21 december 2014

SHL - särintressets borg..

Återigen kommer bulletiner om nyordning. Företrädare för SHL vill återigen stärka sitt varumärke. Som ett led i detta vill man ställa vissa krav på de föreningar som strävar mot en plats i drömfabriken. 

Sedan tidigare har vi alla förstått att lag som AIK, SSK och Malmö är mer än välkomna till finrummet. Lag som genom sina arenor och starka varumärken ska stärka SHL AB. Däremot ser SHL inte med blida ögon på att lag som Vita Hästen, Karlskrona, BIK Karlskoga gör sig besvär. Inte ens vi Västeråsare kan känna oss välkomna trots att vi är Sveriges sjunde(!) största stad. 

Anledning är naturligtvis de nya kriterier för att upphöjas till SHL-lag som nu kungjorts av representanter för SHL. 
- Arenan måste ta minst 5000 åskådare varav 4000 är sittplats
- Föreningen måste ha ett eget kapital på mints fyra (4) miljoner kronor.

Undrar jag  vilket av årets allsvenska lag som kan stoltsera med ett eget kapital på fyra miljoner när denna säsong summeras? Jag misstänker att varenda krona just nu disponeras för att spetsa respektive trupper. Med andra ord kan denna kapitalinsats i spetskompetens för spelartruppen ironiskt nog betyda tom kassakista och därmed inte möjlighet att leva upp till kriteriet om eget kapital. Snacka om moment 22!

Det ryktas även om att SHL har någon form av mandat att neka ett lag tillträde även om man gör det på sportslig grund. Anta att Karlskrona tar sig till finalspel mot Malmö, och vinner. Då är det tydligen inte alldeles självklart att de får den åtråvärda SHL-platsen! Förhoppningsvis är detta bara ett elakt rykte, men fan vet.

Under dagen roade jag mig med att gå in på Svenska Ishockeyförbundets hemsida och där leta mig fram till vad deras huvudsakliga uppgift är. Hittade följande text:


Just formuleringen "Vi ansvarar för och driver föreningarnas gemensamma intressen, behov och önskemål, såväl nationellt som internationellt" väckte mitt intresse.

Ska man tolka den formuleringen som att förbundet äger hela frågan om hur svensk hockey ska utvecklas eller är SHL undantaget? Uppriktigt sagt begriper inte jag på vilket sätt SHL AB och Svenska Hockeyförbundet samverkar. Här en text som beskriver SHLs agenda:


Här beskrivs omstruktureringen som en grund för att skapa "tydligare ansvarsförhållanden" samt "effektivare administration"? Dock tolkar jag det som att SHL AB är underordnade Svenska Hockeyförbundet, eller? Vad det gäller "tydligare ansvarsförhållanden" så begriper jag inte mycket. Ansvar för - vad? För svensk hockey? För de egna klubbarnas ekonomi? För ett gemensamt regelverk? 

För att visa vilken väg SHL AB egentligen(!) vill gå kan man ta del av följande text:

Här gjordes tydligen ett försök till utbrytning från Svenska Hockeyförbundet. Eller var tanken att starta en egen, parallell, liga till Elitserien? 


Helt klart, enligt mitt förmenande, är att Svenska Hockeyförbundet och SHL AB travar i otakt. Den ena parten företräder Föreningssverige den andre klubbars kapitalintressen(AB). Dock görs detta under samma överordnade i form av Hockeyförbundet! Eller? 

Spontant får jag känslan av att Svenska Hockeyförbundet helt tappat kontrollen över SHL som därmed lever sitt eget liv. SHL AB kan lite slarvigt liknas vid en parasit som fått fäste och nu plötsligt dikterar villkoren för den värd(förbundet) som en gång gödde dem. SHL AB är numera större och viktigare än svenska ishockey, typ. Åtminstone ger de intryck av detta genom sitt sätt att försöka toppstyra oss andra.

Själv blir jag mest ledsen över denna tingens ordning. Var på vägen försvann de grundläggande värderinger som svensk folkidrott bygger på? Vem sålde ut de gemensamma drömmar som driver ideella krafter från gräsrotsnivå upp till elitnivå? Vem öppnade dörren till att några få skulle ges mandat till att rycka undan möjligheterna för det stora flertalet? Vem bestämde att särintressen skulle avgöra möjligheten till sportslig framgång?

- Den som har svaren får gärna berätta.....

God Jul, typ...10 kommentarer:

 1. Otroligt bra blogginlägg Olof.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner det som angeläget att någon försöker skapa förståelse i denna fråga. Det som jag är mest intresserad av är hur SHL AB kunnat skapa en parallell organisation inom svensk hockey som numera dikterar villkoren för alla andra....

   Radera
 2. Det här inlägget förtjänar att publiceras som debattinlägg i en större tidning tycker jag. Skicka det till DN eller SvD eller åtminstone till någon sporttidning!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ska försöka ta reda på mer fakta kring alla omständigheter som gjort att vi befinner oss i denna situation. Vet bara inte var jag ska börja leta. Det vi ser idag är resultatet av en process som pågått i många år. En process där inte många haft insyn. Jag skulle rent av vilja likna SHL AB vid en sekt som på ett ljusskyggt sätt samlats bakom lykta dörrar och där tagit beslut som nu påverkar oss alla...

   Radera
 3. Femte största stad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det beror på hur man räknar. Tätort, kommun, stad, etc Jag är nöjd med en sjundeplats.

   Radera
  2. Och glöm inte andra Aros-laget, det från fjärde största staden, ligger ännu längre ifrån SHL:s krav

   Radera
  3. Alldeles riktigt! Den agenda som SHL AB driver är helt i egenintresse. Under dagen har jag fått bevis för detta genom kontakter med personer runt om i Sverige. Gemensamt för dem alla är att de är uppriktigt trötta på denna toppstyrning..

   Radera
 4. Otroligt tråkigt, men det är så det fungerar idag i alla verksamheter. Man mörkar allt som tas upp och bestäms på möten i ledningsstyrelser, ger ut lite olika info så ingen tror att det är sant det man hör. Sen säger dom att vi har informerat om det, men det har nog stannat på vägen. "Det är ju inte bra sägs det då" vi måste bli bättre på att ge info, men då är det för sent, det är redan klubbat. Och allt handlar bara om hur mycket pengar individen får för sig själv, sen om allt rasar och inget blir kvar spelar ingen roll för toppen har fått sina miljoner ändå och skiter i alla andra.

  SvaraRadera
 5. Grunden till svensk ishockey och dess utveckling är att hela hockey Sverige får leva.
  Svensk ishockey kan inte bara stavas pengar sponsorer osv.
  Så mycket pengar & sponsorer finns inte.
  Utan gräsrots hockeyn ute i landet kommer svensk ishockey att svälta ihjäl
  både ekonomisk & sportsligt.
  Man bygger en koloss på lerfötter!

  SvaraRadera