10 oktober 2011

Matt och undrande..

Att analysera för att förstå..


Fortfarande är jag lite matt av mitt lags framfart i årets serie. Självklart går jag runt och försöker förstå vad vi gör så bra nu som vi inte gjorde då. Hur kommer det sig att allt bara flyter på? Puckar trillar in i en strid ström i motståndarmålet och poängen läggs på hög och själv sitter man mest och nyper sig i armar och ben.

Nu finns det somliga som hävdar att "vi är så här bra" och att "de visste att vi skulle vara så här bra" till denna säsong. Visst, det är busenkelt att påstå saker med facit i hand. Betydligt svårare är det att bena ut "varför" vi är så förbaskat bra just nu. För det är så man måste tackla problematiken. Det är just nu vi är bra. Om framtiden vet vi inget. Jag själv har inget givet svar på denna frågeställning då jag inte begriper riktigt vad som gjort oss så bra. 

Vi gör numera en massa mål. Det gjorde vi inte förra säsongen. Då var vi kassaskåpssäkra i egen zon och för det mesta uddlösa i anfallszon. Nu är vi fortsatt täta bakåt men sprutar in mål framåt och där ser vi en tydlig skillnad. Men varför gör vi så många mål - nu - och inte då? Skjuter vi mer? Har vi längre klubbor? Mer tejp på bladen? Siktar spelarna bättre? Får vi bättre skottlägen? Skymmer vi målvakten bättre? Kör vi med mindre puckar? Kommer vi oftare två mot en? Vänder vi spelet bättre? Har vi bättre kontroll på pucken från egen zon fram till avslut? Har vi bättre målgörare?

Som ni ser finns det en massa variabler som kan ligga till grund för vår framgång. Troligen är det flera som samverkar. Jag ska försöka ge min bild av varför det går så bra med målskyttet denna säsong. Självklart är denna min analys högst ovetenskaplig, subjektiv, och utan någon som helst statistisk grund. Men, vem bryr sig. Vi lever i ett fritt land där ordet är fritt, luften fri och skatterna höga!

Målvaktsspelet:
- Släpper man aldrig in mer än två mål i en match behöver man bara göra tre för att vinna. Enkel matematik och något som till och med denna Blogg kan hantera.
- Har man dessutom två målvakter med samma räddningsprocent(nästan) är det givetvis ännu bättre!

Backarna:
- Har man backar som inte sprider puckar med vinden utan kan träffa en forward på bladet så ökar chansen att vi kan ta oss genom mittzon med puckkontroll. Så ock in i anfallszon.
- Just nu har vi minst fyra backar med förmågan att sätta upp spelet på en forward.
- Har man dessutom backar som nästan alltid står i vägen för all fientlig eld mot det egna målet så stärker det målvakternas räddningsprocent.

Forwards:
- Har man hittat en junior, William Karlsson, som inte begriper hur svårt det är att spela center på seniornivå så underlättar det rejält. Att han dessutom, i sitt ungdomliga oförstånd, vinner massor av tekningar, stänker in mål i var och varannan match samt har en speluppfattning som aldrig kan köpas på Konsum, ja då måste det bli succé!
- En import, Broc Little, som troligen är den bästa värvningen sedan Hedenhös. En liten kille med så stort spelsinne att det räcker till halva Leksands forwardsbesättning. Det han gör med pucken kan banne mig inte Zlatan göra med en citron!
- Till detta lägger vi Kenneth "Bacon" Bergqvist som till en början såg ut som en vilsen stork på en fjällvandring men som nu transformerats till en formidabel målspruta. Tydligen behövde han signa ett vettigt kontrakt för att blomma ut ordentligt(skrev på för tre år)
- Vi får inte heller glömma Peter Öberg som för första gången, i vår tröja, får börja en säsong helt skadefri(!). Redan tidigare säsonger har han glimtvis visat upp sitt stora kunnande men nu är han nog på kulmen av sin förmåga.


Inser nu att jag inte kan fortsätta rabbla en massa spelarnamn. Risken är annars uppenbar att jag måste ta mig igenom hela spelartruppen då väldigt många har varit väldigt bra! Stoppar därför upp här.

Vad jag istället försöker bevisa, lyfta fram, belysa, torgföra, är att allt börjar där bak! Hm, det lät det, men jag tror du som läsare begriper vad jag syftar på. Har man ett stabilt målvaktsspel, backar som kan hantera puck och klubba, forwards som kommer med fart, så får motståndarna det väldigt jobbigt. De riskerar hela tiden att bli överspelade och ifrånåkta.

Förra säsongen hade vi minsann forwards som kom med fart, men aldrig med pucken! Den låg i något hörn och skulle jagas ifatt. När man väl hade lyckats erövra denna åtråvärda tingest var spelarna ofta så trötta att de åkte och bytte. På det sättet är det naturligtvis svårt att skapa tryck och målschanser. Begriper till och med denna Blogg...

Så ska man sammanfatta säsongerna 2010 - 2011 med innevarande 2011-2012 kan man krasst och kliniskt säga så här:

2010-2011:  -Stabil defensiv samt en offensiv med full fart men utan puckkontroll
2011- 2012:  - Stabil defensiv samt en offensiv med full fart och puckkontroll


Se där vad man kan vara insiktsfull en helt vanligt söndag!
1 kommentar:

  1. Intressant analys Gurkolle! Håller med dig extra mycket om "storken på fjällvandring" ;)

    SvaraRadera