3 oktober 2015

Revision...


Revision kan vara mycket...

Under försäsong och de inledande omgångarna av seriespelet har jag, liksom tusenden andra, försökt bilda mig en uppfattning om vårt lags slagstyrka. Det är banne mig inte alldeles lätt att dra några större slutsatser när det kommer till det stora kollektivet. Att sia om hur bra vi kan vara när allt verkligen fungerar rent spelmässigt är närmast omöjligt. Däremot är det aningen enklare om man bryter ned saker och ting till mer hanterbar nivå. Tittar man på kedjeformationer eller enskild spelares prestation är det mindre svårt att göra bedömningar och komma med eventuella framtidsprognoser.

Det jag egentligen kan sträcka mig till när det gäller den kollektiva insatsen är att den stämmer rätt väl med vår huvudtränare Martin Filander insikter. Laget är ännu lite ojämnt i prestation under match. Dock var den senaste matchen hemma mot Mora ett fall framåt ur den aspekten. Där upplevde jag att kollektivet, laget, höll en anständig och jämn nivå i sextio minuter.

- Oavsett detta ska jag försöka göra en alldeles egen, och föga vetenskapligt, genomgång av kollektivets prestation samt eventuella framtida slagstyrka.

Hemligheten, eller framgångsfaktorn, i ett långt seriespel är naturligtvis att hitta jämnheten i spelet. Att i match efter match prestera på en nivå som ger laget en möjlighet att fortsätta samla poäng. Om kollektivet fungerar tillåts enskilda spelare göra sämre prestationer. Deras misslyckanden blir inte lika ödesdigra, kan man säga.

Om vi vänder på steken och har ett lag, ett kollektiv som inte fungerar då måste vi förlita oss mer på enskilda spelares egna prestationer. Att spetsspelare hela tiden levererar. Det blir genast en bräckligare tillvaro. 

Min amatörmässiga prognos just i skrivande stund är att Martin Filander allt mer börjar hitta grunden till det spel samt formationer som kan ge kollektivet den grundstyrka som jag efterlyser. Det är bra. Det är alldeles utomordentligt bra. Jämför gärna med förra säsongen där det tog till omgång 13-14-15 innan pusselbitarna föll på plats.

Problemet förra säsongen var att vår slagstyrka byggde på en rad av individuellt skickliga spelare som skulle bära laget, kollektivet. Det blev, kort sagt, för många kockar.  På vägen glömdes det bort att ishockey till kanske 80% bygger på fysisk och 20% på spelintelligensens. Att ha en handfull oerhört "smarta spelare" på isen är trevligt på många sätt men i längden behövs det alltid understöd av spelare som "jobbar hårt".

Dagens kollektiv ser allt mer välbalanserad ut. Konstigt nog en effekt av skador och otur samt lite felscouting. P.g.a backskador har Niklas Johansson tvingats leta nya backar och fyndat en spelare som Jakub Cutta. Då forwarden Matt Leitner inte dög plockades Nick Sorkin in i laget. Allt detta har skett innan vi ens spelat omgång nio av årets seriespel. Trots vår otur med skador på spelare, speciellt på backsidan, har vi paradoxalt nog samtidigt lyckas bygga ett starkare lag, kollektiv.

Som jag ser det, ur mitt lilla grodperspektiv, fungerar kollektivet förvånansvärt bra samtidigt som det finns flera spelare som ännu har en bit att vandra innan de når sin fulla potential. Det tycker jag är oerhört glädjande på alla sätt och vis.

Om jag ska bedöma lagets, kollektivets, slagstyrka just nu i relation till vad man kan förvänta sig när alla bitar faller på plats, när alla spelare presterar på rätt nivå, så skulle jag vilja påstå att vi ligger på en verkningsgrad av 70-75%. 

Glöm inte bort att under denna process som jag försökt beskriva har vi samtidigt lånat in spelare "från höger och vänster" för att täcka upp akuta behov!

Det som fattas just nu är saker som jag kommer ta upp i kommande inlägg men handlar då om individnivå.

Krossa Pantern!





1 kommentar:

  1. Tack för intressant läsning! Du nämnde inlånade spelare i slutet. Snart är ju både Uotila och Cook tillbaka. Skulle Alenbring också komma tillbaka inom ungefär samma tidsram, tror jag att Jacob Andersson får återvända till Skellefteå. Han var ju sjundeback senast menar jag.

    Mvh Vimmerbyarn

    SvaraRadera