30 december 2014

Torsk i Karlskoga...

Han fick inte göra mål denna gång
men är säker glad ändå!

Det blev torsk igen mot BIK Karlskoga. Tredje raka mot detta "bonnagäng". Till skillnad mot förra bortamötet släppte vi bara till ett mål i röven genom aningen klumpiga utvisningar under den första perioden. Johan Johnssons puck-out när han skulle rensa i boxplay var egentligen fenomenalt i sitt utförande. Ett kraftfullt slagskott(!) från egen förlängd mållinje som tog pucken tvärs över hela isen, cirka 55 meter, och hamnade i nätet ovan plexit bakom en skadeglad hemmamålvakt. Det kan man verkligen kalla en rejäl Puck out of bounds or unplayable. Naturligtvis kunde BIK Karlskoga nyttja detta fem mot tre och sätta ledningsmålet även om målet såg en aning märkligt, eller, turligt ut. Gissar att Karlskogingarna gärna påstår att det var en intränad variant.  Backskott från Alexander Ytterell som missar(!) mål men pucken studsar ut vid andra stolpen där Marcus Nilsson petar in trissan i öppet mål.

Med andra ord ett liknande scenario som vid det förra bortamötet då vi bjöd BIK Karlskoga möjligheten att göra två snabba mål i den första perioden genom rätt klantiga utvisningar.

Efter sitt ledningsmål tog BIK Karlskoga över händelserna på isen och skapade flera lägen att göra mål. Det blev inte direkt lättare för oss att komma in i matchen då Stefan Gråhns bjöd på ännu en Puck out of bounds or unplayable när det återstod någon minut av den första perioden. Vi fick vara tacksamma att vi kom undan den första perioden med endast ett mål i baken.

Till den andra perioden kom vi ut på ett bättre sätt och satte stundtals bra tryck i BIK:s försvarszon. Vi fick möjlighet att spela flera powerplay utan att få in trissan i nät. Det var inget större fel på vårt powerplay annat än att de allra flesta avslut var alldeles för lättlästa för Joel Gistedt i hemmakassen. BIK var skickliga på att skärma av, täcka ytor, vilket gjorde att de flesta avslut fick tas ur sämre lägen.

Under den andra perioden inträffade två saker som direkt påverkade matchens utgång:
- Vi tilldömdes en straff som Stefan Gråhns missade.
- Dustin Johner tacklade Carl Berglund i ryggen med matchstraff som följd.

Att vi missade straffen var inte hela världen. Betydligt värre då att Dustin Johner fick utgå för resten av matchen. Som alla vet är han den som oftast tar de bästa avsluten i powerplay. Avsaknaden av honom märktes i de powerplay som vi senare fick. De blev alla lite väl uddlösa trots bra spel.

Vad jag då säga om den tackling som Johner utdelade? Inte mycket mer än att på den TV-bild jag hade, via Hockeyallsvenskan, såg inte tacklingen speciellt regelvidrig ut. Visst, det var en Checking from behind och därmed en utvisningssituation. Att det slutade med 5 min + match kom dock som en överraskning efter överläggning mellan domarna. Jag drar gärna en parallell till den tackling som Evan McGrath utdelade på Erik Andersson i ABB Arena tidigare i höst. Inte heller den tacklingen upplevde jag som speciellt regelvidrig men vi vet alla hur utgången blev. McGrath blev avstängd fem(5) matcher! Med andra ord får vi invänta Disciplinnämndens dom i detta ärende. Det kan bli allt från ingenting(!) till rätt många matchers avstängning som påföljd...

- Summerar jag den andra perioden så gör vi en helt godkänd insats men är alldeles för veka, tama, värdelösa, i våra avslutslägen!

Den tredje perioden blev ungefär som den andra. Vi äger mycket spel, vi håller mycket puck, vi snurrar i BIK:s försvarszon men har fortsatt evinnerligt svårt att komma till riktigt heta avslutslägen. Tiden rinner iväg och känslan av att vi inte ska räcka till intensifieras. När det är knappt två minuter kvar av matchen får BIK till ett kontringsläge och lyckas, naturligtvis, få in ännu ett mål. Ridå! Vi tar ut målvakten i ett fåfängt försök att komma ikapp men precis som mot KHK hemma senast resulterar detta med ännu ett mål i arslet. Dubbel ridå, typ!

Lite extra smolk i denna bittra förlustkalk var att domaren valde att fria för en tackling på Jonte Berg i slutskedet av matchen. Det var BIK:s Fredrik Ericsson som stötte fram i vår zon med avsikten att stänga vägen för Jontes försök att ta sig ur egen zon med puck. Fredrik kom troligen lite fel och i sin iver att förhindra att bli överspelad slängde han upp handskarna(!) som träffade Jonte rakt i ansiktet. Jonte försvann ur bild(!) liggandes vid sargkanten men spelet fortsatte utan att domaren blåste av spelet.
- Om domaren tagit utvisning i den situationen hade vi definitivt inte förlorat med 0-3. Så mycket törs jag säga!

Efter, och även under matchen, höjdes många röster om att Carl Berglund filmade. Man ville göra gällande att han förstärkte situationen genom att ligga kvar på isen och därmed påverkade domarnas bedömning. Om detta vet jag naturligtvis intet. Jag har ingen aning om huruvida Carl Berglund är en filmare eller om han verkligen var så pass omskakad av smällen att han behövde tid på sig för återhämtning. Det jag vet är att regelverket är så konstruerat att om en spelare skadas så kan påföljden mer kraftfull.
- Det vore djupt olyckligt om spelare utnyttjar denna "klausul" medvetet för att påverka domaren till ett hårdare straff!

Ska jag summera vår insats så tycker jag vi gör en fullt godkänt insats spelmässigt. Däremot såg vi, som jag redan nämnt, besvärande klena ut i våra avslut. Det är direkt oroväckande att vårt powerplay inte genererade ett enda mål! Avsaknaden av Jeremy Williams gjorde sig denna gång allt mer påmind. När inte heller Dustin Johner fanns med blev det än värre. Då har jag inte ens nämnt att vi numera saknar en viss Conny Strömberg:)

BIK Karlskoga såg stabila ut matchen igenom. De höll ihop sina lagdelar på ett bra sätt. Deras defensiv var klasser bättre än senast vi möttes. Till råga på allt hade de nu en riktigt bra målvakt. Jag har sedan säsongen startade trott på BIK som ett topplag. Nu har de bevisat att de är det...