27 oktober 2015

Lite tjatigt men alltid lika roligt...

Västerås - Björklöven 5-2
Jag tänker naturligtvis på de segrar vi radar upp för tillfället. Trots att vi av tradition är ett starkt lag i Hockeyallsvenskan som brukar landa i toppen av tabellen, år efter år, är det alltid lika roligt att vänja sig vid framgång. Även om det rullar på som tåget för tillfället är risken till en förlust ständigt närvarande i detta spel som kallas ishockey. Vi kan leda en match med klara siffror, dominera tillställningen fullständigt, men ändå förnimma den svindlande känslan av att det kan gå åt helvete, i alla fall.

Matchen igår mot Björklöven var just en sådan tillställning. Under stora delar av matchen kändes vi ett nummer större än våra gäster. Det kändes tryggt, säkert, kontrollerat. På läktaren väntade vi bara på målet som skulle dra plösen över öronen på Lövenspelarna. Få dem att krokna, tappa sugen, ge upp. Nu lyckades vi inte fabricera det viktiga 3-0 målet som säkerligen gjort att matchen fått en annan karaktär. Istället kom ett byte där spelaren blott för några ögonblick var lite ouppmärksamma och genast fick vi ett mål i röven, istället. Och ny match! 

Troligtvis är det just detta, dessa ständiga omkastningar i skeendet, som gör ishockey så oerhört attraktivt att följa som åskådare. På gott och ont. Det ena laget kan ha det berömda momentumet för att i nästa ögonblick, nästa byte, tappa konceptet, matchen och ansiktet fullständigt.

I går lyckades vi, med viss möda, pricka in ett 3-1 mål som kunde gett oss andrum och momentum för att segla ifrån till en bekväm viktoria. Men, se det gick inte denna gång heller! Genom ett visst mått av övermod valde vi att anfalla med tre man i numerärt underläge(!) och det kostade oss en snabb spelvändning av Löven som elegant hängde in 2-3

Återigen var vi jagade av ett poängtörstande Löven som såg sin chans att ta sig in i matchen trots att de under stora stunder inte varit inbjudna i spelet. När sedan duktige Joakim Lilliehöök mycket olyckligt drog på sig 2+2 för hög klubba satt vi bokstavligen i trångmål. 

Återigen fick vi alla bevis för att det är summan av alla misstag som fäller avgörandet i en match. Det lag som minimerar sina misstag går segrande ur striden. Genom våra egna misstag hade vi hux-flux bjudit in Löven att ta del av poängen. 

Genom att vi så frikostigt(!) missade flera gyllne lägen(och frilägen) till att hänga av Löven tidigare under matchen stod vi nu plötsligt med byxorna nere och fick slita i anletes svett för att rädda det egna målet från påhälsning i 2+2 minuters boxplay.

- En kvittering av Löven i det läget och det vete sjuttons hur matchen slutat

Jag tycker det är viktigt att när man i efterhand saluterar, gratulerar, och hyllar laget för en ny seger samtidigt har så mycket fötter på jorden att man ser till helheten. Att man faktiskt sakligt analyserat vad som hände, varför det hände, och hur vi undviker att det händer igen. Att bara stå upp och förtjust applådera segern i efterhand utan dessa insikter känns inte - professionellt. 

Nu lyckades vi till slut, mycket rättvist, bärga segern med ett "slumpmål" signerat av den för dagen offensivglade backen Andreas Borgman. En mycket fin uppåkningen som avslutades med ett skott som duktige Kevin Lindskoug normalt tar alla dagar i veckan. Ja, vi måste vara ärliga även i framgång. Det var ett turligt mål. 

Redan i nästa byte(!) lyckades sedan rappe och spelglade Cody Murphy åka sig fri och mot Lövens mål. Ett avslut som dock förhindrades av en Löven-spelare med straff som påföljd. Cody visade ingen pardon utan stänkte oerhört elegant in pucken till 5-2 och matchen var äntligen vunnen.

Sett till hela matchen var det väldigt välförtjänt att vi vann. Segersiffrorna speglade matchen bra. Totalt sett var vi så mycket bättre att tre mål upp får anses som både logiskt och försvarbart. Björklöven reste sig under matchens gång. Mycket beroende på vår egen oförmåga att stänga matchen. Vi missade alldeles för många "givna lägen" i spelet fem mot fem och slarvade, enligt mitt förmenande, bort några powerplay. Där måste vi vara mer noggranna. Både i avslut och i vårt powerplay. 

Björklöven ställde för dagen en ny import på isen. Broc Trotter. Trots att detta var Trotters första match i Löven-tröjan såg jag och många med mig att där finns det kvaliteter. Trotter hann med många fina prestationer i sin blott första match. Ska bli intressant att följa honom framöver. Kanske är han precis den spelare Löven behöver för att pendeln ska svänga från "godkända matcher men förluster" till - segrar. Jag tror Trotter blir en rejäl flipp!

När det gäller vår lagkapten Jeremy Williams försökte jag följa hans agerande extra noga denna match. Mitt slutintryck är i till sin helhet positivt, men, jag har några mindre anmärkningar:
- Bra att Williams gör mål, spelar fram till mål, och blivit mer delaktig i spelet fem mot fem.
- Dåligt att Williams drog på sig en helt onödig tripping samt att hamnade i "bråk" med Lövenspelare.
Betyg: 4/5

- Våra motståndare kommer i allt högre grad försöka påverka Williams under match. Han får räkna med en hel del småsmällar och trashtalk. Som lagkapten är det då extra viktigt att han håller huvudet kallt och inte bjuder motståndarna på det minsta. 

Till sist anser jag att vår tränare Martin Filander växer i sitt ämbete. Inför matchen mot Björklöven sa han något som jag gillar och uppskattar. Ett litet bevis för att han vuxit i sitt ledarskap. "Vi kommer försöka spela vårt eget spel men vi vet hur Löven vill spela och har anpassat oss lite efter det". Mycket bra! När en tränare slentrianmässigt(!) hävdar att "vi ska spela vårt eget spel och bryr oss inte om hur våra motståndare spelar", blir jag mer orolig......

Summerar:
- En ny bra laginsats där vi med bättre skärpa i egna avslut, både i spelet fem mot fem och i powerplay, skulle avgjort denna match redan efter två perioder.

Tack för kaffet, typ!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar