15 oktober 2015

Inte seger men poäng - och GurkOlle gör helt om!

Tingsryd - Västerås 2-1 (sudden)
Direkt efter slutsignalen mot Tingsryd tyckte jag det var prutt och öken att vi inte förmådde vinna mot smålänningarna. När jag efter någon timme fått lite mer distans tänkte jag om. Nåja, i alla fall lite. Att inte förlora är även det en styrka. Visst, vi förlorade matchen men vi vann en poäng! Nu kan man ju tycka att vi med våra sportsliga ambitioner borde köra över en kaxig nykomling. Tyvärr är det inte så enkelt. En nykomling av TAIF:s kaliber har troligen samma ekonomiska muskler som vi själva har. Hur tokigt det än må låta. Med andra ord måste vi inse två saker:

- Vi är inte så bra som vi vill tro!
- De övriga lagen i denna serie är inte så dåliga som vi vill göra gällande!

Se bara på Pantern som idag besegrade AIK med klara 4-0 på hemmaplan! Vem hade stuckit ut hakan och påstått detta inför denna omgång? Inte jag i alla fall.

Det finns en stor fara i att vi som supportrar negligerar våra motståndare och inte tillskriver dem de styrkor de faktiskt har. Om vi inte gör detta kan vi inte på ett korrekt sätt bedöma vårt eget lags insatser. 

Ta bara Leksand hemma senast. Utifrån tabellplacering och inhöstade poäng ansåg en del att vi borde vunnit matchen. Så fel att tänka så. Om inte annat fick vi bevis för detta under matchens gång. Stundtals kunde man få intrycket av att det var Leksand som låg tvåa i tabellen, inte vi!

Faktum är att vi nu, efter tretton omgångar, bara förlorat två(2) matcher under full tid! Om någon hävdat detta inför säsongsstarten hade jag gladeligen köpt detta! 

Ur mitt mikroperspektiv anser jag att vi i vår kritik av det egna laget måste vidga vårt seende lite. Visst, jag håller med om att vi stundtals spelar som prutt. Att det inte flyter på. Att några spelare inte kommit igång, Att försvarsspelet stundom ser ut som Kalle Anka. Att offensiven emellanåt är lite av mycket väsen för ingenting. Det finns en hel del saker som tränare Filander måste styra upp. 

Men, och detta är rätt viktigt, det ser likadant ut för alla lag i serien just nu. Inget lag ångar på i match efter match utan att det missas, slarvas, krånglas eller fallerar i någon ände. 

Så länge vi hänger med i övre delen av tabellen finns det egentligen ingen större anledning till räfst och rättarting. Än så länge behövs ingen spelare, eller tränare, hängas ut på galgbacken för hån och bespottande. Just nu är det alldeles för tidigt att ropa på avgångar och slipa yxor. 

Filander, och Västerås, sitter egentligen i gyllene sits, om vi bara besinnar oss lite. Vi har alltså ett lag som ännu inte fått spelet att fungera men ändå ligger vi tvåa i tabellen? Är inte det en styrka i sig, så säg! Här finns med andra ord utrymme både för arbetsro och reflektion utan ett ständigt påminnande om ett uselt tabelläge(se förra säsongen).

När det gäller spelares prestationer så är det självklart att vi ska kunna förvänta oss mer på flera händer och fötter. Jag är dock fullständigt övertygad om att alla spelare, inför varje match, har ett ärligt uppsåt att göra allt de kan för att laget ska vinna. Det räcker långt för mig. Som jag sagt tidigare, vi ligger tvåa i tabellen, trots att vi tycks vilja kölhala en och annan spelare efter varje match.

Självklart räds inte jag att lyfta fram kritik mot laget. Det finns alltid plats för kritik. Dock är det klädsamt om kritiken är mer än bara en massa ord. Den får gärna innehålla lite substans. Jag ska härmed ge exempel på kritik som jag anser relevant:

- Vårt powerplay ger bra utdelning men jag anser ändå att det behöver spetsas till än mer. Vid flera tillfällen har de mål som tillkommit i powerplay genererats mer av en slump än som frukten av ett bra och genomtänkt spel. I dagens match lyste detta igenom.

- Vi har just nu bara två formationer som tycks fungera i match efter match. Det räcker naturligtvis inte. 

- Formationen med Sorkin, Davidsson, Williams är alldeles för tunn offensivt i spelet fem mot fem. Allt som oftast fastnar de i istället i egen zon. Här behövs ett nytänk. Här behövs en bättre skridskoåkare som kan transportera puck samt täcka upp defensivt. Williams är förvisso "starkare fysiskt" denna säsong men han får inte bli en "brunkare" på köpet! Var för sig besitter dessa spelare utmärkta kvaliteter som kan komma laget till godo, men, som formation faller det inte väl ut.


- Formationen med Lihagen, Myttynen, Svedlund, blandar och ger. Här upplever jag att Myttynen är Svarte Petter. Både Lihagen och Svedlund kan transportera puck. Det är bra. Däremot tycker jag inte de kommer till riktigt i offensiv zon. Myttynen blir inte delaktig i spelet, på något sätt. Var för sig duktiga och dugliga spelare, men, formationen blomstrar inte.

Men som jag skrivit i texten ovan. Än är det ingen ko på isen. Vi ligger tvåa i tabellen. Vi har ett gynnsamt läge inför fortsättning. Allt kan bara bli bättre. Är inte det jävligt bra, egentligen?


Nu kör vi över Vita Hästen!

3 kommentarer:

 1. Mycket klokt skrivet! Sedan handlar det mycket om den mentala biten. Mot Oskarshamn tex kändes det som att det hände något i laget efter Oskarshamns 2-1-mål. Inte att de gav upp, men lite grand som att de började tappa tron på det lite. Lite ungefär som att de tänkte att nu kommer det bli jättesvårt och nu kommer vi få slita häcken av oss osv. Sedan blir det som att de känner att de inte orkar ge 100 procent när de får mål i baken vid fel tidpunkt, och då går ner på 90-95 ungefär.

  Känns som att det mesta handlar om psykologi helt enkelt. Gäller att försöka hitta tillbaka till den mentala styrka som gav serieseger förra säsongen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lagidrott är fascinerande på många sätt. Ibland är det precis som du beskriver. Man får en känsla av att laget inte riktigt "tror" på sig själva. Då behövs speciella karaktärer som går in och visar vägen. Tar tag i saker. Kan räcka med att en kedja går in och lyckas nagla fast motståndaren i egen zon genom hårt fysiskt arbete för att "väcka" övriga lagkamrater...

   Radera
 2. Att pantern besegrade AIK kom inte som en överraskning. Halvtunga VIK hade visst bättre koll på dem än gnagarna. Allt jämnt är vi bättre än Tingsryd! Tack för en bra blogg. / gns

  SvaraRadera