11 oktober 2015

Bloggen granskar årets backuppsättning...

GurkOlle granskar - backarna


Jaha, då är det bara att kavla upp ärmarna och dela ut ris och ros. Här kommer min högst personliga översyn av de backar som vi disponerar till denna säsong. Som bekant har det figurerat, och förekommer, backar som lånas in då och då för kortare eller längre gästspel. För enkelhetens skull väljer jag därför att bara bedöma de backar som står under kontrakt med oss i dagsläget. Nu kör vi!Betygsskala:
1 Usel
2 Godkänd
3. Bra
4. Väldigt bra
5. Lysande 

----------------------

Charlie Cook
Antal spelade matcher: 4
Plus/minus: 0
- Förväntad prestation: 4,0
- Verklig prestation: 3.0
- 1
Kommentar: I Charlie Cook finns kvaliteter som måste nyttjas. Under försäsongen såg vi stundtals glimtar av detta. Jag tänker naturligtvis på den offensiva uppsida som denne back besitter. Här har vi en back som kan bryta mönster, påverka, skapa oro för motståndare genom sitt fina spelsinne och vilja att "hänga med" i anfallen. När seriespelet väl började upplevde jag att Cook valde att fokusera främst på defensiven. Det är inte fel. Men om jag inte missminner mig är denna värvning tänkt att ge understöd i vår offensiv i både spelet fem mot fem och i powerplay. Låt det bli så. Frågan är bara hur lång tid det tar innan han är redo för spel igen. Den olyckliga omständigheten att han fick flyga hem var naturligtvis inte optimal.

-----------------------------

Juha Uotila
Antal spelade matcher: 8
Plus/minus: +2
- Förväntad prestation: 2,0
- Verklig prestation: 2.0
+ 0
Kommentar: Förväntningarna på denne back var förhållandevis höga anser jag. Kanske för höga? Mina förväntningar var mer avmätta mycket pga det faktum att detta var en spelare som jag inte uppmärksammat tidigare. Ok, jag visste att han tidigare representerat både Vita Hästen och Oskarshamn men inte mer. Under sin sista säsong i Oskarshamn ståtade han för övrigt med -13 vilket inte signalerade att det var en defensiv klippa att räkna med. Fram till nu tycker jag dock han gjort anständiga insatser. Inte mer. Så länge han fortsätter spela enkelt, rejält, samt undviker utvisningsbåset är jag mer än nöjd. Genom åren har han nämligen dragit på sig en hel del utvisningar.

-----------------------------

Jakub Cutta
Antal spelade matcher: 5
Plus/minus: -1
- Förväntad prestation: 2,0
- Verklig prestation: 3.0
+ 1
Kommentar: Från första stund jag såg denne reslige spelare på isen i den Gulsvarta dressen kände jag spontant att detta var en spelare som passade vårt lag. En stabil, pucksäker, och rejäl back. Han utstrålade ett stort lugn i sitt agerande. Pondus. Redan i den fjärde matchen visade Cutta att han inte drog sig för att hänga på offensivt. Plötsligt var han djupt i anfallszon med pucken! Frågan jag ställer mig är om Cutta är en tvåvägsback eller ska ses som en defensiv general? Vet han det själv? Med tanke på Cuttas meriter så misstänker jag att han har rätt många verktyg i sin låda. Framtiden får utvisa vilket. Fram till nu tycker jag han känns bättre än förväntat trots en dipp i den senaste bortamatchen mot Oskarshamn.

-----------------------------

Hampus Larsson
Antal spelade matcher: 11
Plus/minus: +3
- Förväntad prestation: 3,0
- Verklig prestation: 3.0
- 0
Kommentar: Här hade jag önskat att få ösa på med superlativer men jag får nöja mig med det lilla. Hampus är en back som jag har stora förhoppningar om. Frågan är bara om han är redo att ta det där sista efterlängtade steget. Från puppa till färdig fjäril. Precis som med flydde Jonas Emmerdahl får jag en känsla av att utvecklingen stannat upp en aning. Trots sin ringa ålder har Hampus redan spelat över hundra matcher med Gulsvart. Hampus gör sällan en dålig match men jag skulle vilja se lite mer. Jag är övertygad om att det finns en nivå till i denne spelare.

-----------------------------

Andreas Borgman
Antal spelade matcher: 11 
Plus/minus: +4
- Förväntad prestation: 3,0
- Verklig prestation: 4.0
+ 1
Kommentar: Det snackades en hel del om denne backs egenskaper innan säsong. Idel lovord. Själv är jag överraskad över hur bra Andreas faktiskt är. Under försäsongen lät jag mig inte imponeras allt för mycket då jag tyckte Andreas var lite väl "flängig" i sitt framträdande. Det skulle smällas på i varje närkamp och han ville vara med överallt på isen. Både framåt och bakåt. Stundom såg det väl vådligt ut, minst sagt. Det gick i mångt och mycket på halvchans. Men, sedan hände något. När seriespelet väl började var det en annan Andreas som visade upp sig. Borta var nu det "flängiga" och istället visade han upp en stor mognad i sitt spel. Avvägningarna i allt han gjorde på isen var plötsligt mycket bättre. För tillfället anser jag Andreas vara vår bäste back.

-----------------------------

Anton Mylläri
Antal spelade matcher: 11
Plus/minus: +3
- Förväntad prestation: 3,0
- Verklig prestation: 3.0
+ 0
Kommentar: För de som inte sett Anton spela i Gulsvart tidigare kanske det kommer som en överraskning att han faktiskt är en skicklig spelare. För mig som såg honom redan som tonåring göra debut i A-laget är det inte alls lika överraskande. Därav mina förväntningar. Jag visste med ganska stor säkerhet att om Anton klarade försäsongsträningen så skulle han leverera. Inte mer med det. Däremot vill jag inte redan nu höja honom till några skyar. Han är bra. Det räcker långt just nu. Ger vi honom tid, och istid, kommer Anton kunna lyfta sig till ännu en nivå. Jag sträcker mig så långt att han kan nå upp till samma nivå som Andreas Borgman om korten faller väl ut. Minst.

-----------------------------


Alexander Nilsson-Lindelöf
Antal spelade matcher: 4
Plus/minus: -2
- Förväntad prestation: 2,0
- Verklig prestation: 2.0
0
Kommentar: Mina förväntningar på Alexander har inte varit speciellt höga. Trots allt har han inte spelat back mer än knappt två säsonger och har ännu en rätt mycket att lära. Skillnad mot  spelare som redan från unga år slavat som back. Med varje match, både i J20 och A-laget, kommer han naturligtvis att utvecklas i sin roll. I de framträdanden han fått göra med A-laget denna säsong har han spelat efter sina förutsättningar. Alexander tycks var i besittning av mycket god spelförståelse. En klok spelare, helt enkelt.

-----------------------------


Douglas Alenbring
Antal spelade matcher: 6
Plus/minus: -2
- Förväntad prestation: 2,0
- Verklig prestation: 2.0
0
Kommentar: Här har vi ett ämne för en riktig publikfavorit vad det lider. En ny Andreas Lindh! En spelare som gillar att använda sin fysik för att markera sin närvaro. Efter en utflykt till AIK J20(!) förra säsongen är han nu tillbaka i modersklubben. Redan under försäsong visade Douglas att han inte var rädd för fan själv ute på isen. Tog för sig rejält i närkampsspelet. Dessutom är han en bra skridskoåkare och visade prov på fina handleder i passningsspelet. Detta till skillnad mot Andreas Lindh(f´låt Ante). En framtidsman för Gulsvart om han matchas på rätt sätt. Det är jag övertygad om.

-----------------------------

Jaha, då ska jag försöka summera det hela. Mina förväntningar har infriats i det stora hela. Den ende som inte levt upp till mina förväntningar är Charlie Cook. Trots allt är han värvad för att vara lite av en ledande back för laget. Men än finns det tid till bättring. Han har många matcher på sig att visa sin förträfflighet. Utöver detta är det två backar som varit lite bättre än jag förväntat mig. Jacub Cutta och Andreas Borgman.

Ska jag här och nu lyfta fram det två backar som varit bäst sammantaget under de första elva omgångarna blir det Anton Mylläri och Andreas Borgman(med ett litet extra plus för den sistnämnde)Därefter vill jag placera in Hampus Larsson. Något som stöder denna min argumentation är deras plus/minus statistik. Juha Uotila har dragit på sig matchstraff och avstängning vilket påverkar min bedömning negativt.

Ska jag bedöma hela backbesättningen så anser jag att den får betyget 3 som kollektiv. Trots allt har vi bara släppt in 21 mål på elva omgångar vilket tyder på att vår defensiv håller en bra nivå.

Jaha, så tyckte jag. Vad tycker du/ni! Vilken back har varit bäst?

Vi höres:)

PS. Glöm inte att rösta på den back som du tycker överraskat mest!

2 kommentarer:

 1. Andreas Borgman helt klart! 4/5 i betyg hittills.

  /Vimmerbyarn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir intressant att se om Andreas har förmågan att hålla den fina prestationsnivå han besitter. Säsongen är lång. Vore förträffligt om han kan bli som bäst när det väl gäller:)

   Radera