26 oktober 2011

Västerås - Örebro 3 - 4

Måltorkan på hemmaplan fortsätter. Vi har förtvivlat svårt att göra mål. Nu längtar man efter ett antal bortamatcher så man slipper se detta målsumpandet på ett tag. Det missas sådana öppna lägen i dagens match att det blir humor av det hela. Jag räknade till åtminstone fem tillfällen där Örebro var bortspelade, inklusive målvakt, och det bara handlade om att sticka fram bladet och fösa in pucken. Men se det gick inte. Den olycklige Marcus Ljung var en av målsumparna denna kväll. Han säsong är inte speciellt rolig än så länge. Han gör så mycket i varje byte men får inget tillbaka. Det mesta studsar mot. Förhoppningsvis lossnar det för Marcus - någon gång - men gärna före jul.

- Man kan inte annat än bli frustrerad över Conny Strömbergs eviga tjat på domaren. Efter varje avblåsning är han framme och tuggar. Vad är det han har att säga?

För övrigt hade Conny Strömberg verkligen flyt med sig denna kväll. I spel fem mot fyra drällde han med pucken vid sargen i offensiv zon, tappade den och vi fick ett fint två mot ett läge. Tror ni att Conny jagade hem för att förhindra ett mål? Inte då. Han väntade kvar vid anfalls blå att pucken skulle komma tillbaka - på något sätt. Nu brände vi chansen att kvittera till 1 - 1 och spelet vände igen. Conny fick tag på pucken på blå men var nu så full av mjölksyra att han inte hade kraft att skjuta. Istället lyfte han ned pucken mot vårt mål där den vallades in via två Örebroklubbor in i mål. Det var inte enda gången Conny spelade med otroligt små marginaler. Flera gånger kom han in i anfallszon, med sin kedjekamrater, och slängde iväg en "lycka till passning" som skapade spelvändningar. Men, detta var en kväll där vi inte kunde utnyttja dessa Strömbergska bjudningar. Troligen hade vi inte gjort fler mål om de så satt in ett fotbollsmål bakom Örebros målvakt...

- För övrigt anser jag inte att Örebros målvakt gjorde någon märkvärdigt bra match. Han tog det han behövde och resten hjälpte vi till med genom att skjuta över och utanför. Rätt ska vara rätt!

Fanns det något som var positivt med denna match för oss? Tja, vi kan inte påstå att vi blev utspelade denna gång. Vi var minst lika bra som Örebro på alla sätt utom att göra mål. Kul att David Lundbohm satte en riktig ärta i krysset och att Kenneth "Bacon" Bergkvist fortsätter göra mål. Roligt också att se hur brunkarkedjan med "Messy", "Slangen" och "Tuffa Viktor" gång på gång lyckades nagla fast motståndarna i deras egen zon. Kul också att William Karlsson äntligen fick visa lite av sin klass då han hängde in pucken till 2-2.

Dessvärre tycks det vila en förbannelse över Broc Little på hemmais. Han har snart visat "100 sätt att missa mål". Han gör så fantastiskt mycket bra, i varje byte, i varje match, men det är som om klubban hans vore förtrollad. När dessutom medspelarna bränner de fenomenala passningar han serverar kan man förstå att han blir en aning frustrerad.

De som såg denna match vet även att en av våra backar hade en mindre lyckad afton. Tänker på unge Jonas  Emmerdahl. Men så är livet. Ibland är det sol och ibland regn. Inte mycket att bry sig om. Alla måste få misslyckas ibland. Med fortsatt förtroende kommer han ta lärdom av sina misstag och utvecklas på ett bra sätt. Tror faktiskt det var första gången denna säsong som han "klantade till det" för sig.

Var det då så farligt att förlora denna match? Med tanke på att vi skapade hysteriskt klara målchanser , som vi brände, så känns det självklart en aning bistert att vi inte fick en enda poäng. Sett till hur vi spelade har de tappade poängen mindre betydelse. Vi kunde lika gärna förlorat i en tidigare hemmamatch mot Mora eller, hemska tanke, Sundsvall. Nu förlorade vi till ett lag vars anhängare anser laget vara elitseriemässigt. Ur det perspektivet kan man vara hyggligt nöjd. Redan nästa omgång kan vi vara serieledare igen. Om det nu ska vara så viktigt...

Framtiden då? Vad ska man då tro efter att vi spelat fjorton omgångar? Jag tycker att vi kan känna en viss tillförsikt. Vi har ett lag som är rätt bra. Waltin börjar sakta men säkert få igång allt fler formationer som skapar chanser och bidrar till att bryta ned våra motståndare. Det är lovande.  Vi ser fysiskt starka ut och orkar trampa på med hög intensitet i tre perioder, sextio minuter, och det är riktigt bra.

Det som är mindre bra, just nu, är effektiviteten. Även i powerplay. Där måste vi bli bättre. Mer mål i powerplay och vi kommer vinna många enkla poäng i kommande matcher....

- Till sist noterar jag att Leksand ångar på! 1 - 0 hemma mot Sundsvall imponerar...

6 kommentarer:

 1. Hahaha så mycke bortförklaringar...

  SvaraRadera
 2. Bortförklaringar? Jag redovisar bara fakta: Vi är fruktansvärt dåliga på avslut. Så har det sett ut i varje hemmamatch denna säsong. Om det är att "bortförklara" så har du nog missförstått ordets innebörd..

  Till och med Mats Waltin visade frustration efter denna match då han påpekade problemet med att spelarna inte tar avslut utan hela tiden söker en passning..


  Enkel matematik ger vid handen att om vi utnyttjat våra målchanser bättre så hade vi vunnit matchen enkelt. Men nu är det faktiskt de mål som man gör som räknas - inte de man kunde ha gjort..

  På det viset är ishockey väldigt enkelt. Det lag som gör mest mål vinner..

  SvaraRadera
 3. Är det inte målen som räknas i slutändan? Är det inte det bättre laget som lyckas sprätta in målen? Är det inte det sämre laget som missar? Speciellt när det är öppet mål, då måste det vara ett mentalt övergrepp, det är så patetiskt att du ens engagerar dig i att skriva något som du vill få till en analys då du i stort sett säger att ni är bättre och att Örebro hade tur, du tror själv på fullaste allvar att conny drar iväg en chans pass bara sådär? Han gör sånna saker dagligen om du inte har förstått det, han vinner inte poängligan 2 år i rad för att han har tur, det är så komiskt så det är tamefan synd om dig. Örebro va klart bättre i 2 perioder, det va i mitten perioden Västerås hade övertaget då Örebro satt utvisade i 10minuter pga domare som inte ska döma på professionell nivå, men ni lyckas inte göra något av dom 14minuter numerärt överläge som Örebro bjuder på så ska man fan inte ha några poäng. Helt rättvis seger då Örebro va klart bättre matchen igenom, nu är det här slutdiskuterat då man hört den här visan 100ggr överallt.

  SvaraRadera
 4. För övrigt fattar jag inte hur man kan ödsla fjorton (14) textrader på någon man anser bara har en djävla tur i allt han gör och tack vare detta vunnit poängligan två år i rad..

  Bittert sa Bill, Japp sa Bull...

  SvaraRadera
 5. Klart som tusan att ni brände en HEL del lägen som vi fick tacka gudarna,Dahlberg,och backarna för och sett över 60 minuter så var ni bättre än oss spelmässigt inget snack om saken.

  Och utvisningarna får man ju när man helt plötsligt slutar och åka skridskor och möter ett ursinnigt VIK i deras hemmaborg det blir liksom som en psykologisk effekt av det hela som är jättejobbig och ta sig ur,man kommer efter gång på gång och så vips en hakning.

  Jag tyckte denna match var sjukt bra även om vi nu kunnat fått rejält med däng,samtidigt som jag tycker att det är starkt ändå och klämma dit vinnarpuckarna som nu dom rödvita krigarna gjorde,finns sköna vinnarskallar i vårt gäng.

  Den här matchen påminde om förra året då vi totalt dominerade spelmässigt men inte fick dit den där lilla svarta platta saken och fick orättvist stryk tyckte man då som ni nu av såklart naturliga orsaker.

  Får se nu hur det blir i övriga mötena som är kvar,jag personligen längtar redan efter nästa rond speciellt nu när vi känt på varandras kapacitet.
  Btw fantastiskt bra blogg som är både rolig och intressant och följa även om den är gulsvart ;)
  mvh/rödvittföralltid

  SvaraRadera
 6. Ganska intressant hur olika men kan tolka ett inlägg. Inte någonstans skriver jag att Örebro vann orättvist! Jag kritiserar INTE Conny Strömberg då jag beskriver vår oförmåga att utnyttja hans spel med små marginaler.

  Läser man mitt inlägg mer nyanserat upptäcker man nog att jag riktar mest missnöje mot det egna lagets oförmåga att göra mål! Ingen, med två ögon att se med, kan förneka att vi brände många fina chanser..

  Men avslutningsvis skriver jag att det är de som gör flest mål som vinner - inte de som skapar flest chanser. Enkel matematik...

  Dessutom har jag inte med en stavelse kommenterat domarinsatsen då jag av princip tycker det är av underordnad betydelse sett över en hel säsong. Det är INTE domaren som gör att vi bränner våra lägen eller missar att göra mål i powerplay...

  SvaraRadera