28 januari 2013

2 godkända - sedan överkörda!

BIK Karlskoga - Västerås 3-1
Så kan man sammanfatta gårdagens match borta mot BIK Karlskoga i den hittills viktigaste matchen säsongen 12/13. Vi orkade bara två perioder, sedan fick Karlskoga styra och ställa allt efter behag. Att vi kom undan blott med 1-3 får tillskrivas vår eminente målvakt Lars Johansson som återigen gör en heroisk insats i målet.

Första perioden lovade annars gott. Vi spelade inte så bra som jag önskat men tillräckligt bra för att göra match av det hela. Det mest frapperande under den första perioden var nog BIK:s slarv i egen zon som då och då gav oss gratislägen. Dock hade vi  inte förmågan att trycka in någon puck. Inte heller lyckades vi förvalta något av våra powerplay. Vi hade en handfull chanser att spräcka nollan redan i första perioden men missade allt.

Karlskoga tog däremot tillvara sitt första powerplay genom att kruta in 1-0. Hur pucken tog sig i mål var oerhört svårt att se men tydligen ändrade den riktning på en BIK:spelare framför mål och ställde Lars Johansson fullständigt. Men det är så det ska gå till. Enkelt och effektivt. Backskott och in med folk framför kassen. Ledning med 1-0 för Karlskoga efter första perioden men det kunde lika gärna ha varit oavgjort. Bara vi satt någon av våra hyggliga chanser, typ!

Andra perioden var den första lik. Karlskoga började visserligen allt mer få upp farten i sina spelvändningar men vi lyckades ändå hänga med bra. Efter ett rejält slarv i egen zon av BIK fick Sam Marklund pucken fri mitt i slottet framför Gistedt. Och jävlar vad han laddade! Tog i för kung och fosterland och skickade ett slagskott en meter över ribban! Turligt nog studsade pucken ned mitt på bladet på Marcus Eriksson som enkelt kunde lägga in den bakom en överspelad målvakt. 1-1 och vi var verkligen med i matchen!

Vi gick till pausvila med 1-1 vilket får anses som klart godkänt. BIK Karlskoga var lite vassare sett över hela andra perioden men vi bjöds lite chanser då och då i deras zon. Den allra bästa hade nog Marcus "Messy" Jonsson alldeles i slutet av perioden då han lyckades skjuta pucken förbi Gistedt men även förbi målet ur snäv vinkel.

Tredje perioden blev ingen rolig historia ur ett Gulsvart perspektiv. Vi fick börja perioden i spel 4-5 och BIK satte oss under våldsam press. En press som de sedan behöll matchen ut. En incident som avgjorde matchen till våra motståndares fördel var då en av våra backar knuffade en BIK-spelare in i vår egen målvakt. Lars Johansson fick en rejäl smäll och såg för ett ögonblick ut att få ge upp matchen men så illa var det inte utan han kunde resa sig och fortsätta spela. Värre var att vår lagkapten #44 Helmersson blev så förgrymmad över domarens bedömning av denna situation att han drog på sig en tiominutersutvisning för protest! Anledning? Domaren valde att fria för "överkörningen" av  Lars Johansson och istället ta utvisning på vår back för interference eller liknande. Domaren gjorde sannolikt bedömningen att det var "vårt eget fel" att Lars Johansson fick en BIK-spelare över sig. Så kan det gå...

Självklart gjorde Karlskoga mål. Ett identiskt mål som deras 1-0. Skott från back och pucken styrdes av/på en BIK-spelare framför mål. I bägge fallen skott från samme back, #7 Fredrik Ericsson , dessutom!

Efter detta baklängesmål hade vi varken kraft eller ork att gå ifatt. Sanningen är att Karlskoga var betydligt närmare att utöka sin ledning, flera gånger om, under återstående tid av matchen. Gulsvart gjorde ett harmlöst försök att gå ifatt genom att ta ut målvakten sista minuten men kom inte ens in i anfallszon! Som en lämplig avslutning(!) på matchen gav vi snällt bort pucken till BIK som fick lägga in 3-1 i tom bur.

Summering:
- Det var match i två perioder, sedan tog det slut, Tvärslut. Vi hade inget att sätta emot sista tjugo och får vara tacksamma att inte siffrorna drog iväg mer bakåt. Ett stort tack till vår Lars Johansson som stred tappert in i det sista. När man såg Karlskogas spelare flyga fram över isen, i attack efter attack, insåg jag hur otrolig sega vi själva var/är. Där BIK flög fram, där kröp vi fram, typ!

När det gäller spelaromdömen, etc, återkommer jag. Finns en hel del att skriva om just nu när det gäller hur vårt lag uppträder på isen. Men, det får bli ett annat inlägg:)