15 januari 2012

Andreas Lindh - Hjälte eller bara korkad?

Bild från: hockeyallsvenskan.se
"Andreas Lindh är född i Västerås och har Västerås som moderklubb. Han spelade i klubben fram till 1997 innan han via spel i Kumla, Södertälje och Hammarby återvände till Västmanland och Västerås 2003, och sedan dess har han varit klubben trogen"
Källa: Hockeyallsvenskan.se

Alla älskar vi vår Andreas "Ante" Lindh. Genom åren har han stått för det fräna, tuffa, rejäla backspel som alla lag behöver. En klippa att luta sig emot i motgång. En spelare som ingett respekt hos de flesta motståndare som besökt området runt vårt mål. Många smällar har han delat ut genom åren. De allra flesta rejäla och regelrätta men även ett okänt antal "fulingar" som renderat ett och annat blåmärke på motståndarforwards armar och ben. Ibland har det gått överstyr med känslorna och Andreas har då kastat både handskar och all försiktighet åt sidan för att försvara lagets färger. I de allra flesta fall har han fått publikens stöd. Man har sett hans agerande som "rätt och riktigt" och pekat på vikten av att ha en "polis" i laget som kan sätta ned foten och säga ifrån. Markera revir. 

Men vi har även fått uppleva en Andreas Lindh som spelat för mycket över gränsen och då mest satt det egna laget i svårigheter med spel i numerärt underläge som följd. Nu var det dock ett antal säsonger sedan som detta hände mer regelbundet men då och då får Herr Lindh ett återfall och kan ta en del dumma eller märkliga utvisningar.

Som i gårdagens match mot Mora. Vad var det som hände - egentligen? Från åskådarplats, med cirka sextio meter till händelsens centrum, var det omöjligt att se. Domaren var i alla fall säker på sin sak. Andreas hade "skallat" eller åtminstone gjort en "rörelse" som tydde på en skallning. Ser man på den videoupptagning som finns från matchen kan man mycket riktigt se denna "rörelse" som domaren sedan tog som underlag för sitt beslut. Detta med stöd av sina linjemän. 

Utan att fördjupa mig i hur allvarlig denna "skallning" faktiskt var finns det ett reglemente som är tydligt. Även ett försök, eller antydan, till "skallning" ska tydligen rendera i ett matchstraff. Punkt, slut over and out. Man kan därmed inte lasta domaren för den bedömning som han gjorde.

Frågan är då om detta är något som personifierar Andreas Lindh. Är han verkligen så korkad att han medvetet utför en handling som försätter hela laget i knipa? Nu kan man åberopa massor av förmildrande omständigheter: "han blev provocerad", "han bara försvarade sig", "han fick själv en smäll" och så vidare. Men frågan kvarstår. Var detta agerande från Andreas Lindh en ren tillfällighet ursprungen ur en matchsituation som var kaotisk och het? Svaret på den frågan är tyvärr - Nej!

Det hela utspelade sig EFTER en avblåsning! Domaren blåste av spelet då en Moraspelare syntes ligga skadad vid sargen i vår egen zon. Det var i momentet efter detta då "olyckan" inträffade! En Moraspelare åkte fram till Andreas för att "snacka". Troligen var det Herr Lindh som gett den liggande Moraspelaren* en tjuvsmäll och nu fick stå till svars för detta(Obs: egen spekulation då jag inte är säker om detta hände).

- Om det finns någon därute som vet bättre så skriv gärna en kommentar!

Det var alltså nu, en kort stund efter avblåsning, då spelet stod still och spelare åkte för att byta som det hände. Det var med andra ord väldigt LUGNT i vår zon! Då, då minsann, väljer Andreas att dra på sig en utvisning för en "dansk skalle". Till det finner jag inga ord. Det är så urbota dumt och korkat att man häpnar! 

Och nu ställer jag frågan på sin spets. Var detta något som vi aldrig sett förut från Andreas? Var det ett tillfälligt hjärnsläpp som överraskade oss alla? Nu måste jag vara ärligt, tyvärr, och medge att detta var INTE första gången. Jag har med egna ögon sett Andreas göra samma sak i tidigare matcher MEN då har inte domaren upptäckt det. Jag menar INTE att han delat ut "danska skallar" till höger och vänster men jag har däremot sett hur han åkt fram mot en spelare och "markerat" med en liten huvudrörelse som kan liknas vid en "skallning". Detta ofta efter avblåsning då det varit lite "stökigt" runt egna målet. Är jag ensam om den iakttagelsen eller är det fler som sett samma sak?

Slutligen vill jag säga att för mig är Andreas en Hjälte men han kan snabbt förvandlas till något annat om han inte tar lärdom av denna läxa. Andreas ska fortsätta spela fult, hårt, fränt, tufft och vara en "jobbig jävel" att möta på isen. Gör han det kommer han även i fortsättningen vara älskad av mig och alla andra Gulsvarta supportrar. Så enkelt är det....

Slutordet får bli: Andreas Lindh - än så länge är du en hjälte men även hjältar måste tänka på laget före jaget...

*Uppdaterat 1: Enligt tidningen DalaDemokraten var upprinnelsens till tjafset mellan Moras Alexander Hilmersson och Andreas Lindh den smäll som Andreas delade ut mot Kim Nabb. Det var den spelaren som blev liggandes i vår zon och som föranledde avblåsningen.

*Uppdaterat 2: Enligt dagens VLT, där man intervjuar Andreas Lindh, hävdar han att Kim Nabb troligen träffades av pucken. Rätt ska vara rätt. Om så är fallet undrar man varför A Hilmersson uppsökte Andreas efter avblåsningen?

2 kommentarer:

  1. 1.37 in i klippet på VIK-TV tycker i alla fall jag att Mora spelaren åker till Ante och utdelar en rätt bra crosschecking i ansiktet / hög klubba och Ante svarar med en liten dansk skalle

    SvaraRadera
  2. Ja! Jag såg också något som kan liknas vid en crosschecking från Moraspelaren. Men då jag stod så långt ifrån var det omöjligt att avgöra om det var en "liten knuff" eller en regelvidrighet som borde gett utvisning...

    SvaraRadera