22 september 2011

Lirare eller lallare

Conny Strömberg (från:Hockey/Sverige.se)
Ingen kan ha undgått alla rubriker kring denne spelare. Antingen skapar han egna rubriker eller så får han hjälp av andra. Men i centrum finns han, den gode Conny. Minns förra säsongens märkliga turer då han för ett tag var på väg ut ur Örebros trupp. Han var iväg och lirade matcher med Asplöven(!) och rykten stod som spön i backen. Lag i Norge var beredda att lägga upp feta budet för att få hans namnteckning. Likaså ryktades om någon klubb i Sverige som var beredd att skuldsätta sig rejält för att få honom till sin trupp. Men i slutskedet redde allt upp sig. Conny blev förlåten för sina försyndelser och togs tillbaka i truppen. Herr Fahlander hade räddat sin skyddsling(!) Men roligt var det att följa alla turer. Inte minst media gjorde sig en god affär på uppmärksamheten.

Så frågan är, som rubriken antyder, är Conny en "lirare" eller en "lallare". Eller går dessa två saker hand i hand? Brukar inte, handen på hjärtat, lirare vara lite - udda? De har ofta en tendens att gå sin egen väg. I sin enorma kärlek till sin sport ser de inte alltid den breda och raka vägen som den rätta - vägen. De väljer ofta en mer snårig och ringlande stig. Bara för att de kan och vill och för att de finner en tjusning, en utmaning, som tilltalar dem. 

Personligen är jag omåttligt förtjust i lirare som Conny Strömberg. För mig får en lirare gärna vara lite "udda" och annorlunda. För mig får en lirare bete sig avvikande, utmanande, klantigt, fumligt, så länge han inte ger upp sin passion att underhålla sin publik. För det är just det som är utmaningen för en lirare. Att bjuda på det lilla extra, det oväntade, det omöjliga för en häpen och jublande publik. Utan lirare dör mycket av lagidrottens själ. Utan lirare försvinner de magiska ögonblick vi alla vill bevittna. Utan lirare riskerar vi att få se vältränade, väldresserade, ishockeyrobotar som kör start och stopp i sextio minuter. Och det, mina vänner, är i ingen framtidsvision som lockar mig...

- Kör hårt Conny, och alla andra lirare!

1 kommentar:

  1. Mycket bra sammanfattning av en stor spelare älskad av sina egna och hatad av andra,bra speluppfattning där /gurkolle.
    rödvittföralltid

    SvaraRadera