30 november 2011

Örebro - Västerås

Kanske något att tänka på - vid en vinst eller förlust...


Så är dagen inne. Dagen då det ska ske. Starka män med mod i barm skall mötas i en kamp om ära och berömmelse. Gurkor från Mälarstaden Västerås tar sig an Kexen från Örebro i skuggan av Kilsbergen. I denna skugga kan man ana anhängare till Bofors som är ytterst ambivalenta inför denna Kungadrabbning i hockeyallsvenskan. Ska de hålla på ärkehatobjektet Örebro eller på hataobjektet Västerås? Å ena sidan ser de gärna att Fahlanders pojkar torskar men å andra sidan att vi tappar poäng. De är lite rädda om sin egen position i serien då det vet att de inte kan fortsätta vinna länge till. Deras dagar är tyvärr räknade. Nu blir det hissen ner för Karlskogagänget...

Det en annan funderat mycket på inför denna match är: - Hur ska vi bära oss åt för att vinna? Frågeställningen är ytterst adekvat då lagen inte är riktigt jämbördiga i dagsläget. Örebro är ett bättre lag än oss. De har mer spets och bättre bredd. Sannolikt även en bättre målvakt. Hur ska vi lösa denna till synes hopplösa uppgift?

Om vi går tillbaka till förra säsongen kanske vi kan hitta en framkomlig väg till poäng i dagens match. Även då var Örebro vassare än oss sett över hela säsongen, men, vi hittade hela tiden vägar att vinna mot just Örebro. Vad var det vi gjorde så bra då?

Svaret på den frågan är troligen en kombination av övermod från Örebro och en extremt bra defensiv av oss. Vi var förra säsongen det starkaste laget i serien - defensivt. Örebro var å andra sidan ett av de vassaste offensivt. Men då drog vår defensiv det längsta stråt. Inte i någon match förra säsongen kan jag minnas att vi dominerade spelet mot Örebro. Tvärtom var vi lite försiktiga, spelade smart, och tog tillvara på de chanser som erbjöds. Speciellt den första hemmamatchen i ABB Arena förra säsongen var ett bevis för detta. Örebro radade upp chanser men inget gick in medan vi smällde in pucken på varje halvchans.

- Inför kvällens match borde därmed svaret vara givet. Spela tight. Spela snålt. Spela enkelt. Spela sarg ut. Var noga med detaljer. Ta korta byten. 

Frågan är bara om vi har förmågan, likt Leksand, att spela så metodiskt över hela isen. Klarar vi av att bromsa Örebros fart genom mittzon och deras snabba fyndiga passningsspel i vår egen zon? Jag är uppriktigt sagt lite orolig för att vi i vår iver att sätta hög press på Örebros backar blir överspelade och ständigt får jaga puck över hela isen. Lyckas vi i vår höga press är mycket vunnet, det ska erkännas, men ibland vore det trevligt om laget kunde växla taktik. Varför inte, ibland, backa av i forcheckingen och istället ställa upp mer i mittzon? Stänga och krympa ytor och bara för en gångs skull spela äckligt grisigt disciplinerat istället för att jaga som duracellkaniner hela tiden. Hört talas om 1 - 3 - 1, någon?

Bara för att denna Blogg ser kvällens match som en mycket svår uppgift behöver den inte bli det. Det kanske blir ett helt annat scenario. Minns att Örebro har en tendens att "darra" på hemmaplan när det kommer mycket folk. Kanske kan de göra så även idag. Vi kan även hoppas att laget drabbats av ett visst övermod efter den senaste tidens framgångar. Det är nämligen här, någonstans, som jag ser en väg för oss att vinna denna match. Vi får helt enkelt hoppas att Örebro får lite darr, vi ett tidigt ledningsmål, och plötsligt kan det vara vi som sitter i förarsätet!

Är det inte rätt läckert med ishockey i alla fall?6 kommentarer:

 1. ÖREBROO! bra skrivet föressten :)

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet :)
  /från en Örebroare..

  SvaraRadera
 3. Denna säsong så har ju dock darret aldrig infunnit sig på hemmaplan. Så fort det har kommit mer än 2500 åskådare har örebro vunnit med 3+ mål.
  Tänkte bara tillägga :)

  Bra skrivet btw ^^

  SvaraRadera
 4. Örebro-Västerås 14-3

  SvaraRadera
 5. Örebroare säger: Bra skrivet !

  SvaraRadera
 6. Grattis!
  Till segern, onödigt spännande på slutet.
  Och ni fick ju inte så mycket hälp av domaren heller.

  SvaraRadera