19 december 2014

Åttonde raka då Hästen föll

Västerås - Vita Hästen 4-2
En i det närmaste perfekt genomförd hemmamatch mot gästande Vita Hästen som inte hade mycket att sätta emot i denna drabbning. Deras matchplan var tydlig från start. Backa hem, som vanligt, framför sitt mål och hålla motståndarna utanför slottet och chans till bra avslutslägen. Igelkotts-hockey i all sin prydno. Tråkigt att se.

Taktiken belönades dock då vi hade rätt svårt att komma till riktigt bra avslutslägen under den första perioden som slutade mållös.

I den andra perioden klev vi på än hårdare mot Hästen som fick allt svårare att freda sig på ett kontrollerat sätt och därmed började dra på sig utvisningar. Via två utvisningar lyckades vi till slut få hål på den för dagen mycket duktige Axel Brage i Hästen-målet. Vid bägge tillfällena var det Jan Urbas som höll sig framme. Man kan utan att överdriva påstå att det var spel mot ett mål i den andra perioden. Sällan har vi dominerat en matchbild som fullständigt som den andra perioden mot dagens motstånd. Att det inte blev fler mål på alla chanser som skapades får tillskrivas lika delar oflyt som bra målvaktsspel.

Den tredje perioden förflöt på ungefär samma sätt. Hästen visade dock större vilja att anfalla men fastnade oftast i vårt stabila försvar och fick intet uträttat. Vi fortsatte dock att skapa bra chanser och till slut kunde Eddie Davidsson, mycket rättvist, skicka in 3-0 på pass från en mycket hårt arbetande Dustin Johner.

Där kändes matchen stängd, men, Marcus Eriksson och Vita Hästen ville annat. Inom loppet av knappa tre minuter lyckades Hästen göra två mål på två chanser och matchen öppnades upp. Efter Marcus Erikssons 1-3 reducering tilldömdes vi en straff då vår ettermyra Mathias Bromé drogs ned framför mål. Den efterföljande straffen tog Jan Urbas hand om men fick se sitt skott träffa kryssribban istället för att gå in i nättaket. 4-1 där och matchen hade varit stängd på riktigt. Men istället kunde Hästen peta in 2-3 och skapa dramatik i matchens slutskede.

Till saken hör att innan Hästen gjorde sitt 2-3 mål hade vi minst två jättechanser att peta in vårt fjärde mål.

Lyckligtvis kunde vi hålla undan och dessutom få in ännu ett mål precis i slutsekunderna då Mikael Fryklund aningen turligt fick se sitt utlägg från egen zon kana ända in i det övergivna Hästen-målet.

Summerar jag matchen så var vår seger odiskutabel sett till det enorma spelövertag vi hade över hela matchen. Att det ändå blev spännande på slutet får tillskrivas en kombination av skicklighet och slump från Hästens spelare. Samt en hel del flyt. Flyt i det avseendet att pucken inte ramlade in i deras egen kasse när vi tryckte på som mest. Med en "normal" utdelning på alla våra chanser skulle vi ha vunnit denna match komfortabelt med fyra-fem måls marginal. Så stor klasskillnad var det på lagen denna gång.

Denna statistik understryker den dominans vi hade i matchen:

Intressant att se att vårt spel flöt på hela matchen trots att spelare utgick och andra fick hoppa in. Conny Strömberg och Nick Angell klev av under matchens gång. Stefan Gråhns tog Strömbergs roll i vår första pp-uppställning och hanterade den rollen perfekt.

Idag fungerade vårt pp bättre, om än inte perfekt, jämfört med matchen senast mot Mora. Inte dåligt att vi idag kommer upp i 50% trots att vår viktiga pp-spelare, Jeremy Williams, är fortsatt skadad. Det lovar minst sagt gott!

Överlag gör alla spelare en gedigen insats i dagens match. Självklart kan man lyfta fram Jan Urbas för sina mål men även en spelare som Linus Svedlund måste uppmärksammas. Så ung men så mogen i sitt spel. Väldigt lik en viss Marcus Ljung i sitt sätt att agera på isen. Det är ingen dålig jämförelse, om jag själv får säga det..