28 november 2012

Hjärtflimmer...

Att gå på ishockey är inget för den hjärtsvage. Kan tänka mig att många på läktaren kände vibbar av senaste hemmatchen där vi tappade både ledning och initiativ för att slutligen förlora på straffar. Örebro var med bra i matchen "ända in i kaklet" för att citera en känd förbundskapten.

Lite svårt att så här tätt inpå summera matchen. Att vi vann var trevligt, roligt, underbart. Sättet vi vann på var kanske inte imponerande men ändå ganska stabilt. Viss svajjade vi stundtals i sista perioden när Örebro öste på för en kvittering men det var fullt naturligt. Svårt att värja sig när motståndarna mobiliserar all kraft framåt, när det går lite på chans, när de får vittring.

Det rättvisa i utgången av matchen får andra bedöma. Principen "flest mål vinner" är allenarådande och vi gjorde bevisligen fler mål än Örebro idag.

Det som gladde mig mest denna period var att vi äntligen fick se tredje och fjärdeformationen göra riktigt gedigna insatser. Det lät verkligen benen gå i varje byte. Kedjan med Marcus Söderkvist, Marcus Jonsson och Jonte Berg firade stora triumfer idag då de lyckades skapa härligt tryck i anfallszon genom skridskoåkning och aggressivitet. Underbart att se och något man väntat på i många omgångar. Inte bara "brunk" utan även massor av offensiv kraft. Kul som bara den att "Messy" fick styra in pucken till 1-0!

Även formationen med Kenneth "Bacon" Bergqvist, Mikael "Z" Zettergren och Marcus Kinisjärvi såg pigg ut. Härligt! Speciellt "Bacon" hade osedvanligt god fart under grillorna denna kväll!

Berglund, Backlund och Backman gjorde många fina byten  i denna match. Det var snubblande nära att de fått sätta några strutar men idag gick de flesta avsluten över eller vid sidan av mål. Skönt för dem att andra i laget kliver fram och gör målen.

Överlag gör vi en bra match. Under stora delar av de två första perioderna känns vi lite starkare, lite mer kreativa, än Örebro. Vi skjuter inte så mycket men har många fina lägen till avslut. Vi dominerar inte men har ganska bra kontroll på händelserna. Trots 3-0 efter andra perioden känns matchen definitivt inte avgjord.

Inför den sista perioden är känslan på läktaren, orolig. Många pratar om Leksandsmatchen och hur vi där fumlade bort matchen vid ledning med 4-1. Min tanke är att "bara vi håller tätt första fem" så har Örebro bränt sitt krut för kvällen. Det gick, så där! Stefan Warg är lite olycklig då han ska sätta upp spelet till en forward. Passningen är lite väl hård och missriktad och pucken går till icing. Självklart vinner Örebro den påföljande tekningen och kommer till avslut via Aulin. En lurig puck som letar sig igenom en drös med spelare framför mål och förbi en skymd Lars Johansson. Det lönar sig ALLTID att lägga puckar på mål! Det hinner därmed bara gå 1.19 in i sista perioden innan Örebro får det mål som de så hett eftertraktar.

Efter denna adrenalinkick vädrar givetvis Närkingarna fler mål och sätter upp det ena anfallet efter det andra. Vi får allt mer inrikta oss på att försvar än anfall. När man äntligen tycker att vi  börjar få kontroll på puck och motståndare igen, och har möjlighet att lugna ned oss med lite eget spel, bjuder plötsligt Tim Heed in Örebro i matchen ordentligt. En riktig klassisk indianare i egen zon! Wiklander i Örebro lyckas, med lite tur, fånga upp Heed´s diagonalpass framför vår bur och tackar tyvärr genom att skicka in pucken via Johanssons högra stolpe. Tjong i medaljongen, typ!

Resterande tid av matchen handlar därefter om att skotta ut pucken ur egen zon. Med lite tur, stor möda, och stort hjärta, lyckas vi hålla undan för Örebros anstormning och reda ut det hela. I slutsekunden får dessutom "Mickis" peta in sitt första och lagets fjärde mål. Matchen slutar 4-2 och känslan är till lika stor del lättnad som glädje.

I mina ögon en trevlig, bra och välspelad match mellan två bra ishockeylag. Örebro är, trots dagens förlust, ett riktigt bra ishockeylag. Men de är även ett lag som just nu har det mesta emot sig. Detta var tredje förlusten i rad där de förlorar med uddamålet. Något som måste kännas oerhört frustrerande. Såg själv deras match hemma mot DIF där de var det bättre laget men fick noll(0) poäng. Samma sak borta mot Leksand där de hade chansen att göra betydligt fler än två(2) mål i första perioden och därmed i princip stänga matchen. Istället för att sätta tre(3) rena frilägen brände de alla och bjöd därmed in LIF i matchen. Att förlora så snöpligt i match efter match är inte bra för lagmoralen så Peter Andersson har en tuff uppgift framför sig nu. Hur ska han få sitt lag att spela ishockey i 3*20 minuter? Det är nämligen där skon klämmer anser jag. Det räcker inte, som idag, att komma igång i tredje perioden....

- För övrigt anser jag att Mikael "Z" Zettergren gjorde en hedervärd insats idag!

Till sist(1) några ord om Tim Heed! Vilken lirare! Han må bjuda våra motståndare en och annan felpass men herregud vad skön han är i sitt spel. Hans aktion fram till målet, 3-0, gav mig gåshud på vaden. Hockeygodis, tamigfan!

- Dessutom gillar jag att Ante Lindh fick sätta en kasse. När senast gjorde han mål? Hösten 76, känns det som.

Tack för matchen alla Örebroare och lycka till i matchen mot Skogsraggarna..

Till sist(2) måste jag berömma dagens domare Wolmer Edqvist. Kanon!