22 september 2011

Seger mot Borås!

Borås i egen zon...




Västerås - Borås 4-1
Seger! Underbart! Tack för det Gulsvart. Personligen hade jag en rätt trevligt kväll på läktaren. I vanlig ordning kände man sig rätt segerviss när man äntrat sin ordinarie(!) ståplats. Den rätta känslan infann sig omedelbart och jag delgav, till alla som ville höra, att "detta kommer gå bra". Och visst gick det bra. Ingen fara på taket även om Borås försökte "grisa till sig lite" och få tryck mot oss. Men si det gick inte alls denna kväll. Boråsarna knuffade, buffade, stånkade och stönade sig alldeles blålila i snoken utan att få mycket tillbaka. Gulsvart, å andra sidan, var i jämförelse med Borås, ett under av elegans och briljans. Man kom osökt att tänka på Skönheten och Odjuret. 

Där man förra säsongen knuffade, buffade, stånkade, stönade, dumpade och åkte(som Borås) valde man nu istället att med stor finess spela sig ut ur och in i situationer. Istället för att våra backar ständigt strävade efter att slänga ut pucken ur egen zon(i panik) sökte man nu istället konsekvent en forward med passning. Forwards som inte kom fram i mittzonen valde att vända tillbaka, ta ny fart, och med hjälp av backar spela sig igenom zonen med trissan under kontroll. Väldigt ofta lyckades Gulsvart åka in i anfallszon med puckkontroll, ställa upp spelet, och skapa tryck. Borta var nu, nästan helt, det hjärndöda jagandet efter dumpade puckar i tid och otid. En jädra skillnad att se...

Men, visst, ibland blev det lite pannkaka av de goda intentionerna. Men är det inte alltid så för de riktigt stora konstnärerna? Det gäller att ta ut de kreativa svängarna ordentligt för att uppnå något på slutet. Och en hel del tavlor blir det naturligt nog på vägen.

Borås då? Vad man kan säga om dem? För mig var de en stor besvikelse. Blekare än solblekta lakan. Där fanns inte mycket. De hade en och annan spelare över två meter som vinglade runt som Långe Jan på isen(får spelare vara hur långa som helst?) Deras powerplay var dödligt uselt, anfallsspelet i totalt avsaknad av linjer, försvarsspelet stundtals som den berömda hönsgården. Rycker inte "Ellos" upp sig rejält kan de få en tuff säsong..

Vem var då bäst i det Gulsvarta laget. Kan inte peka på någon som var direkt bäst men det fanns en handfull spelare som gjorde lite mer denna match. Man kan inte låta bli att nämna unge William Karlsson, Broc Little, Peter Öberg, Tomas Mitell, Helmersson, Lundgren, ja det fanns flera som gjorde ett riktigt bra dagsverke. Och, inte minst, Daniel Sperrle. Är han en clown? Skämt åsido, men ibland klantar han till det i onödan. Han måste inte ut på varje puck som kommer ner i sarghörnen. Vi har faktisk backar för den uppgiften. Upprinnelsen till Borås enda mål var faktiskt ett "klantigt" agerande av Sperrle bakom eget mål. Jag gillar Sperrle. Gillar honom skarpt. Gillar hans stil - liksom. Men även jag inser att den gode Sperrle kan kosta oss matchen om han inte på ett bättre sätter avväger sina utflykter runt eget mål...





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar