20 januari 2014

Statistik, tabeller, och ....


10/11

12/13

13/14

Man kan säga att detta är en disciplin som blivit lite av vårt adelsmärke de senaste säsongerna. Vi släpper in väldigt lite mål. Det är bra. Till hjälp de senaste två säsongerna har vi haft Lars Johansson och Jonas Fransson. Två målvakter som agerat vägg å det gruvligaste.
Här det det lite värre. Vi finns faktiskt inte med på topp fem trots att vi ligget topp tre i tabellen! En något märklig situation. Jämför gärna med Karlskrona och Karlskoga som båda finns med i toppen av båda listorna. Till och med Asplöven slår oss i denna avdelning..


Topp 10 poäng

Notera gärna att vi endast har med en(1) spelare på denna lista. Karlskrona ståtar med fem(5) spelare! Lite småironiskt att Björklöven har med två(2) spelare på denna lista trots att de numera ligger långt långt ned i tabellen och knappt gör några mål längre...
Topp 10 assist

Om det såg tunt ut med Västeråsspelare i poängtoppen så är det än värre när det gäller assistligan. Här har vi inte en enda spelare med. Detta är naturligtvis en brist. En spelare som Fredrik Johanson, i god form, borde varit med på denna lista. Topp 11-20 assist

Först nu hittar vi en VIK:are i denna lista. Det är Thomas Mitell som är bäst i laget när det gäller assist. En aning märkligt kan jag tycka. Hade förväntat mig en forward!Hur ska man då tolka denna statistik, denna sanning, utan att ta till övertoner? Tja, enligt mitt sätt att se på saken saknas det spelare, forwards, som presterar på tillräckligt hög nivå bakom en relativt ensam Jeremy Williams. Att en back är lagets främste när det gäller assistpoäng är för mig ett litet underkännande för många forwards. Men allt hänger nog ihop, på något sätt. Då vi är det lag som spelare mest tillknäppt, både hemma och borta, så gör vi helt enkelt inte så många mål. Vårt snitt på insläppta mål ligger på 2,0 per match samtidigt som vi bara mäktar med 2,3 mål offensivt per match. Vi är helt enkelt snåla både framåt och bakåt. 

Varför vi är det kan man tvista om. Är det spelarnas oförmåga att göra mål eller spelsystemet, taktiken, som förhindrar att vi producerar mer framåt? Är Jocke Fagervall en försiktig general som hyllar defensiven på bekostnad av en mer kreativ offensiv. Känner sig spelarna låsta i ett defensivt tänkande som gör dem ovilliga att gå framåt, offensivt, på ett tuffare sätt?

Ja, inte vet jag. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar