16 september 2009

Jag skyller på regnet...

...som föll över mina skuldror innan match!

Strax innan jag nådde fram till ABB Arena drabbades staden av ett rejält skyfall. Det var knappt man han fram till hallens skyddande entre undan det häftiga regnandet. När jag kastade en sista blick upp mot skyn och skymtade de gråsvarta molnen fick jag en plötslig känsla av att det var ett omen. Ett tecken från skyn - bildligt talat. Det var en orolig känsla av att allt skulle bli som vanligt. Att gulsvart skulle göra en hedervärd insats men bli frånåkta på slutet och bli berömda för sin förnämliga, men otillräckliga, insats.

Blev det som jag fruktade? Både ja och nej! Matchen fick ett snöpligt, och tyvärr vanligt slut, ur ett Gurkperspektiv men däremellan fanns det mycket att glädja sig åt.

Frånsätt en relativt darrig förstaperiod där de gulsvarta syntes lida av en enorm anspänning fick matchen ett annorlunda förlopp än det man vant sig vid mot Leksand. Förra säsongen hade vi en tendens att "hänga med bra" i två perioder för att därefter bli helt nedtryckta, eller utmanövrerade, av ett skickligt spelande Leksand i den avgörande tredje perioden.

Idag var det gulsvart som blev bättre och bättre i takt med att perioderna avlöste varandra. Idag var det gulsvart som pumpade på i anfallsvåg efter anfallsvåg från mitten av andra perioden fram till sista minuterna i tredje.

Idag gav vi inte bort initiativet till de vitblå utan bestämde oss för att ta ödet i egna händer. Många försök gjordes att ta sig över den mentala barriär som byggts upp efter alla förluster mot Leksand de senaste säsongerna. VIK ville, vågade och försökte ända in i kaklet. Det var hedervärt. Det var bra. Det var stundtals gastkramande, och olidligt, att se hur den ena chansen efter den andra försummades, rann ut i sanden, blev till intet!

Leksand vann inte denna match för att de spelade bättre, eller var ett bättre lag. Leksand vann denna match tack vara förmågan att utnyttja de lägen som dök upp! Både deras kvittering till 2 - 2 samt avgörande målet var exempel på hur viktigt det är att vara noga med de små små detaljerna överallt och hela tiden!

Idag var det inte vår efterlängtade tur till revansch, men, istället för att sörja de förlorade poängen väljer jag att hylla lagets positiva genomförande av dagens match. Det som gör mig hoppfull inför framtiden är vetskapen om att det finns spelare i laget som kan ännu mycket mer än vad de visade idag!

Hur skall man då summera dagens Leksand. Fågel eller Fisk? Stundtals spelade Leksand det rörliga och flyktiga anfallsspel man vant sig vid genom åren, men, det var inte riktigt samma tyngd där framme. Eller berodde det på att våra backar är bättre i år? Leksands defensiv svajade betänkligt långa stunder när gulsvart tryckte på, men, de lyckades hela tiden, om än i sista stund, vara framme och avvärja ett mål. Längst bak hade Leksand en målvakt som med hjälp av stolpe och ribba gjorde just det en målvakt skall göra. Han gjorde de räddningar som höll Leksand kvar i matchen och sedemera gav dem chansen att vinna...

Grattis till segern Leksand - men vi ger oss inte! Nästa gång så...