11 december 2010

Västerås - Mora 3-2

Det blev som jag tänkt. Det blev en seger. Inte så övertygande som jag hoppats, eller drömt om, men tillräckligt bra i alla fall. Men det började inte särdeles bra. I vanlig ordning var det lite si och så med passningar och avslut. Viljan fanns nog men det var inte mycket som rätt till en början.

Det mest anmärkningsvärda var nog gallerspelarna, Gustav Björklund och William Karlssons, framfart i inledningen av matchen. Ingen rädder för vargen här - tycktes de säga. Full fart in i alla närkamper, bra frekvens på åkningen, bara passningar, och en och annan halvchans som belöning.

Att sedan Leetma fick en besvärlig pass på blå som han tappade till en kontring för Mora är inte mycket att gräma sig över. Sådant händer. Att det dessutom blev 1 - 0 till Mora på denna kontring kändes lagom tungt men inte speciellt oroväckande. Vi hade våra chanser också.

Det finns ingen anledning att bli långrandig i analysen av matchen. Den kan sammanfattas så här:

Första perioden är vi inte riktigt med i alla sekvenser. Det ser lite oharmoniskt ut både framåt och bakåt. Vi får ingen udd på anfallsspelet och slarvar i egen zon. Moras ledning efter första perioden känns ganska ok.

Andra perioden ser annorlunda ut. Bättre fart, bättre tryck mot mål, fler vettiga avslut, och Mora drar på sig utvisningar. Walters, Johansson, McGrath, Fleury och Leetma skapar för ovanlighetens skull bra tryck i powerplay. Gulsvart gör två mål - i powerplay! Lysande. Förutom det missas ett antal riktigt bra lägen. Med lite extra flyt kunde matchen ha avgjorts under denna period.

Tredje perioden spelar Gulsvart mer avvaktande. Mora klev på för att kvittera men skapade inte några riktigt bra chanser. En bit in i perioden får Gulsvart spela powerplay och än en gång blir det mål. Walters håller sig framme på en retur efter ett skott av Fleury. Efter målet börjar Mora chansspela och skapar då och då bra tryck mot Sperrle. Lyckner tar ut målvakten och spelar sex mot fyra när Gulsvart drabbas av en utvisning och lyckas peta in reduceringen till 2 - 3. Noterbart är att F. Johansson strax innan hade jätteläge att pricka Moras tomma mål men missade med några cm.

Summa summarum så var det ingen höjdarmatch av två lag som såg rätt räddhågsna ut. Det märktes att det var viktiga poäng som stod på spel. Mora såg betydligt blekare ut än jag förväntade mig. Inte alls samma speed i åkningen som de normalt brukar ha.

Västerås spelade inte så mycket bättre än i tidigare matcher i ABB Arena denna säsong men när man gör mål i powerplay så är det lättare att vara med och slåss om segrar. Idag var det vårt powerplay samt en stabil Sperrle som blev tungan på vågen.

Skönt med tre poäng...

***
Lång näsa riktar jag till Almtuna. De var lagom kaxiga efter sina dubbelsegrar mot oss. Det skulle bli en lätt match borta mot Tingsryd. Tjossan vad fel det fick, och vad jag myser, över deras felkalkyl. Nu är de sju behagliga poäng efter oss...

***
Bofors imponerar. De gick fram till 4 - 0 hemma mot Oskarshamn på knappt 12 minuter i första perioden. Jädrar vad fart de fått på laget! De blir inte roliga att tas med i nästa hemmamatch!

***
Örebro imponerar. Alla ni som tror att Örebro kommer få en svacka, eller rasa i tabellen, får nog tänka om nu. Örebro är bra - riktigt bra - så är det bara - tyvärr!

***
Skönt att Rögles sju matcher långa svit med enbart vinster fick ett slut.

***
Leksand gjorde en "kämpamatch" hemma mot Växjö men deras impotens i målskyttet påminner om vår egen. Det skapade massor av halvchanser men träffade bara benskydd, stolpar och motståndarklubbor. Växjö däremot var ruggit effektiva. De spelade sig fram till det ena klara läget efter det andra. Om inte Leksands keeper spelat så bra kunde raset varit ett faktum för Leksand.