19 oktober 2011

Betala - eller inte!

Allo,allo, Polis!


Som ni alla säkert sett har det nu bestämts att föreningar som ombildats till aktiebolag i fortsättningen ska stå för fiolerna när det behövs polisinsatser. Om det kan man tycka olika. Personligen tycker jag att polisens insatser i största görliga mån skall finanseras med våra gemensamma skattemedel då det annars kan uppstå en situation som blir besvärande. Var går gränsdragningen där staten eller privata intressen ska stå för notan? Skall polisen neka till att göra en insats, även akut, om ett bråk uppstår på en arena med hänvisning till att man inte kommit överens med arrangören om en insats? Och om man gör en akut insats, måste den då först godkännas av arrangören, innan den verkställs? Vad händer om polisen inte får betalt i ett sådant fall? 

- Hej, polisen här! Har hört att det är stökigt på arenan. Ska vi komma?
- Nej, nej, fan heller, vi har inte råd!

Det jag upplever som en aning vagt är när ett polisärt ingripande är allmännyttigt. Att medverka förebyggande för att förhindra våldsutbrott är en sak men att akut komma stormande för att stoppa bråk som uppstått spontant en annan. I det ena fallet kanske det är rätt att arrangörer står för notan i det andra inte. Polisens uppgift måste, enligt mitt förmenande, alltid vara att stävja bråk var än det uppstår!

Kanske finns det en god sida i denna fråga som man ännu inte tagit ställning till. Tänk om det relativa fåtal åskådare som står för merparten av allt stök på våra idrottsarenor kan koppla ihop sina handlingar med de konsekvenser som drabbar den egna föreningen!

- Öh, grabbar, kom igen nu. Vi drar och spöar skiten ur de där jävla solnapacket!
- Nej, för fan! Äru helt pantat i roten! Då får ju jurgårn pejja extra för bylingen och det e inte bra.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar