23 februari 2014

Efterdyningar - Malmö

Aftonbladet


Det har gått knappt ett dygn sedan matchen mot Malmö och nu poppar det upp fler märkligheter. Tydligen uppstod det någon form av "bråk" i spelargången under, och efter matchen, som kulminerade i "handgripligheter" från ledare i Malmö. Tydligen ansåg sig ledare, och spelare, misskrediterade på något sätt av en vakts agerande och det hela kulminerade i form av höga röster och ett visst handgemäng.
- Kan man säga annat än att matchen ägde en viss betydelse för båda lagen?Under matchen inträffade en rad incidenter som visade att drabbningen hade en helt annan dignitet än en normal seriematch. Det var småstökigt, gruffigt, arg, och buffligt över hela isen och i alla situationer. Allt övervakat av en domare som tidigt bestämde sig för att "låta spelarna göra upp" så mycket som möjligt utan onödiga ingripanden med sitt regelverk. En ordning som jag, och många med mig, uppskattade till fullo då matchen fick en härlig intensitet.Det fanns dock några incidenter som upplevdes som märkliga, eller rättare sagt, där domaren agerade besynnerligt och föga konsekvent.

1. Luca Caputi får en smäll i ansiktet, går ned på isen, blir liggande. Malmö anfaller och får därmed ett numerärt överläge och skapar rejält tryck mot vårt mål. Spelet fortgår tills vi lyckas få ut pucken ur den egna zonen.
- Ska inte domaren blåsa av när en spelare får en smäll mot huvudet?

2. Gulsvart driver in puck i anfallszon. Vinner puck vid  sargduell. Malmöspelare skadar sig och blir liggande på isen. Domaren blåser av spelet - omedelbart
- Varför väljer domaren att blåsa av denna gång?

3. Slutsekunder av matchen. Malmö dumpar puck ned i vår zon. Per Helmersson(back) jagar efter med Malmöspelare tätt i ryggen. Det hela slutar med en rejäl tackling där Per Helmersson blir liggande efter att tacklingen tagit mot hans huvud. Återigen kommer ingen reaktion, eller avblåsning, från domaren. Istället stannar spelarna själva upp och inväntar slutsignalen.
- Ska inte domaren blåsa av när en spelare får en smäll mot huvudet?

4. I samband med en tekning i mittzonen hamnar Mattias Bromé och Kollar bredvid varandra. De smågnabbas lite. Trashtalk. Pucken släpps och skickas snabbt ned  vår egen zon. Kollar tittar upp, ser att domaren vänta bort blicken, och skickar resolut en armbåge rakt i ansiktet på Bromé.
- Med tre domare på isen borde någon av dessa uppmärksammat detta regelövergrepp.

Dessutom:
. Viktor Mårtensson sökte upp Malmös back David Liffiton och utmanade honom på 'duell'. Det hela slutade med ett antiklimax. Mårten släppte handskarna men David Liffiton valde att backa ur. Troligen pga stallorder från coachen. Han har som bekant nyligen varit avstängd efter ett bråk med Alén Bibic i Rögle.
- Anledningen till att Mårtensson sökte upp David Liffiton var att Markus Jonsson fick en smäll av nämnde spelare tidigare i matchen och därför tvingades lämna matchen(min spekulation). 


Vad jag egentligen vill lyfta fram med ovan givna exempel är domarproblematiken. Det fanns en mängd andra incidenter, åt bägge håll, under matchen där jag upplevde att domaren/arna inte "hängde med" i sin bedömning. Jag vill inte på något sätt framställa våra egna spelare i en ljusare dager än Malmös. Alla spelare var nog lika goda kålsupare i denna drabbning. Men, som sagt, domarna! Kan vi förvänta oss ett fyrdomarsystem i kvalserien. Kravet, trycket, på bra domarbedömning kommer öka monumentalt när väl kampen om platser till SHL tar sig sin början....


- För övrigt tycker jag fortfarande det var en riktigt bra, underhållande, spännande match där vi tappade bort möjligheten till seger genom ett klent powerplay. 

- Tycker dessutom, faktiskt, att Malmö var snäppet bättre än oss i några avgörande moment i spelet. De hade tex mycket enklare att ta sig ur egen zon genom rejält och bra back/passningsspel. Men det fanns även andra detaljer i spelet där jag upplevde att Malmö var lite vassare.

- Det som talar till vår fördel, gentemot Malmö, är att vi i vår trupp just nu har en jäkla massa vinnarskallar och spelare med fantastisk bra offensiva kvaliteter.  Min uppfattning är att vi har lite mer spets medan Malmö kollektivt spelar bättre över hela isen.

- Dessutom anser jag att vi har en målvakt i Jonas Fransson som är snäppet bättre än ALLA andra målvakter i serien. Så det så...Inga kommentarer:

Skicka en kommentar