30 oktober 2014

Matchdags - Timrå

Nyckeln till seger i dagens match...Ny match. Nya möjligheter.
Nu rullar det på med ett relativt tätt matchande efter ett tillfälligt längre uppehåll inför matchen mot Oskarshamn. Spelschemat är som det är. Mycket som ska tas hänsyn till. Just nu haltar tabellen en aning men till vår fördel, vill jag påstå. Vi har spelat förre matcher än flera lag med placeringar högre upp i tabellen. Detta innebär att vi kan ta ett litet "skutt" upp i tabellen om vi vinner dessa hängmatcher. En tabell som förövrigt ännu är hyggligt jämn. Än är det ingen panik. Gapet till platserna fem - sex i tabellen är nåbara med några vinster. Dock finns det alltid hakar med denna typ av resonemang. Om andra lag som ligger före oss fortsätter vinna så blir det knöligare att klättra.


Timrå och Björklöven är två lag som just nu klättrar i tabellen. Precis som oss har de plötsligt hittat ett spel som genererar segrar. Hux flux har de passerat oss i tabellen trots att vi själva vunnit fyra av de fem senaste matcherna. Det är lite oroväckande. Nästa gång kan det vara SSK eller AIK som hittar en vinnande streak och börjar marschera uppåt. 

De kommande fem sex omgångarna kommer få stor betydelse för fortsättningen enligt mitt sätt att se på saken. De lag som klarar av att vinna tre, fyra eller fem av dessa omgångar kommer då sannolikt befinna sig i ett rätt bekvämt läge för fortsatt avancemang uppåt. Det lag som torskar merparten av dessa matcher kommer sannolikt cementera sin plats längre ned i tabellen.

- Vår målbild måste vara att ligga på plats 5-8 när vi summerar kommande fem omgångar. En första målsättning som känns nåbar. Efter det får vi ta nästa steg.

Kvällens motståndare är alltså Timrå. Ett lag som ingen hade några större förväntningar på inför seriestarten. Ett lag utan någon som helst spets, om man ska vara lite elak. Ett lag som valt en annorlunda väg denna säsong då många andra lag kapprustat. En anledning till deras vägval är givetvis de ekonomiska ramar som klubben har. De har helt enkelt tvingats till att bygga ett lag med ytterst små medel. Tittar man på Timrås laguppställning slås man av två saker. Endast en spelare som kommer utifrån(import) samt därutöver en mängd namn som inte får några klockor att ringa. Om jag nagelfar truppen kan jag till slut identifiera tre spelare, Jeremy Boyce-Rotevall, Andreé Hult samt Per Hallin. Tre spelare som jag tror mig veta utgör lite av ryggraden i Timrås unga trupp. För en ung trupp är vad Timrå ställer upp med. 

Jag har hunnit se Timrå spela tre matcher denna säsong förutom mötet mot oss. Det jag sett har inte skrämt mig på något sätt. Däremot har jag blivit aningen imponerad över hur de spelat. Enkelt uttryckt så spelar de efter sina förutsättningar. De åker mycket skridskor, jobbar stenhårt, och har en alldeles utmärkt defensiv. Ett starkt kollektiv. Däremot är de, enligt mig, i avsaknad av viktig spets i laget. Detta märks framför allt i deras powerplay. Å andra sidan kompenseras detta med ett alldeles fenomenalt spel i boxplay! De är ligans överlägset bästa lag i den spelformen!

Ska man vinna mot Timrå måste man vara beredd att jobba väldigt hårt. Man får ingenting gratis i deras zon. Det räcker inte med finess. Det måste till riktigt tufft och hårt spel mot deras kasse. Att åka runt längs sargerna i Timrås försvarszon är bortkastad tid. Här gäller det för oss att gå riktigt hårt mot mål. Stenhårt! Om inte blir vi uppätna och avväpnade.

I mångt och mycket har Timrå anammat Vita Hästens framgångsrecept. Bra styrspel, bra defensiv, bra boxplay, otroligt hårt jobb, och sedan slå om till snabba spelvändningar och nyttja de chanser som bjuds. För åka skridskor, det kan de.

Tittar man på poängproduktionen i Timrå så slås man av att det finns sju(7) spelare i laget som skramlat ihop sju poäng eller mer. Toppar gör Ludvig Nilsson som samlat ihop tretton poäng. En av många egna unga produkter i laget. Detta vittnar om just den jämnhet som troligen är Timrås största styrka. Det finns flera spelare som petar in mål och gör poäng. 

Motsvarande statistik i Västerås visar att vi har endast fyra(4) spelare som mäktat med sju poäng eller fler. Hos oss är det våra importer som levererar, samt Conny Strömberg. Ännu ett faktum som understryker min tes om att idag möts två lag som byggts utifrån olika förutsättningar. Importerad spets(Västerås) mot starkt kollektiv(Timrå). Två olika filosofier i lagbyggandets konst.

För att vinna behöver vi jobba precis lika hårt som Timrå samt utnyttja vår spets. Så krasst kan man uttrycka det. Nyttjar vi de powerplaylägen vi bjuds, då vinner vi matchen. I matchen mot IKO lyckades vi inte göra mer än ett mål trots massor av chanser i pp. Det kommer inte bli lättare att lyckas i denna spelform i  mötet med Timrå. Ett intressant uppdrag för vår eminenta förstauppställning i pp. 

Finns inte så mycket mer att tillägga i detta inlägg, tror jag. Hårt jobb, minimera egna misstag, utnyttja pp. samt bättre fokus vid avslut. Då kan vi bärga tre mycket viktiga poäng.

Nu kör vi!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar