19 oktober 2015

Hästen borta...I morgon är det dags igen. Ny svår match. Bortamatch mot Marcus "Mackan" Erikssons Vita Hästen. Ett Hästen som jag inte bli riktigt klok på denna säsong. Har sett några matcher de spelat och, det har inte sett speciellt bra ut. Trots detta har de skramlat ihop aktningsvärda tjugo poäng och börjat en klättring uppåt i tabellen. Senast vann de i sudden mot ett hemmastarkt Tingsryd. 

Resultat från Hästens senaste matcher:
Tingsryds  -  Vita Hästen 3 - 4 (sudden)
Oskarshamn  -  Vita Hästen 1 - 0
Vita Hästen  -  IK Pantern 2 - 3 (sudden)
Karlskoga  -  Vita Hästen 3 - 2 (sudden)
Vita Hästen  -  Almtuna IS 2 - 3 (sudden)
Timrå IK  -  Vita Hästen  2 - 6

Det är anmärkningsvärt att under de senast sex omgångarna har man lyckats ta matcherna till sudden fyra gånger! Av dessa fyra har man dessutom förlorat tre. Även om Hästen känns svagare till denna säsong visar ovanstående resultat att de hänger med i alla matcher, på något sätt! Med andra ord kan vi inte förvänta oss något annat än en oerhört tuff uppgift för vårt Gulsvarta lag. 

En stor anledning till att Vita Hästen gick som tåget under första delen av förra höstsäsongen kan tillskrivas deras fenomenala powerplay. Detta i kombination med ett mycket bra styrspel defensivt kombinerat med väldigt snabba omställningar. Av det jag sett denna säsong återstår inte mycket av varken det ena eller det andra. Hästens powerplay är beskedliga 18.37% i dagsläget. Inte dåligt, men inte alls i paritet med förra säsongens utdelning vid samma tidpunkt. Offensivt är det fortfarande "gamle" Marcus Eriksson som står för den mesta produktionen. Som vanligt, kan tilläggas. Senast mot Tingsryd blev han till och med tremålsskytt!

Gamle bekantingen Axel Brage som brukar vakta Hästens mål med den äran är skadad och istället har Linus Söderström fått gå in och spela. Inte samma höga nivå som nämnde Brage men hyfsade 90.87% i räddningsprocent. Det tackar jag för som mer än en gång sett Axel Brage stänga till helt och hållet.

Jag följde själv matchen mellan Vita Hästen och Pantern. En märklig match där Hästen hade 2-0 och matchen i sin hand, men tappade allt, mer eller mindre. Pantern kunde till slut både reducera, kvittera, och sedermera vinna i sudden. Fullt välförtjänt dessutom. 

I bortamatchen mot BIK Karlskoga var det lite av det omvända. BIK ägde matchen och borde avgjort tidigare. Hästen hängde sig kvar och lyckades, med sex man mot fem, kvittera i slutminuten. Dock drog BIK välförtjänt längsta strået genom att vinna i sudden genom mål av Henrik Björklund.

Kort sagt, mina damer och herrar, så blir Hästen ett avigt lag att möta. Även om de inte spelar en glimrande hockey har de en förmåga att hänga kvar i matcher och därigenom ge sig själva chansen att vinna, eller åtminstone ta poäng.

Att jämföra våra stats med Hästens i de olika spelformerna är mest till glädje för oss statistiknördar. När spelarna väl står på isen är alla denna statisk inte mer än just, statistik. Då är det bättre, eller enklare, att bedöma våra chanser till vinst eller poäng genom att titta lite på hur vårt spel fungerat de senaste matcherna:


Tingsryds  -  Västerås  2 - 1 (sudden)
Västerås   -  Leksands  5 - 4  (sudden)
Oskarshamn  -  Västerås  4 - 2
Västerås  -  Asplöven  4 - 1
Pantern  -  Västerås  2 - 5
Västerås   -  Mora IK 2 - 1

Den spelmässigt bästa insatsen gjorde vi enligt mitt förmenande mot Mora. Då var det ordning och reda både offensivt och defensivt i sextio minuter mot ett mycket bra Mora. I bortaförlusten mot IKO var vi aldrig riktigt med i matchen, på något vis. Vi kändes lite uddlösa trots att vi spelmässigt inte var mycket sämre än IKO på isen. Vi saknade dock "bettet" i det vi gjorde. För att göra en lång historia kort så har vi under de senaste matcherna lyckats prestera på flera nivåer, samtidigt, under matcher. Spelet har pendlat från bra till slarvigt till stabilt och tillbaka till hafsigt. Den riktiga jämnheten, stabiliteten, i vårt spel har ännu inte riktigt infunnit sig. Stundtals har vi slarvat betänkligt i defensiven. Som tur är för vår del har Jonas Fransson överlag spelat väldigt stabilt och därigenom räddat oss några gånger.

Jag, och många med mig, väntar på den dag då Gulsvart får en riktig fullträff spelmässigt igen. Den dagen får gärna komma mot just Vita Hästen på tisdagskvällen.

- Själv känner jag mig fylld av tillförsikt och sticker ut gammelmanshakan ordentligt. Jag tror på en spelmässigt stabil insats där vi städar av Hästen enkelt!

Tips: 2-6

Så enkelt...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar