19 december 2014

Tack Conny Strömberg!

Ett spelgeni..Han kom, han sågs, han lämnade!


"Riskprojektet" Conny Strömberg lämnade idag vår spelartrupp. Skriver riskprojektet då många var skeptiska till denna värvning med tanke på Connys tidigare eskapader i hockeysverige. Dock ska ingen skugga falla över hans insats i Gulsvart. I mångt och mycket anser jag att han presterat mer än förväntat.

Conny har glatt mig, och säkerligen tusentals andra, i ABB Arena denna säsong. Hans genialitet med trissan, hans vidunderliga spelsinne, han stundom utsökta passningspel har fått många av oss att le både fånigt och lyckligt på läktarna.

Det har varit en stor glädje att få se Conny både i matcher och på träningar. Hans engagemang kan ingen betvivla eller ifrågasätta. Ingen har som han pratat, pekat, och gestikulerat för att förtydliga, förklara och förbättra. Hans vilja att nå någon form av perfektion i utövandet av powerplay tog sig stundom monumentala proportioner. Han tycktes aldrig vara riktigt nöjd. Allt kunde göras bättre. Bara alla andra hade tålamodet att ta till sig hans visdom.

Och, tillåt mig spekulera en smula. Kanske var det just den egenskapen som till sist fick den konsekvens vi såg under dagen. Conny lämnar oss under buller och bång tydligt upprörd över att inte fått gehör för sitt sätt att spela ishockey. Under gårdagens match mot Vita Hästen blev den gode Conny bänkad efter den första perioden. Troligen en konsekvens av just viljan att "göra på sitt sätt". Att inte underordna sig tränarens direktiv. Istället försökte Conny bevisa att han hade rätt och tränaren fel. Han tog helt enkelt saken i egna händer istället som brukligt är se till lagets bästa.

Om jag tillåts spekulera lite till kanske Connys vilja att medverka och påverka började undergräva övriga tränarnas auktoritet. Om det inte längre är tränarna som dikterar villkoren kan det lätt uppstå förvirring i gruppen. Vem ska man lyssna på? Vem är det som bestämmer, egentligen?

Om så var fallet, skriver om, så ser jag det som fullständigt naturligt att ansvarige huvudtränaren Martin Filander satte ned foten och markerade. Ingen spelare får bli större i jaget än laget. Så enkelt är det. Att spelare är olika, har olika bekräftelsebehov, är helt naturligt men det finns alltid en gräns för hur långt personliga värderingar, behov, tillåts inkräkta på tränarnas agenda. För att en grupp ska fungera över tid krävs ett tydligt ledarskap. Så enkelt är det. Man vill helt enkelt veta vem som bestämmer...


Oavsett vad som ligger till grund för Connys sorti ur vår trupp har jag svårt att hysa agg mot detta spelgeni. Conny har i mina ögon presterat över förväntan. Jag trodde helt enkelt inte att "gubben" skulle hänga med så bra som han faktiskt gjort.

Säger därför: - Tack Conny Strömberg för att du under höstsäsongen förgyllt min hockeyupplevelse i ABB Arena!7 kommentarer:

 1. Kan bara hålla med. Vi har fått se geniala passningar och en otrolig förmåga att hålla och täcka puck

  SvaraRadera
 2. Conny kommer att saknas. Hans passningsspel var en delikatess för oss hockey nördar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Conny kommer saknas. Däremot är jag inte övertygad om att saker behöver bli sämre. Bara annorlunda...

   Radera
 3. En alldeles utmärkt beskrivning av Conny.
  Håller med dig i hela artikeln, tvivlade själv i början på vad denne 39-åring skulle uträtta men som du skriver, det blev mer än man anade.

  SvaraRadera
 4. http://www.blinkx.com/ce/yaQbvw-U1k9iaT4BY9oaJxlweWFRYnZ3LVUxazlpYVQ0Qlk5b2FKeGx3eWFRYnZ3LVUxazlpYVQ?id=38906489

  SvaraRadera
 5. Conny i toppform med ett rekord

  SvaraRadera