28 november 2011

Dagen D

- När smakar en Gurka bäst?
- Vergang!


Det finns dagar, och tillfällen, som äger en större dignitet än andra. Onsdagen den 30 november är en sådan dag. Då ställs Örebros ishockeylag inför en spännande uppgift. De ska vinna, igen, mot det förhatliga laget från Västerås. Allt sedan Örebro gjorde sitt intåg i Hockeyallsvenskan har de närt en önskan att få puckla på oss. Att gå upp en division var visserligen storartat, efter många år på ishockeyns bakgård, men triumfen var inte fullbordad om man inte fick vinna mot oss. 

På något sätt kunde man förstå poängen i det hela. Örebro var lite som de fattiga kusinerna från landet som absolut ville visa sig värda sin plats i "vår serie" och dessutom törstade efter ett riktigt erkännande. Ett erkännande de endast kunde få om de lyckades vinna mot oss. 

Man trodde det skulle gå över med tiden men tydligen sitter det en tagg kvar i Örebros undermedvetna även till denna säsong. Förra säsongens matcher var ingen rolig upplevelse för Närkingarna. Trots att de var så överlägsna i det mesta hade de fasligt svårt att ta poäng mot oss. När det gällde var vi helt enkelt lite bättre. Vi gjorde rätt saker för att vinna. 

Nu har vi en ny säsong och Örebro har redan lyckats vända på vinden genom sin vinst mot oss i ABB Arena tidigare under hösten. Denna gång var det vi som drog nitlotten. Trots bra spel och många chanser hade vi inte förmågan att göra det som är det allra viktigaste - mål. Då är det svårt att vinna.

Nu väntar som sagt en ny drabbning. Denna gång får Örebro gälla som skyhöga favoriter. De har gått fram som en slåttermaskin i serien och vunnit det mesta. Just nu är allt en enda lång transportsträcka för dem och en lång väntan på att något kul ska hända -nämligen kvalserien. Och så förstås matcherna mot oss. Då lever de upp - Örebroarna! Då börjar ropen skalla över Närkesslätten. Då börjar de slipa sina knivar och vässa sina svärd. Allt för att kunna hacka lite harmlösa gurkor!

Vad ska man då tro, realistiskt, om våra chanser? Som jag ser det beror våra möjligheter till poäng helt och hållet på Örebros inställning till matchen! Är de tända, övertända, toktända? Kommer de starta matchen i ett tempo furioso för att knäcka oss direkt eller blir det ett mer avvaktande spel? Vår chans, som jag ser det, är att Örebro går fram hårt. Gärna stenhårt. I sin iver att platta till och spela ut oss efter noter kommer det dyka upp små misstag. Det är dessa missar vi ska utnyttja. 

Jag tror helt enkelt att vår chans att vinna denna match, eller ta poäng överhuvudtaget, ligger i vår förmåga att våga vänta ut Örebro. Låt dem dansa runt i vår zon, låt dem pressa mot vårt mål, men så fort de fumlar med pucken sticker vi iväg i snabba spelvändningar och straffar dem hårt. Stenhårt.

Sedan har vi alltid vår Viktor Mårtensson. Om inget annat hjälper kan vi skicka in honom på isen för att skapa lite "momentum"....

Obs! Missa inte tävlingen!

4 kommentarer:

 1. Bra skrivet! Som örebrofan är matcherna mot er lite av höjdpunkterna på säsongen (sportsligt). Tror många haft riktiga "hatkänslor" som ligger kvar från tidigare årgångar långt tillbaks i tiden. Dessa känslor har mjukats upp då lagen i dag spelar liknande. Båda spelar en fartfylld och frejdig hockey med ärliga medel. I Örebro är det Bofors som är hatlag nr 1 nu för tiden! Mkt skitsnack och fula tag (lillebrorskomplex). Men... Man mår riktigt bra när gurkan är skördad... //välkommen till en hockeylektion på onsdag ;-)

  SvaraRadera
 2. Ärligt talat tycker jag det fattas något i våra möten numera. Båda lagen har blivit rätt "vattenkammade" i sitt uppträdande. Det är artigt och trevligt, nästan lite mys-pys, på isen när lagen möts.

  Lite mer dumheter, tjafs, gnäll, och klagolåt vore på sin plats.

  Lite mer "hat" kanske skulle piffa upp?

  SvaraRadera
 3. Det bästa med Västerås det här året är reklamfilmerna inför matcher Mora, Leksand och Örebro. Bra artikel om dagen D. Västerås chans är att hugga som Kobror när Örebro åker på en skridsko. Defensivt och i Box Play ligger Örebro inte än på topp och i den övre nivån där man bör ligga, men halva serien är ju inte spelad än och mycket kan hända, är dock redan nu övertygad redan nu att Örebro spelar i Elitserien nästa säsong, det är bara att läsa Poängligan för att förstå att Örebro är hockey-Sveriges bästa lag just nu. Tippar matchen Örebro Hockey-VIK Västerås slutar 14-3 alt. 10-0

  SvaraRadera
 4. 14-3! Det vore något det! Vi sätter de tre första och ni de fjorton sista...

  Minns en match, för länge sedan, mot Väsby i gamla Rocklunda då vi vann med typ 15-7, tror jag det var. Så visst kan det rinna iväg:)

  SvaraRadera