26 november 2012

En Örebroare...

Björn "Nalle" Johansson!


Drar mig till minnes en intressant episod i ett möte mot Örebro för en herrans massa år sedan. Matchen utspelade sig i gamla Rocklundahallen och jag tror det var i slutet av 70-talet. I motståndarlaget fanns det en speciell spelare som vi hade stor respekt för. En spelare som från sin backposition var en lika vass offensivt som han var skicklig defensivt, nämligen Björn "Nalle" Johansson. En eminent ishockeyspelare som verkligen stack ut. Hur matchen som spelades slutade har jag inget minne av alls men däremot en incident som gjorde att "Nalle" för många säsonger framåt blev ett "hatobjekt" för Västeråspubliken. Till saken hör att detta var långt innan det sattes upp plexiglas längs långsidorna av sargen. Det var med andra ord rätt riskfyllt att bevittna en match från de lägre bänkraderna på långsidan.

Det som hände var ungefär följande. VIK pressade på rätt hårt i Örebros anfallszon och hamnade på rygg, minst sagt. På isen fanns just nämnde "Nalle". Mitt under denna press från hemmalaget lyckades "Nalle" erövra pucken och i ren ilska försökte han, med ett hårt slagskott, valla pucken ur zon via sargen. Det gick inte alls så bra. Pucken flög med våldsam fart upp på läktaren och träffade en åskådare mycket olyckligt i huvudet. Det som sedan gjorde publiken så "hatisk" mot "Nalle" var hans synbara nonchalans över det inträffade. Normal praxis var annars att spelaren som skjutit upp pucken på läktaren åkte fram och bad om ursäkt för tilltaget. Så gjorde inte "Nalle" utan han valde att, utan en blick upp mot läktaren, åka och sätta sig på avbytarbänken.

Varje gång han kom på återbesök till Rocklundahallen blev han påmind om denna händelse av en högröstad hemmapublik:)

Det var bättre förr - eller?

PS. Finns det någon som är tillräckligt gammal för att minnas ovan beskrivna incident? Du får gärna komma med en kommentar och kanske göra en komplettering eller ett tillrättaläggande:)





6 kommentarer:

  1. Håller med, bättre för , iallafall i nuläget..//sorgsen örebroare

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den där "Nalle" var en riktigt riktigt bra ishockeyspelare och sådana växer inte på träd.

      Radera
    2. Var i elvaårsåldern (typ 1979/80) med morfar på matchen och satt snett bakom personen som fick pucken rätt i pannan, varvid den studsade rakt upp i luften ett par meter. Det var en riktig knock-puck och sjukvårdare ilade dit.
      Minns hur vi mass-hatade Nalle efter det. Har för övrigt aldrig gillat det förbaskade Örebro och jublade ordentligt när vi lyckades slå dem på bortaplan med 6-5 samma säsong. Resultaten kom i sportradion P4 runt 21.30 på den tiden, om man inte hade tur och fick ett par snabba radioreferat av någon på plats live :)
      Tack för minnet GurkOlle

      Radera
    3. Speed! Underbart att du minns denna händelse. Som du vet bleknar minnet med tiden och detaljer suddas ut. Men i det stora hela tror jag att min beskrivning av händelsen är ganska korrekt:)

      Och, visst var det en helt annan känsla att möta Örebro på den tiden..

      Radera
  2. Fått en puck i pannan av Poppe. Såg ut som att pucken hade åkt in genom bakhuvudet och låg innanför pannbenet. Galen bula. Ogillar honom sedan dess.

    SvaraRadera