7 januari 2013

Dagen efter...

Vad ska man skriva den dag som denna? På samma gång som man känner en stor tomhet över att våra NHL-spelare lämnar truppen dyker en lite kittlande och spännande känsla upp. Under den tid som vi haft möjlighet att njuta av dessa spelare har det "rasat" en debatt om det sportsligt rättvisa. Andra lags supportrar , och ledare, har vid flera tillfällen ondgjort sig över att vi tagit hem Patrik och Mickis under denna lockout. De har sett det som en form av "doping". Ett otillåtet sätt av ett lag att skaffa sig fördelar gentemot sina konkurrenter. Om det kan man tycka mycket och jag har viss förståelse för andras kritik även om jag anser den vara, i många stycken, obefogad. 

Vill nu inte ge mig in i debatten om lag som är "dopade" på andra sätt. Det får andra sysselsätta sig med. Den frågeställningen är ofta så komplex att jag som lekman inte kan kommentera på ett sakligt sätt. Som bekant har Timrå och Leksand likartade problem med sin likviditet och i bägge fallen är respektive kommuner inblandade, eller insyltade, på ett monumentalt sätt. De har valt sin väg och får nu själva ta ansvar för sina beslut. 

Nu står vi här, delvis med brallorna nere, och måste gilla läget. Olyckskorpar har redan börjat kraxa och hävdar bestämt att "nu kommer vi rasa" i tabellen. Självklart kommer laget, åtminstone till en början, vara påverkade av dessa nya förutsättningar men ingen vet vart det kommer att bära. Det är i detta läge vi måste falla tillbaka på det vi redan gör bra...


Defensiven:
- Även om vi nu tappar Brendan Mikkelsson så har vi kvar en backbesättning som vid flera tillfällen visat prov på förmågor som kommer räcka långt. Här kommer nu Andreas Lindh, Stefan Warg och Jonas Emmerdahl få ett extra stort ansvar. Kan Andreas snäppa upp sig en aning så har vi här tre riktigt duktiga försvarare som kan hålla fortet när fienden stormar våra ställningar.


Boxplay
- Vi är faktiskt bäst i serien i denna spelform. Det är en stor trygghet. Det ger våra spelare en extra dimension i spelet ute på isen. De kan helt enkelt ligga på gränsen i det fysiska spelet, lira lagom hårt och fult, med vetskapen om att de "i alla fall reder ut" en utvisning. Det är bra..


Målvaktsspelet
- Lars Johansson! Behöver inte säga så mycket mer. Just nu seriens bäste målvakt. Det är inte omöjligt att Lasse nu tar ännu ett kliv i sitt målvaktsspel. Här har han nu en gyllne möjlighet att bli lagets store räddare. Att gå från riktigt bra till ruskigt bra. Tror han tar den chansen..


Powerplay
- Det är nog i denna spelform vi till en början kommer tappa mest produktivitet och kreativitet. Här gjorde Patrik och Mickis stor skillnad. Nu är det upp till andra spelare att ta chansen i denna spelform. Vi har som bekant Tim Heed i laget. Hans betydelse kommer nu öka markant. Vi vet alla att just i denna spelform trivs han som fisken i vattnet. Tror även spelare som Marcus Eriksson och Viktor Backman kan kliva fram på ett helt annat sätt nu med mer speltid i pp. Även Robert Kimby och "Bacon" kan bli viktiga i denna spelform. Vi får nog räkna med att det tar några matcher innan vi har ett hyggligt fungerande powerplay igen.


Offensiven
- Vi har i laget flera duktiga forwards som nu måste ta av sig skridskoskydden och verkligen börja ta producera  De har inte varit dåliga, så här långt, men inte heller presterat som förväntat. För flera av dem sjönk poängproduktionen markant i och med NHL-spelarnas intåg i truppen. Det finns med andra ord ett rejält sparkapitel i truppen som nu måste nyttjas fullt ut. Finns inte längre utrymme att "glida runt" och förvänta sig att några få spelare ska stå för allt.


Matt Fornataro
Brady Leisenring
Mikael Zettergren
Marcus Eriksson
Robert Kimby
Kenneth "Bacon" Bergqvist
Ser man dessa namn så inser vi alla att det finns mycket kompetens i truppen, fortfarande. Inte tu tal om annat. Dessa spelare har alla tillräckligt mycket "skills" för att vi även i fortsättningen ska kunna ge ALLA lag i serien en match. 


Utöver dessa spelare finns en rad "energispelare" som kan hjälpa till att pumpa musten ur våra motståndare. Tänker då på Marcus Jonsson, Viktor Mårtensson, Jonte Berg, Marcus Söderkvist. Deras roll i laget kommer troligen bli än viktigare de kommande omgångarna. Deras slit, i byte efter byte, kommer vara en grund för att övriga spelare ska kunna ägna tid och kraft till att vara produktiva offensivt.

Självklart har Gulsvart blivit försvagat. Det sticker jag inte under stol med men samtidigt öppnar sig nu en unik möjlighet för hela laget att bevisa motsatsen. Jag är fullständigt övertygad om att alla spelare nu står redo att axla sina roller och därmed tysta alla tvivlare och belackare..

Go, Gulsvart, GO!

-------

Senaste nytt allsvenskan - spelare:
Conny Strömberg från Tingsryd till Örebro (klart) länk
Sebastian Collberg kallas tillbaka från Örebro till V Frölunda (klart)
Stefan Riddervall går från Örebro till Oskarshamn (klart)


Dagens #TwitterInga kommentarer:

Skicka en kommentar