26 januari 2014

Efterspelet efter stora spelet #2

VLT

Tänkte fortsätta med mina tankar kring det som hände i, och efter, matchen mot Södertälje där Viktor Mårtensson blev avstängd. Vad passar då bättre än att försöka lyfta fram, och beskriva, lite mer ingående vem denne Viktor Mårtensson egentligen är. En sak är tämligen säker och det är att ingen som följer Hockeyallsvenskan undgått att få kännedom om denne spelare....Säsongen 10/11

................

Publicerad 06 dec 2010 23:02


................

Tisdag 7 Dec 2010 10:06

................
................


Efter matchen mot IKO och Viktor Sjödin

................


Publicerad 22 maj 2012 16:00

................


Exempel på rubrik #6
Aftonbladet slår mynt av Viktors "rykte"....

................


Waltin efter matchen mot Oskarshamn

................


Det finns de som uppskattar Viktor..

................


Viktors utvisningsstatistik under tiden i Västerås:Kanske någon redan nu anar vad jag är ute efter genom att ha rotat fram dessa gamla rubriker över incidenter som Viktor Mårtensson fått massmedial uppmärksamhet av! Jag har ännu inte letat färdigt, vet att det finns en del guldkorn kvar att rota fram, men de kommer så småningom...

Det som jag vill med detta inlägg är en av flera saker. 
1. Den "historiska kappsäcken"
2. Var kommer epitet "buse" egentligen kommer av/från
3. Oförmågan att skilja på händelse och person
4. Klargöra vissa fakta

Nu tror säker en del att hela mitt inlägg är tänkt som ett försvarstal för Viktor Mårtensson och allt det som han åstadkommit under sin tid i Västerås! Inget kan vara mer fel. Den som vill, och orkar, kan botanisera i tidigare inlägg på denna blogg och där se vad jag genom åren tyckt och tänkt om denne yngling. Viktor Mårtensson är dock inte ensam om att fått iklä sig en roll som supportrar, media och tidningar mer eller mindre tillskrivit honom av egen hand och kraft. 

Per LedinAndreas JämtinDaniel Rahimi, Emil Kåberg är andra spelare som ofta utpekas på samma sätt när det hettat till ute på isovalen. Då har jag ändå inte nämnt de spelare som för tillfället toppar utvisningsstatistiken i hockeyallsvenskan denna säsong:

Källa

En sak kan man genast slå fast och det är att det finns alltid två sidor av myntet, minst. Sanningen är att ett mynt faktiskt har - tre sidor! Samma sak är det när man diskuterar olika händelser, eller personligheter, med goda vänner. Vi tycker ofta rätt lika men ändå lite lagom olika. Mer sällan har vi åsikter som går stick i stäv och som riskerar att leda till konflikt i vår trygga vardag. Åtminstone när vi möts på tu man hand. Värre då när gemena man sätter sig i sin trygghetszon, den framför skärmen, och delger andra sina mer bestämda, rent av militanta, uppfattningar om tingens ordning.

Det finns även andra forum där mer militanta yttringar gärna gör sig hörda. Ett sådant form kan vara en läktare nära dig. Av någon anledning är det helt rumsrent att i detta offentliga rum framföra åsikter och påståenden som annars aldrig skulle torgföras. 

Det som hände i matchen mot SSK fick således känslor att svalla på flera håll och kanter. Supportrar, ledare, kommentatorer, experter, journalister blev alla snabbt en del, och bidrog, till den kakafoni av yttringar som så småningom ledde fram till där vi står idag. Alla ville vara med på kalaset, kan man säga, men få var bjudna..


Och var står vi då idag?
I det snabba mediala brus som råder går de flesta snabbt vidare i livet. Det som sagt, skrivits, och påståtts faller snart i glömska. Nya matcher gäller. Nytt fokus. Framåt, och vidare, med språng, typ! Väldigt lite tid används till eftertanke och i viss mån självrannsakan. Väldigt få ställer sig den naturliga frågeställning. Vad hände egentligen, vad händer nu, och framför allt, har vi lärt oss något av det som hände?

- Kvar finns bara minnen i form av svarta rubriker som diskret stoppas undan i någon obskyr databas till den dag det händer - igen!


Den historiska kappsäcken
Det är till exempel alla de klipp som jag letat fram om Viktor Mårtensson. En blandad kompott av händelser där Viktor hamnat i det massmediala epicentrumet. En kappsäck som han troligen får släpa på i resten av sin karriär som ishockeyspelare. På gott och ont. En kappsäck som alltid kommer plockas fram, krängas ut och in, och användas som argument för att Viktor faktiskt är som han är - för det säger innehållet i hans kappsäck, ju! Något som media självklart var väldigt snabba att utnyttja, även denna gång.

- Risken, enligt mitt förmenande, är att spelare som bär på en kappsäck med negativa rubriker har mindre möjlighet att få en rättvis bedömning, behandling. Att vara "dömd på förhand" ligger nära till hands...Var kommer epitet "buse" egentligen kommer av/från?
Oavsett om vi pratar om Viktor eller någon annan spelare som utmärker sig genom fränt och aggressivt spel så är gränsen hårfin mellan att vara uppskattad för sitt fysiska spel till att bli ifrågasatt för bristande respekt för sin/a motståndare. Här kommer några synonymer på substantivet buse:
- bråkmakare, bråkstake, slagskämpe, våldsman, våldsverkare, råskinn, hårding, stridstupp, oroselement, orosstiftare, ligist, huligan, värsting, rövare, tölp, skurk, ruskig karl, grobian, slusk, sälle, slyngel, drummel

Med andra ord finns det en väldigt stor skillnad i vilken värdeladdning vi lägger i ordet "buse". Att vara en "stridstupp" känns både bra och ytterst relevant i en kontaktsport som ishockey medan "våldsverkare" inte alls känns lika behagligt! Med detta lilla exempel vill jag belysa att vi kanske ska vara lite mer noga med vad vi menar...


. Oförmågan att skilja på händelse och person
Något som retar mig, och alltid retat mig, är när vi supportrar väljer att ifrågasätta personens heder istället för den faktiska handlingen. Jag köper inte resonemanget om att "han är dum i huvudet" men accepterar utan vidare formuleringen att "han bar sig jävligt dumt åt". Detta är ett väldigt naivt och barnsligt exempel i förhållande till det som skrivs i många forum....

- För mig är det viktigare att fördöma handlingen, framför personen. 


Klargöra vissa fakta
Egentligen borde jag inte ens behöva skriva något under denna rubrik. Tyvärr förhåller sig inte verkligheten till det självklara. Innan vi dömer någon, för något, så borde vi alla kunna besinna oss så mycket att ett faktaunderlag finns till hands. Allt som ofta upplever jag formidabla lynchningsscener i olika forum, och för all del, även i media. Det eldas på så in åt helvete, med bränsle, i något slags självändamål. Här handlar inte om att rannsaka, undersöka, ställa relevanta frågor, komma till insikt, dra slutsatser, och presentera ett underlag som grund för eventuell dom och straffpåföljd! Nej, istället ställs den anklagade till doms omedelbart och straffpåföljder basuneras ut till ljudet av falska pukor och felstämda trumpeter! Den som skriker högst vinner..
- Jag tror. eller är övertygad om, att vi alla blir vinnare den dag vi faktiskt låter saker, och skeenden, ta den tid det behöver ta! Det kostar så lite, men kan betyda som oerhört mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar