14 januari 2014

Ja, jag är orolig....

Rasmus Olheden - IKO - Västerås - IKO


Så är det! Jag är nog alltid orolig när det vankas match i ABB Arena. Anledningen är enkel. Det är jävligt svårt att vinna matcher i årets hockeyallsvenska. Spelar inte någon roll vilket lag som kommer på besök. Alla motståndare har förmågan till att sätta "fälleben" på oss, när som helst, om vi inte är riktigt på hugget. Det gäller i högsta grad morgondagens motståndare Oskarshamn.


Så här skrev jag om IKO inför säsongstarten:(läs hela inlägget här)
"3. Oskarshamn
- Ja, nu blev ni allt förvånade, va, Va, VA! IKO, hahahaha! skämtar mannen? Nej, det gör han inte. "Mannen" tror på fullt allvar att Oskarshamn kommer chocka etablissemanget och knipa en direktplats till kvalserien. Med Spelevinken Fredrik Söderström som anförare kan allt hända. Har man dessutom en spelare i truppen som heter Rasmus Djerf så måste det bara gå bra! Morten H Poulsen låter mer som en dansk politiker i förskingring och får ses som ett svagare kort. Finns det inte en författare som heter så? Hm, nej, han heter Henning Poulsen och finns inte med i laguppställningen. En värvning som annars hade glatt tränaren Söderström. Han gillar ju de "intellektuella", nämligen!"

AVD: - Vad fel man kan ha med facit i hand!


Den som tror på enkla poäng i morgondagens match är antingen naiv, blåögd, okunnig eller bara rent allmänt hemmablind och enögd. Själv är jag just sådan. Mest blåögd och naiv. Vill så gärna tro på mitt lag. Vill så gärna att de för en gångs skull ska får spela ut inför sin trogna, om än relativt fåtaliga, hemmapublik. När jag sedan väl står där på läktaren hinner sanningen genast ifatt mig, och mina naiva tankegångar, önskningar. Bara efter ett fåtal byten förstår man att det blir en "sådan där kväll igen" på läktaren. 

Oskarshamns senaste insatser både skrämmer och oroar en smula. Oroar ur det perspektivet att de egentligen spelat rätt uselt för att plötsligt, i enstaka matcher, kunnat blixtra till och spela en vägvinnande ishockey.

Rögle - IKO 5-4(sud)
IKO - Karlskrona 2-5
Troja - IKO 3-4 (sud)
IKO - Malmö 6-2
IKO - SSK 3-4

Som synes en ganska besynnerlig rad av matcher där Oskarshamn X:ar borta mot Rögle och Troja, förlorar hemma mot SSK och KHK, men plötsligt kör över Malmö med klara 6-2! Ingen ordning alls, tycks det. Två oavgjorda på bortaplan indikerar dock på att de kanske hanterar det spelet bättre än att föra matcherna på hemmaplan?

Vi kan under samma tid stoltsera med tre raka vinster innan morgondagens möte. Vad det nu är värt? De senaste två hemmamatcherna har bjudit oss 0-5 mot Djurgården och en knapp seger med 3-2 mot Troja. Det är med andra ord upp till bevis för Gulsvart nu. Att återerövra hemmaplanen. Att visa på dominans, potens, och jävlar anamma. Här ska ingen komma till ABB Arena och sticka upp!

Under hela säsongen har det klankats på olika håll på våra backar. Då främst deras puckhantering vid uppspel ur egen zon. Det finns visst fog för den kritiken. Man kan, utan att vara elak, påstå att det är inte deras bästa gren. Harald Lyckner har påpekat detta liksom andra kommentatorer och experter. Det våra backar får kritik för är att de ofta står still, i egen zon, och passar trissan mellan sig. En stillastående hockeyspelare är en dålig ishockeyspelare, skulle man kunna drista sig till att säga. Dålig på så sätt att han är ett enkelt byte, en munsbit, för aggressiv forechecking. 

Leif Strömberg, den gamle gamängen, prata ständig om "fart". Att fart bygger fart. Man måste ge honom rätt i detta. En stillastående back har väldigt svårt att bygga fart. Så enkelt är det. Jag önskar därför att våra backar slutar upp med att stå på hälarna i egen zon. Åk skridskor, för i helvetet, blir därför mitt enkla budskap. Då ordnar sig resten:)

Under morgondagens match förväntar jag mig att Viktor Mårtensson sätter in en rejäl bröstvärmare, att Mattias Bromé gör sitt första mål, att Jeremy Williams fortsätter bomba in mål, samt att vi vinner komfortabelt. Är det månne för mycket begärt?

Mitt tips: 
Västerås - Oskarshamn 4-2

Läs även "Oskarshamn, en fasa". 

Krossa Oskarshamn!
3 kommentarer:

 1. GurkÖrt: Härligt att läsa ditt resonemang. Håller med om att ingen match är säker i årets allsvenska och det där om backarna. Undrar om dom tagit av skridskoskydden?
  Skulle vara härligt att se påläggskalvarna Bromé och Frycklund leverera ikväll!

  SvaraRadera
 2. GurkÖrt: Faaan, din oro slog in. Inte underligt för i första och andra linen var det ju bara McArdle som höll allsvensk toppklass denna kväll. Ända behållningen denna kväll var väl att Micke Frycklunds vårform från i fjol tycks infunnit sig och med mer tyngd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadu! Det man fruktade inträffade. Tycker mig sett detta scenario flera gånger under säsongen men ofta har vi klarat oss ur knipan tack vare fenomenalt målvaktsspel..

   Radera