24 september 2011

Utökad elitserie

EU och ES - många är inte alltid bra...


Gamle Västeråsaren(!) Per Mårts ger sig in i debatten. Inte så att han ryter i, det ligger inte i hans natur, utan mer på sitt vanliga lite försynta sätt. Han tycker att Elitserien behöver vitaliseras genom en utökning av antalet lag. Från nuvarande tolv till fjorton. Frågan har lyfts, blötts, och dryftats förr. Utredningar har gjorts, lagts ned, och gjorts igen. Samma svar har framkommit vid varje tillfälle "att det är nog bra som det är" och sedan har man stängt dörren - igen.

Naturligtvis finns det både rutiga och randiga skäl till varför ansvariga inom Svenska Hockeyligan kommer fram till denna slutledning. Det handlar främst om egenintresse, att skydda sitt, att värna de egna. Inget märkligt med det. Det är ju därför Svenska Hockeyligan finns. 

Vad ska man då tycka, rent generellt, om en utökning av Elitserien till fjorton lag. Eller rent utav till sexton lag! Undertecknad tvekar på hanen och velar gärna i denna fråga. Är det så bra - egentligen - att vi utökar ES? Man får ha i minnet att en utökning av ES slår tillbaka på AS och även underliggande divisioner. Fler lag i ES gör att fiskandet efter talanger i AS ökar. Fler spelare kommer plockas upp från AS-lagen som därmed riskerar att tappa i kvalitet och slagstyrka. Ja, rent av hela Hockeyallsvenskan kan gå tillbaka i utvecklingen p.g.a en utökning av antalet lag i ES.

Om man utökar till fjorton, eller sexton lag, finns även en överhängande risk att vi får se en stängd serie - utan ned och uppflyttning. Motiveringen kan bli att "det räcker nog väldigt bra med dessa lag". Och argumentet kan då få viss bärighet. Allt mindre pengar till klubbarna i AS(mindre medialt intresse) i kombination med  ES-lagens dränering av spelare kan  bidra till denna dystra utveckling.

Hockeyallsvenskan har nog aldrig stått starkare än vad den gör idag. Medialt ligger den i paritet med Elitserien. Sportsligt ligger den kanske snäppet före ES med sin inbyggda dramatik i form av playoff - kvalserie - samt chans till uppflyttning.

Denna blogg är nog en aning konservativ och tycker "att det är ganska bra som det är" och ser det som naturligt att man tar sig upp i en högre division genom sportsliga meriter. Inte genom "idrottspolitiska" beslut. Dessutom ska det vara svårt, ett riktigt nålsöga, att ta sig upp. Det ger bedriften en helt annan status - och en ytterst välförtjänt sådan.

I slutänden, om ES ska utökas, står vi även inför ett annat ställningstagande. Ska man utöka serien utifrån ett geografiskt rättvist perspektiv eller handlar det bara om plånboken? Ska Malmö med "bara för att" de har en fin Arena? Ska Leksand med "bara för att" de drar folk till alla arenor? Ska Almtuna med "bara för att" väcka hockeyintresset i Uppsala? Ska Rögle med "bara för att" de redan har en arena och organisation anpassad för ES? 

Många frågor blir det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar