5 september 2010

Det blev ett - jasså!

Den som letar tillräckligt länge hittar alltid något positivt..

Västerås - Mora 2-3

Idag ville jag få ett mer tydligt svar på Gulsvarts status knappt två veckor före premiären. Fick jag det? Knappast. Nu ska det erkännas, utan omsvep, att har man inte sett matchen med egna ögon så är det inte lätt att fälla det mest objektiva omdömet om dagens insats.

Trots denna brist tar jag mig friheten att spekulera lite i matchutgången. Vi förlorade. Så enkelt är det. Vi förlorade denna match med 2 - 3 mot en allsvensk motståndare.

Vi har nu förlorat mot:
Almtuna  1 - 2
Bofors  2 - 5
Leksand 3 - 4
Mora  2 - 3

Och det mina vänner är fakta!

Nu kan vi söka orsaker och ursäkter så långt näsan och armarna räcker. Men likt förbaskat är facit detsamma. Fyra raka torskar mot våra seriekonkurrenter. Noll poäng om så vill. De lag som vi mött har alla befunnit sig i någon fas av "tung träning" eller "testat olika spelare". Man kan säga att de lag vi mött haft ungefär likartade förutsättningar inför matcherna.

Självklart kan vi även dra till med att "spelare varit skadade", "ur form", "inte spelat i rätt formation", etc etc. Men denna argumentation är mest till för att ge oss själva, och Gulsvart, alibi för sina mindre väl genomförda matcher.

Hur vi än räknar, argumenterar, fabulerar, ljuger, skyller ifrån oss så kvarstår samma pikanta faktum. Fyra raka torskar mot allsvenskt motstånd.

Då är den stora frågan, 10 000-kronorsfrågan:
- Vad ska man dra för växlar på lagets magra framfart.
- Är det bara att kasta in handuken?
- Sparka halva truppen?
- Byta tränare?

Inte då! Det är nu vi kommer in på snåriga stigar. Det är nu, i denna motgångens stund, det gäller att hålla tungan i rätt mun, att besinna sig, ta det lite lugnt, luta sig tillbaka, andas djupt några gånger och ställa oss alla en enkel fråga:
- Hur många poäng har vi tappat under försäsongen?
Rätt svar är:
- Vi har inte tappat en enda pinne!

Just så är det! Vi står forfarande på samma "poäng" som alla andra lag när serien väl startar! Är det inte fiffigt?

Självklart finns det en annan "poäng" med att vinna på försäsongen. En annan tabell att klättra i. Då talar vi om självförtroende. De lag som vinner bekvämt på försäsongen får ofta en mental sits som är ytterst vilsam. En skön framgångssadel att gränsla när allvaret börjar. En skön känsla av att "vi kan" eller "vi är bra".

Bara för att krångla till det hela, vrida allt 180 grader, så kan denna bekväma sits bli till en last. När väl allvaret börjar är man lite bekväm, man rider på tidigare framgångar, och plötsligt gör man inte jobbet till 100%.  Chocken över en plötslig motgång, "vi som är så bra", kan snabbt sätta sig som en dolkstöt rakt in i hjärtat på en spelartrupp. Supportrar och sponsorer som redan räknat in poängen sitter plötsligt och ser ut som fiollådor i snoken. "Vad hände", "hur kunde vi förlora" står ristat i deras bleka nunor.

Så en bra försäsong kan skapa förväntningar som senare slår tillbaka mot laget. De har något att leva upp till, att upprepa. Och alla vet vi hur svårt det är att upprepa en framgång.
- På grund av en bra försäsong så kan allt bara bli sämre när serien väl startar...
<<<
Så! Ur det perspektivet anser jag själv att min argumentation till sist pekar mot något positivt. Vårt kära Gulsvart har inte imponerat på oss supportrar som vi hade önskat. Därmed sjunker våra förväntingar. När serien väl startar kommer därför varje framgång tas emot med öppna armar. En poäng borta kommer ses som en seger. En oavgjord match hemma kommer accepteras.
- Tack vare en dålig försäsong kan allt bara bli bättre då serien väl börjar..

Se där vad man kan få till utan att vara utbildad hjärnkirurg!

1 kommentar:

  1. Så sant så sant, bra skrivet.
    Det jag såg av VIK och jag var på matchen räcker för mig. VIK hade fart, chanser, mycket skott på mål, till från var det ett getingbo framför Mora kassen. Igår spelade Moras målvakt över sin egen "bästa nivå", säger allt.

    Det var våra backar som strulade denna gång och i princip gav bort Moras bägge mål. Matchen bestod av fyra turmål och en Jimmy som dansade efter en "Elvis" låt, han stuffade...:)

    Matchen slutade 2-2, att Mora vann på straffar kan man strunta i.

    SvaraRadera