18 november 2012

Bloggens tre-i-topp

Det har spelats en del ishockey nu. Närmare bestämt tjugotvå omgångar. Bloggen dristar sig därför till att utse tre av sina absoluta favoriter, så här långt. Tänker dessutom dissa våra hemvändare. De får tillräckligt med uppskattande rubriker ändå. Så här kommer mina tre spelare som jag anser varit mest värdefulla:

1. Lars Johansson
2. Stefan Warg
3. Matt Fornataro

Jaha, kanske någon tänker, vad har de gjort som varit så bra?

Jo, det ska jag säga eder alla, de har gjort många saker bra. Framför allt har de vuxit i sina roller allt eftersom matcher spelats. Omgång efter omgång levererar de och gör helgjutna insatser. Tre spelare som kan ses som "grundbultar" i årets lagbygge.


Lars Johansson
Ni minns säkert Lasses fenomenala spel för några säsonger sedan då han representerade Mora och vi möttes i förkvalet till Kvalserien. I vår match på hemmais dominerade vi så fullständigt under den första perioden att det nästan var pinsamt - för Mora. Men trots vår dominans fick vi se oss slagna pga en målvakt som spelade otroligt stort. Just det, Lars Johansson. Hans spel förde Mora till Kvalserien den säsongen. 

Säsongen efter dök han upp i vårt lagbygge och fick konkurrera med Daniel Sperrle om målvaktsposten. Det gick sådär. Inte i någon match kom Lars Johansson upp på den nivå som han tidigare visat i Mora. Inte heller Daniel Sperrle lyckades övertyga riktigt. Följden blev att Waltin(!) valde att byta målvakt från match till match och det skapade inte den trygghet som en målvakt behöver för att våga spela ut. Man kan kort konstatera att vi hade två bra målvakter som aldrig spelade riktigt så bra som man kunde kräva.

Till denna säsong har allt förändrats till det bättre. En stor anledning är att Lars Johansson nu fått ledarnas fulla förtroende. Han är nu vår uttalade förstemålvakt. Tydligen var det inte mer som behövdes för att självförtroendet skulle blomstra och räddningsprocenten skjuta i höjden. Kan bara dra mig till minnes två matcher denna säsong där Lasse spelat på en lägre nivå och det var mot Oskarshamn borta och Malmö hemma. Mot Oskarshamn fick han å andra sidan inte mycket stöd av sina lagkamrater som för tillfället befann sig på en annan sida av rinken när Oskarshamns forwards stormade fram! Mot Malmö hemma fick han inte heller alltid rätt understöd. 

Det som imponerar mest med Lasses målvaktsspel är att det ser så enkelt ut när han räddar. Hemligheten är mycket hans eminenta förmåga att läsa spelet och ständigt hinna i position innan skotten avlossas. Han gör dessutom allt detta utan yviga rörelser. För att använda hockeytermer så är han oerhört "tät" vid sina förflyttningar. Vill även passa på att citera Johan Thornberg som beskrev samma sak med orden "han får med sig överkroppen vid förflyttningarna". Tacka fan för det, säger jag! Hur skulle det se ut annars? Dessutom är Lasse en mycket bra en-mot-en målvakt och räddar oss då och då när motståndare kommer helt fria.




Stefan Warg
Oerhört imponerande utveckling hos den gossen! Ja, ni vet hur det lät när han lämnade Örebro. Stefan Warg ansågs som en förstärkning - för motståndarlagen! Detta grundat på att han skulle vara väldigt slarvig och yvig i sitt spel. Det påstods att han pga sitt slarviga spel skulle dra på sig "massor" av utvisningar och på så sätt sänka sitt nya lag! Under de tjugotvå första omgångarna har Warg dragit på sig sexton(16) utvisningsminuter. Så var det med ryktet!. Det påstods även att han skulle vara seg på grillorna. Inte heller det överensstämmer med verkligheten. Tvärtom har han vid flera tillfällen visat prov på riktigt bra fart. Då och då har han lämnat defensiven och på ett mycket förtjänstfull sätt stormat fram över isen med pucken under kontroll. Det är helt enkelt lysande, mer sånt!

Man kan sammanfatta det hela med att Stefan Warg vunnit många Västeråsares stora uppskattning. Det är något som man hör varje gång på läktaren under våra hemmamatcher. Alla fler uttrycker sin glädje över Wargs resoluta och vägvinnande spel i det defensiva arbetet. Stefan Warg har på kort tid vuxit ut och närmast övertagit manteln av Andreas Lindh som härförare i de bakre regionerna. Det är stort! Att dessutom Fagervall även låter honom delta i powerplay är riktigt roligt. Det enda som man kan önska av Warg är att han tränar lite extra på att träffa målet! 




Matt Fornataro
Han bara kom in i laget och började spela på stor is som det mest naturliga i världen. Ja, rent av som om han alltid lirat på dessa stora vidder. Han visade snabbt att det under den svarta hjälmen fanns en spelintelligens av stora mått. Trots sina ringa mått är han en spelare som inte bangar att spela fysiskt. Ofta jagar han ifatt sina motståndare i defensiven och delar ut ordentliga tacklingar. En man med stort hjärta, tycks det. En spelare som inte vill förlora någonstans på isen. Han har samlat ihop 18 poäng på lika många matcher. Med det ligger han på sextonde plats i poängligan. Faktum är att han snittar fler poäng än Brady Leisenring.

Matt är dessutom en god tekare. Något som vi saknade väldigt mycket förra säsongen. Att ha en center som ger laget möjlighet att börja spela med puck vid nedsläpp är otroligt värdefullt. Man kan säga att Matt besitter många fina kvaliteter. Allt från att vara en duktig skridskoåkare, framspelare, avslutare till en hårt arbetande grovjobbare. Han är helt enkelt allt-i-ett. Vad kan man mer begära?




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar