebär att en spelare gräver sig in i situationer i sarghörnen eller framför mål och vinner pucken.




4 kommentarer:

  1. Vill bara hålla med, jag är också fan av Z

    SvaraRadera
    Svar
    1. Joro, man vill sina spelare väl. Tänk om "Z" börjar sätta sina lägen! Det ena ger det andra och plötsligt har vi ännu ett offensivt hot som inte går att negligera för våra motståndare..

      Radera
  2. Första steget för Z är att börja spela enklare. Han verkar försöka lösa sin torka genom att spela mer komplicerat, och det är ju komplicerat...

    SvaraRadera
    Svar
    1. En riktigt iakttagelse. Kan bero på att han så gärna vill lyckas att han söker lite för svåra lösningar ibland. Det jag ser som mest oroväckande är det "mjuka" spelet han ibland använder. Det vill säga korta lösa puckar till medspelare som motståndarna lätt kan bryta. Här gäller att spela pucken mer resolut. Hårdare pass, hela tiden. Det minimerar risken för pucktapp och spelvändningar..

      Radera