24 september 2009

Vinnarkultur!


Ibland får bloggen en allvarlig släng av djupsinnighet. Det kan komma plötsligt eller smygande. Det slutar allt som oftast med att man fastnar i en form av grubblerier. Det självklara blir plötsligt svårbegripligt det uppenbara blir outgrundligt. När man hamnar i detta tillstånd känner man en stark önskan att lyfta på förlåten och gå till botten med frågeställningen. Hur blir det så här? Varför blir det så? Måste det bli så? Kan man påverka på något sätt?

Vad Bloggen nu hängt upp sig på är begreppet Vinnarkultur! Alla har vi hört hur kommentatorer förklarat ett lags framgångar med att "de har en vinnarkultur"! Är det bara en i raden av floskler som presenteras eller finns det en saklig grund till utrycket - Vinnarkultur. Kan man köpa det på burk? Kan man framympa det? Går det att applicera på vem som helst - när som helst? Är det biologiskt nedärvt? Är det geografiskt betingat? Handlar det om viljan eller förmågan?

Som ni förstår är kanske detta lite att ta sig vatten över huvudet. Varför inte nöja sig med vetskapen om att en del lag har vinnarkultur. Enklast så - juh! Men bloggen fungerar inte så. Har den fått något på hjärnan så är det svårt att släppa. Om det finns "någon därute" som på ett enkelt sätt kan definierar vad begreppet vinnarkultur står för, eller innebär, så tas detta tacksamt emot.

Bloggen har sänt iväg en frågeställning till "utvalda" supportrar för ett antal allsvenska klubbar. Syftet, eller tanken, är att utifrån svaren bena ut begreppet - Vinnarkultur! Bloggen har nämligen sin alldeles egen defination av vad Vinnarkultur är men är oerhört nyfiken på andras:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar