8 januari 2013

Tuffa bud - mot Leksand borta!

Vi drabbas tyvärr lite extra hårt inför matchen mot Leksand. Brady Leisenring(hjärnskakning) och Markus "Messy" Jonsson(okänt) står på sidan om. En poängmakare och en energispelare mindre, med andra ord. Gäller att gilla läget för alla andra spelare och gå in med högt huvud i Tegera Arena. Första matchen utan NHL-spelare. Har inte hänt sedan omgång tre. Oerhört intressant att se hur Gulsvart kommer uppträda. Gissar att Leksand kommer föra spelet och vi slår ifrån. Stort fokus på backspel och målvakt att vänta. Klarar de anstormningen? 

Som bekant har de senaste omgångarna inneburit en väldig måltorka. Vi har fortsatt spelat stabilt bakåt, med något undantag, men haft förtvivlat svårt att producera framåt. Att förvänta sig en förändring redan mot Leksand är inte logiskt. Vår chans blir att ta efter Djurgårdens koncept. Spela snålt, täta i mitten, trycka ut mot sarger och INTE tappa puckar i mittzon. 

Vår stora chans ligger i att Leksand tappar lite tålamod och går för hårt framåt. Då har vi möjlighet att vända och skapa. Frågan är bara vilka av våra forwards som i dagsläget är redo att visa vägen? Finns flera som nu har en fin möjlighet att visa både framfötter och bakfötter. Scenen är din, för dig som vågar, typ!

Nu ställs seriens bästa powerplay mot dito boxplay. En match i matchen som kommer bli direkt avgörande. Leksand har två formationer som skickligt spelar runt pucken. Svåra att läsa. Fyndigt och rörligt spel. Dessutom Kapstad på blålinjen. Han är som en ål, svårfångad, rörlig, finurlig. Lägg till Store Ryno som täcker puck föredömligt  och är ett ständigt hot med både pass och avslut. 

Leksand är helt enkelt ett riktigt bra och stabilt ishockeylag och förtjänar att leda serien. Deras enda(!) akilleshäl, som jag ser det, är Erik Hanses i mål. Han har ofta en otacksam roll. LIF äger mycket puck och han får ofta stå långa sekvenser helt sysslolös. Kan då, när det kommer skott utifrån, släppa returer. Gärna rakt ut i slottet. Här måste vi vara med. Alltid en spelare på mål när skott avlossas. Men det gäller att ta strid mot Leksands stora och starka backar. Gör vi inte det så försvinner pucken snabbt ur zonen och vi får jobba hem.

En sak, bland annat, som Leksand gör förbaskat bra är att vända kontring till kontring! Flera gånger denna säsong har man sett hur LIF:s forwards backcheckat stenhårt och lyckats vända tillbaka spelet tack vara sin fart i hemjobbet. Viktigt därför att vi lyckas lägga pucken djupt i deras zon när vi själva anfaller för att slippa dessa snabba spelvändningar mot eget mål. Skott på mål, blockering,  och nedsläpp i anfallszon får bli vår modell. Men då MÅSTE forwards gå hårt mot Leksands kasse, hela tiden!

Det ska även bli oerhört intressant att se hur vi ställer upp i powerplay. Här kommer bland annat Tim Heed få en avgörande roll. Vem, eller vilka, som ska fungera som playmakers är svårare att sia om. En kandidat är definitivt Markus Eriksson. Vem ska ta offensiva tekningar i pp? Där får vi nog förlita oss på Matt Fornataro

Nåväl! Inget att grina över. Matchen ska spelas och må alla spelare i Gulsvart göra en heroisk insats!

Tips: 3-3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar