26 november 2012

Laget - som en motor - men utan rätt gnistor..

Det gäller att få igång alla cylindrar..


Snart har vi spelat halva serien. Det är märkvärdigt vad tiden går fort. Nyss var det seriepremiär, typ! Vi ligger på en fin tredjeplats i tabellen och har häng på lagen ovan oss. Då borde allt vara fina fisken. Men är det så?

Ärligt talat är jag lite kluven till att vi är så bra som vi tycks vara. Det lät det, va! Men så här tänker jag, nämligen, att det är inte många matcher, om ens någon, där man kan säga att HELA laget agerat optimalt. Jag får en irriterande känsla av att vi endast går på sju av tolv cylindrar. Eller, i värsta fall, på två av tolv!

Om vi tänker oss att vi disponerar tolv forwards till varje match och Bulan och Mickis är två av dessa. Vilka övriga forwards kan vi då säga ligga på sitt max i match efter match? Här kommer därför min egen, högst subjektiva, bedömning av hur respektive forward har bidragit till lagets framgång:

Patrik Berglund 95%
Mikael Backlund 90%
Mikael Zettergren 50%
Robert Kimby 30%
Mikael Frycklund 50%
Jonte Berg
40%
Brady Leisenring 75%
Victor Backman 60% (skadad en kortare tid)
Viktor Mårtensson 50% (skadad en kortare tid)
Marcus Jonsson 30% (skadad under en längre tid)
Markus Kinisjärvi 50% (fått spela back! och placerats i 3:e eller 4:e femma)
Kenneth Bergquist 50%
Marcus Eriksson 60% (skadad under längre tid)
Matt Fornataro
90%
Marcus Söderkvist 75%

Vi kan för enkelhetens skull enas om att når man 50% får man godkänt men för att bidra tillräckligt bör man ligga på 75 - 85% i match efter match. Ligger alla forwards på den nivån så har vi förutsättningar att vinna VARJE match i denna serie. Så kan man generalisera och förenkla min tes. 

Om vi nu återgår till min jämförelse med den tolvcylindriga motorn så ser vem som helst att den definitiv inte går riktigt bra på alla cylindrar. Rent matematiskt gissar jag att av dessa tolv cylindrar är det bra sex som går med full effekt. Övriga cylindrar åker med på köpet, åker snålskjuts, så att säga. 

Nu kanske jag bara är en avig och trångsynt gammal man som vill leta fel och brister, tror ni, men riktigt så enkelt är det inte. Jag jämför nämligen vårt lags hela kollektiva prestation med våra toppkonkurrenters prestanda enligt följande:

Bofors: går minst på 11/12 cylindrar i match efter match(4 liters cylindervolym med mycket högt varvtal).
Leksand: går minst på 11/12 cylindrar i match efter match.(8 liters cylindervolym med bra vridmoment på låga varv).
Västerås: går på max 6/12 cylindrar i varje match(äldre V8:a med stor cylindervolym men taskigt inställd tändning)

Det intressanta med denna djupsinniga analys är följande: Bofors och Leksand ligger redan nu nära sin maxprestation. Det gör inte vi! Fiffigt va? Den dagen Fagervall lyckas ställa in tändningen rätt på alla cylindrar kommer vi bokstavligen åka ifrån alla våra konkurrenter..

4 kommentarer:

  1. Grymt! Gör gärna samma sak med backarna!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, har tänkt göra något liknande med våra backar. Problemet är bara alla skador som varit. Det har varit en hel del cirkulation på backsidan med inlånade spelare eller forwards som fått spela på backen..

      Radera
  2. Tror du på det där själv Ollle?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gäller att alltid se ljuset i mörkret! Men faktum är att många spelare i vårt lag ännu inte presterat på en önskvärd nivå. Det är baksidan av myntet då laget förstärkts med spelare från NHL. Det går så bra ändå, typ!

      Radera