29 januari 2012

16 - 0

Skott mot mål - skott mål - målvaktsräddningar - hur ska man  räkna?


Det osannolika inträffade till slut i ABB Arena. Ett lag lyckades inte få iväg ett enda avslut mot mål under en hel period! När första perioden var över kom nämligen matchspeakerns dom: Västerås 16, Malmö 0! NOLL! För oss riktiga nördrar är all statistik från en match precis lika viktig. Efter varje period står man därför kvar en stund på läktaren, nästan andlös, för att höra skottstatistiken. Även om man själv har en väldigt god bild av vad som hänt på isen så vill man få det bekräftat. Ofta blir man överraskad över att det egna laget hade så få avslut på mål  då man själv tyckte att de formligen bombarderade motståndarmålvakten med skott. Lika ofta kan dock förvåningen vara stor över att motståndaren hade så många avslut mot vår egen målvakt. 

Inom fotbollen redovisar men "avslut mot mål" och "avslut på mål". Det är ett bra system. En bra statistik. Avslut som går utanför mål kan vara lika "farliga" som lösa puckar som landar mitt i magen på målvakten. Man får helt enkelt en tydligare, och mer korrekt bild, av hur matchen sett ut på det sättet. 

I Malmös fall gissar jag på att de hade några avslut som inte träffade mål. En mer korrekt bedömning av deras insats under första perioden kunde då blivit 3 avslut men 0 som träffade mål.

Jag tycker därför att ishockeyn ska anamma samma sätt att redovisa skott, eller avslut, som i fotbollen. Kanske kan man gå ett steg längre för att få en ännu tydligare indikation på vad målvakten egentligen bidrog med under matchen. Varför inte börja registrera "räddningar" istället för "skott mot mål". Ska det vara så krångligt? Inte då. Alla lösa puckar som glider mot mål, eller långa dumpningar, registreras fortfarande som "skott mot mål" men inte som "räddningar". Skulle vara intressant att se hur räddningsprocenten såg ut för våra målvakter i det senare fallet.

Exempel:
A. Ett lag med bra backar som ständigt täcker av alla skottvägar ger målvakten många enkla puckar/skott att arbete med och därmed en fin räddningsprocent! Denne målvakt får sannolikt hantera flera "enkla skott" men inte göra så många "räddningar".

B. Ett lag med sämre försvar/backar ställer betydligt större krav på målvakten. Denne målvakt får sannolikt hantera flera "räddningar" men inte mota så många "enkla skott".

Om båda målvakterna räddar lika många skott så är det givetvis målvakten i lag B som gjort den bästa insatsen!


- För övrigt var det riktigt roligt att Malmö lyckades nolla sig själva i skottstatistiken:)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar