11 december 2014

Evan McGrath - felaktigt dömd...I vår match mot IKO senast skedde en incident som tål att granskas nu i efterhand. Det var i slutskedet av tredje perioden. Oskarshamn sökte desperat en väg att kvittera i matchen. Vår Erik Andersson står i passningsficka längs sargen i egen zon, får pucken, och gör som brukligt är. Försöker skydda pucken, låsa spelet. Då kommer Evan McGrath farande och trycker till Erik i ryggen. En rejäl tackling, helt enkelt.  Pucken kommer lös, spelet fortsätter, samtidigt som Erik blir liggande kvar på isen. Pucken hinner transporteras ned i IKO:s försvarszon, spelas upp genom mittzon, in i vår zon, utan att domarna på något sätt signalerar för avbrott i spelet. Något som de absolut borde ha gjort! 

- Under tiden som denna spelsekvens pågår, cirka 10-15 sekunder. försöker nämligen Erik resa sig upp och ta sig till båset. Något som visar sig väldigt besvärligt då han bevisligen fått någon form av skada vilket gör att han formligen stapplar, ramlar, stapplar, fram över isen.

För mig, och merparten av alla besökare i ABB Arena var domarens agerande i denna skadesituation fullständigt obegriplig! Bevisligen, eller med stor sannolikhet, hade Erik drabbats av en smäll mot huvudet och var fullständigt omtöcknad. Är det inte praxis då att spelet blåses av? Jag önskar att det fanns någon instans där man i efterhand kunde begära en granskning av domarens agerande. Primärt för att konstatera om domaren agerat fel och sekundärt för att förhindra att liknande situationer uppstår igen. Finns det en Disciplinnämnd för domare?

I efterspelet till denna händelse kom en utveckling som jag inte alls begriper mig på. Först bedömer domaren, under spelets gång, att ingen ojusthet begåtts. Evan McGrath bedöms utfört en korrekt tackling. Från läktarhåll upplevde jag inte tacklingen som regelvidrig. Snarare aningen "vårdslös" eller "onödig". 

Jag blev dock inte speciellt förvånad då domaren meddelade att incidenten skulle granskas i efterhand. Viss förståelse har jag för det då det uppkom en skada på Erik Andersson. Tydligen finns en praxis att så sker.

Däremot är jag helt oförstående till det straff som senare utdömdes till McGraths nackdel! Han fick fyra matchers avstängning varav en omvandlas till böter. För mig ett fullständigt horribelt straff! Jag har i efterhand pratat med flera personer som är väl insatta i regelverket och alla är lika oförstående till denna straffpåföljd. 

Gemensamt har vi stött och blött tacklingssituation som låg till grund för bestraffningen och vi kom fram till följande:

- Det var i det stora hela en korrekt utförd tackling som fick en olycklig konsekvens. Domarens bedömning borde i det läget varit 2+10 minuter för Checking from behind! Varken mer eller mindre!


Nu finns det säkert supportrar som är lite skadeglada över att Evan McGrath åkte på denna avstängning, och det kan jag köpa. Men, det finns en annan sida av myntet som är viktigt att lyfta fram
- Om denna bedömning blir praxis, vem vågar då tackla i fortsättningen?


I takt med att seriespelet fortgår kommer poängen bli allt viktigare. Lagen kommer kämpa allt hårdare för att positionera sig i tabellen. I takt med det kommer garanterat det fysiska spelet intensifieras. Allt fler tacklingar utdelas. Känslorna på isen svalla. 
- Ställ detta scenario mot en domarbedömning, och bestraffning, som kan få vilken spelare som helst att undvika kroppskontakt för att undvika avstängningar.


Jag är medveten om att vi alla tycker olika om det mesta, men, någon jävla ordning måste det ändå vara på det regelverk som sätter agendan för spelarna på isen. 


Nu kör vi över Timrå!


2 kommentarer:

  1. Tacklingar och den där riktiga intensiteten försvinner mer och mer för varje säsong, Kvar är allt som oftast tomma ansikten efter avblåsningar. Precis som du skriver bidrar dessa bedömningar tillslut att kampmomentet , det som vi gillar med hockey snart är borta.

    SvaraRadera
  2. Du har så rätt i ditt resonemang där. Så rätt, och det är en riktigt tråkig utveckling...

    SvaraRadera