1 september 2009

Fotboll!

Som bekant pågår det EM för damer i fotboll. Bloggen som är en stor vän av all form av lagidrott, oavsett könstillhörighet, dukar upp framför TV:n och tar till sig allt som sker. Plötsligt slår det mig att det förekommer en mängd underliga beskrivningar av det som för tillfället utspelar sig på planen. Kommentarer från hängivna bisittare som, på mer eller mindre målande sätt, försöker beskriva det som just hänt!

" Det var ett tungt skott!" (väger inte bollen lika mycket - jämt?)
" Det var ett lurigt skott!" (bollen bara låtsades var på väg mot mål - typ!)
" Det var ett snabbt skott!" (helt utan förvarning sköts bollen iväg?)
" Det var ett överraskande skott!" (spelaren signalerade inte till målvakten om sin avsikt att skjuta - typ! Fegt?)

Ovanstående omskrivningar kan man till nöds acceptera. Men det finns andra beskrivningar som är mer outgrundliga:
"Han gjorde en intelligent löpning!"
(Spelaren lurade motståndarna genom att, inte som i vanlig ordning, sätta ned höger fot strax efter vänster, istället ta två steg i taget med vänster fot innan han använde ett steg med höger fot. Detta förvirrade motståndarna, så till den milda grad, att han genom sin cirkellöpning till slut passerat mållinjen med bollen fortfarande under kontroll!)

Alla ovanstående exempel kan direkt appliceras på spelet med den svarta trissan. Alla utom "den intelligenta löpningen"! Mig veterligt har jag aldrig hört en ishockeytränare uttrycka sig så!

Reportern: "Hur tyckte du Karlsson skötte sig i sin roll som center?"
Tränaren: "Han gjorde inte mål och missade många passningar, men, han hade många intelligenta åkningar!"

Första gången jag hörde talas om "den intelligenta löpningen" var under en match med Barcelona. Henrik Larsson kutade runt som ett torrt skinn på planen men fick aldrig tag i lädret! Då steg den dagens bisittare fram och sammanfattade: "Henrik Larsson fick inte mycket uträttat, men, han skapade mycket utrymme till sina medspelare genom sina intelligenta löpningar!" Fortsättnigsvis tycker jag det är det enda "Henke" lyckats med efter tiden i Barca men det har i alla fall räckt till fortsatt spel i landslaget!

Väntar med spänning och undrar vilken spelare i Gulsvart som efter denna säsong kan tituleras " han med de intelligentaste åkningarna". Kanske en omröstning vad det lider?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar