4 oktober 2015

Vi besegrade Pantern..bra så!

Pantern - Västerås 2-5
Vinner man borta med 5-2 är det alltid bra. Detta oavsett motstånd. Idag fick vi känna på Pantern. Ett lag som tidigare satt stopp för besökande lag genom ett fysiskt och energiskt spel. Länge såg vi ut att fastna i det spel som Pantern ville ha. Mycket kämpa och väldigt lite spel. Pantern lyckades under den första perioden kliva på mot våra backar och därmed tvinga fram en del puckdräll som de försökte utnyttja. Det var snubblande nära några gånger men i det stora hela blev det aldrig riktigt farligt. Problemet var bara att vårt eget anfallsspel gick helt i stå när våra backar inte lyckades flytta upp spelet med lite snabba förstapass.

Av just den anledning var det extra skönt att vi fick ett flytmål med oss till 1-0. Eddie Davidsson försökte nå Williams på bortre stolpen men pucken kom aldrig fram. Den gick istället i mål via målvakt och en Pantern-spelare. Det var precis vad vi behövde för att få lite mer energi i vårt eget spel samtidigt som humöret, kampandan, falnade lite hos våra motståndare.

- Den första perioden var rent spelmässigt rent utav medioker, anser jag. Från båda lagen.

I den andra perioden lyckades till slut Pantern göra mål i ett eget powerplay. En märklig situation där pucken tycktes vara i vår ägo men ändå hamnade hos en mer eller mindre fristående Emil Sandin som kunde lägga in trissan bakom Jonas Fransson.

Efter målet, kvitteringen, fick jag en känsla av att Gulsvart höjde intensiteten några procent och genast började vi sätta press mot Panterns mål. Under ett rätt uselt powerplay lyckades vi till slut få till en spelvändning från egen zon där Stefan Gråhns slog en lysande passning till Jan Urbas vilken stormade fram ensam mot mål och hängde 2-1. Ett mål som vi verkligen förtjänade. Vi hade börjat ta över matchen.

Bara knappa minuten senare kom den för dagen allt bättre Niklas Lihagen drivande med pucken mot mål och på den efterföljande returen höll sig Christopher Fish framme och klappade in pucken till 3-1.

- Där kändes att matchen var vunnen

Lite kuriosa. Under matchens två första perioder lyckades vi vända spelet när Pantern lirade powerplay och skapa tre(3) frilägen! Dock missades alla. Ett tecken så gott som något att powerplay inte var Panters bästa spelform.

Tre minuter in i den tredje perioden bjöds vi på ett snyggt nummer av nye Nick Sorkin. Nick trampade in på högerkanten i anfallszon, ensam mot två Panternspelare. När han närmade sig mål överraskade han alla genom att oannonserat plötsligt dra iväg en hög och hård backhand som letade sig in precis under ribban bakom en förvånad Viktor Andrén i hemmakassen. Briljant, måste jag säga!

Pantern lyckades reducera till 2-4 genom Pontus Netterberg som snodde pucken av en aning fumlig Anton Mylläri vid offensiv blå. Pontus skrinnade ifrån nämnde Mylläri och kunde hänga pucken bakom en chanslös Jonas Fransson

Men vad gjorde det! Vi ägde nu matchen och som ett bevis för detta kom strax nästa mål i Panterns kasse signerat Linus Svedlund, Matias Myttynen och Niklas Lihagen. Ett bra och hårt arbete av Linus i sarghörnet, en fin liten framspelning av Myttynen, och en säker avslutning av Lihagen fram till 5-2.

- Tack för kaffet, typ!

Så länge vi dansade efter Panterns pipa, eller spelplan, såg det länge väldigt statiskt ut. Deras taktik att ligga högt och störa våra backar fungerade allt sämre ju längre matchen led. Vi började allt oftare spela oss förbi deras forechecking och därmed var Panterns öde mer eller mindre beseglat. När det väl blev mer fart i spelet, högre pucktempo, såg man genast skillnad i kvalitet på lagen. Vi kändes hela matchen som "numret större" men det var först efter drygt halva matchen som vi också visade detta spelmässigt.

En skön bortaseger mot ett Pantern som säkert även fortsättningsvis kommer sno många poäng av besökande lag.

Idag var det inte kollektivet som bidrog till segern anser jag. Idag var det kvaliteten i vissa avgörande moment från en handfull spelare som bidrog till att vi kunde vinna. Det är inte alls dumt att vinna, och vinna rätt övertygande, trots att "maskinen Gulsvart" till stora delar gick på halvfart.

- Den formation som gjorde det mest gedigna arbetet denna match var återigen(!) fjärdelinan med Berg, Gråhns, och Fish. De bara nöter på från första till sista nedsläpp. Varje match!

- På andra plats denna gång kom linan med Svedlund, Lihagen och Myttynen. Niklas Lihagen tog för sig allt mer som matchen gick och förhoppningsvis betyder målet att han får lite medgångskänsla nu.

- Formationen med Williams, Davidsson, Sorkin bidrog starkt till segern genom två mål men spelmässigt finns det betydligt mer att önska. Den spelare som jag "oroar" mig mest över i denna formation är faktiskt lagkaptenen Williams.

- I dagens match anser jag att det bara var Jan Urbas(ett mål) som höll tillräckligt bra nivå i andraformationen. Tyvärr var Cody Murphy lite anonym igen i dagens match. Jobbar hårt över hela isen, vilket är bra, men kom inte till ett enda avslut!

Det som är väldigt bra, trots allt, är att alla fyra formationer bidrog med mål i denna match. Det är banne mig en jädra styrka!

Se där! Lite gnäll och lite beröm. Precis som det ska vara. Klappa fint med ena handen och samtidigt hytta med näven med den andra.

Och, ja just ja! Sa jag att Jonas Fransson var stabil.....