15 november 2012

Bofors nästa..

Nu gäller det att spänna alla muskler..


Är uppriktigt sagt orolig inför lördagsmatchen. Detta ur flera aspekter. Vår totala oförmåga att utnyttja vårt enorma spelövertag senast mot Malmö samt det "spelsystem" som våra kommande motståndare praktiserar.  Vårt lag lever mycket på en stark defensiv kryddat med en kreativ offensiv. Däremot spelar vi inte speciellt fysiskt. Man kan nästa påstå att det fysiska spelet lyser med sin frånvaro långa stunder. Istället förlitar vi oss på att ett bra passningsspel och god skridskoåkning ska bära laget till framgång. Speciellt i form av snabba omställningar från försvar till anfall.

Ser man till alla våra matcher denna säsong så finns det en tydlig tendens. En tendens där vi ofta hamnar under tryck i egen zon under långa sekvenser. Visserligen är vi väldigt duktiga på att avvärja avslut från våra motståndare,som ofta får ta skott från dåliga vinklar, men faktum är att vi rätt ofta "fastnar" i egen zon. 

Mot Malmö senast skedde det i ett avgörande läge av matchen. Vi jagade ännu ett mål för att kvittera till 2-2 men hamnade istället på hälarna i egen zon. Istället för att spela rejält och fysiskt blev vi lite avvaktande i väntan på att "någon" skulle återerövra pucken så vi kunde gå till anfall igen. Ingen tog det defensiva ansvaret fullt ut. Det slutade med att Malmö kunde vinna puck bakom vårt mål för att sedan hitta ett avslut och gå fram till 3-1. Vår "vän" Leif "Strumpan" Strömberg säger en del kloka saker ibland som expertkommentator. Bland annat brukar han säga att man måste "göra jobbet färdigt"! Med det menade han att allt man gör måste man göra till 100%. Ligger mycket i det. Malmö gjorde just det. När de väl fick hugg på oss i vår zon gick de in med 100% för att skapa ett avgörande läge - och lyckades. De följde helt enkelt denna enkla grundläggande regel att "göra jobbet färdigt".

På lördag möter vi ett lag som ALLTID strävar efter att "göra jobbet färdigt". Bofors stora framgång bygger på denna enkla tes att alltid ge 100% i varje situation på isen. Det är jobbigt för motståndarna. Förbannat jobbigt. Otroligt frustrerande jobbigt. Det innebär att man som motståndare aldrig får lugn och ro i något moment på isen. Det gäller att ständigt vara vaksam på allt. Vi kommer inte få något gratis under matchens sextio minuter. På sitt sätt är Bofors som kollektiv berömvärda trots att de som ishockeylag inte är speciellt märkvärdiga(!). 

Leif "Strumpan" Strömberg överraskar ibland med att vara väldigt klok(!). När SSK spelade hemma mot Bofors hävdade han att inget lag riktigt vågade stå upp och syna Bofors spel ordentligt. Vad han menade var att Bofors lever otroligt mycket på att få med sig fart från egen zon genom att backar får bra passningsalternativ. Det är den farten laget nyttjar till att skölja över sina motståndare. En fart som de även tar med sig i hemjobbet. "Kan man döda farten så dödar man Bofors spel", hävdade "Strumpan". Det ligger mycket i det. Frågan är om vi har förmågan att "döda farten" för Bofors? Vi måste våga gå upp i banan och stänga av deras försöka till snabba uppspel...

En annan viktig sak att tänka på för oss i matchen på lördag är att stå upp för vår målvakt. Det finns nog inget annat lag i serien som så konsekvent går stenhårt mot mål, och målvakten, som just Bofors. De gör det både med ärliga och oärliga metoder. Man kan säga att de helt enkelt inte lägger fingrarna emellan. Här kommer det vila ett enormt ansvar på våra backar att de verkligen är beredda att stå upp. Lyckligtvis finns Andreas Lindh med i truppen igen och kan vara med och hejda de värsta övergreppen tillsamman med vår rese Stefan Warg.

Ser vi bara till de kvaliteter som respektive spelartrupper besitter just nu så ska vi vinna mot Bofors. Vår kedja med Berglund, Backlund, Fryklund är sannolikt seriens bästa för tillfället sett till offensiv kraft. Vår lina med Fornataro, Zettergren och Leisenring blixtrar till och kan skapa chanser i varje byte. 

Defensivt är vi bra. Våra backar har spelat ruskigt stabilt i en räcka av matcher. Inte ens förlusten senast mot Malmö förtar det intrycket. Snarare får man en känsla av att backspelet hela tiden tar ett steg framåt för var match som spelas. Med Tim Heeds intåg i truppen har vi dessutom fått just den back som vi saknat tidigare under säsongen. Tim är, i sina bästa stunder, en lysande offensiv back med briljant speluppfattning och teknik. Av förklarliga skäl försöker han under sina första matcher med oss spela ett mer defensivt backspel där han jobbar med bra marginaler. Det är förståndigt. Låt honom få några matcher på sig att hitta rätt balans i sitt spel. Det var nog rätt betydelsefullt för honom att få göra mål senast.....

Vad mer kan man säga om Bofors som inte redan är sagt? Tja, de är att mycket bra kollektiv där alla följer en spelplan till 100% i match efter match. Komplettera det med en rad "rollspelare" samt en mycket duktig målvakt så har man bilden ganska klar av laget. 

Hur det går? Det kan gå åt helvete, rent ut sagt! Lyckas vi inte förvalta våra chanser bättre än senast mot Malmö så är vi rökta...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar