10 december 2010

Vänster eller höger

Vilken väg väljer gulsvart?

Lördagens match hemma mot Mora. Ett lag som man inte kan låta bli att beundra - lite. Ett lag som ständigt lever i skuggan av stora "stygga" Leksand. Ett lag som lever på allmosor och nådegåvor från de närmast sörjande sponsorerna. Detta Mora ställs mot ett Västerås som för tillfället befinner sig lite på dekis. Västerås är nere i dikesrenen och sladdar för tillfället. Än går det hit och än går det dit men aldrig går det som tränarna vill - typ

Under att antal omgångar har vi legat på en "trygg" playoffplats. Allt har sett "bra ut" och en känsla av "lugna gatan" hade insmugit sig hos oss supportrar. Avståndet var ju såååå stort ned till lagen under playoffstrecket. Men över en natt har allt detta förändrats. Under de senaste omgångarna har Gulsvarts målpoduktion gått från dålig till usel till obefintlig och följden av detta ser vi nu i tabellen.

Borta är försprånget. Borta är den fördel vi ägde med detta. Borta är nu tryggheten där man har råd med "en och annan förlust". Frågan är bara hur laget ska klara av att möta denna nya situation, detta nya hot, utan att det blir kramp och handlingsförlamning i agerandet på isen?

I normala fall kan konceptet att "gå in och jobba stenhårt" fungera. Problemet är bara att det är i princip det enda laget gjort de senaste omgångarna utan att ens vara nära en vinst! Laget kan helt enkelt inte jobba hårdare, kämpa mer, eller åka fortare. Där ligger man redan på maximum. Det går helt enkelt inte att ge mer än 100% hur gärna både spelare och ledare vill!

Med andra ord måste det in något annat i denna ekvation. En faktor X. Något som löser upp, förnyar, och ger energi. Varför inte börja göra mål? Visst kan det låta banalt men så enkelt är det. Gör ett mål och gärna ett till. Känn ruset i kroppen. Upplev hur glädjen omvandlas till positiv energi som i sin tur genererar en stor dos självförtroende både hos spelare, ledare och publik.

Jag lever i den barnsliga föreställningsvärlden att det är här det felar. Det är de uteblivna målen som ställt till det för oss. Receptet måste därmed vara att lägga en jädrans massa energi på att göra mål. Om man lyssnar på M.Waltin så är han inte helt nöjd med spelarnas ovilja att gå hårt på mål. Att vispa in returer. Att vara tillräckligt obekväma. Att vara "inne i brallorna" på både målvakt och motståndarbackar.

Så min frågeställning inför lördagsmatchen är: Vilken väg väljer Gulsvart? Flyr man undan eller tar man chansen? Är rädslan att förlora större än viljan att vinna?

Jag tror vi vinner. Jag tror vi går segrande ur denna match mycket tack vare att det är just Mora vi möter. De kommer inte ställa upp på någon form av stök eller bök-hockey. De spelar ofta en öppen, fartig, positiv hockey som kan passa oss perfekt. Av någon anledning har vi denna säsong haft lättare att vinna mot lag som spelar konstruktivt.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar