29 oktober 2014

Backarna..

Vi har backar så det räcker, tycker jag...


Ser att det gnatas en del över vår backbesättning, fortfarande. Nu saknas en till back som kan gå in i powerplay. Ja, förutom Nick Angell då. Är inte riktigt beredd att hålla med där. Eller, självklart, visst vore det mumma om vi kunde värva en riktig klassback. En riktigt duktig tvåvägsback. Problemet är bara att backar med dessa kvalitéer i de allra flesta fall spelar i högre ligor. Dessutom, om vår sportchef skulle hitta någon som är ledig, så kostar det fläsk. Riktigt med fläsk. Och om en klassback är ledig kan man fråga sig varför han är ledig, utan kontrakt. Risken är uppenbar att en klassback som står utan kontrakt inte är den riktiga klassback som vi behöver. Snacka om moment 22.

Nåja, åter till ordningen.

I gårdagens match mot Oskarshamn fick vi dålig utdelning i vårt powerplay. Detta trots upprepade chanser och stundtals bra spel i spelformen. Vi har två uppställningar i denna spelform. PP1 och PP2. I PP1 ställer vi upp med Nick Angell på blålinjen. Där ska han styra och ställa. Spelskicklig som han är.

Här sticker jag ut hakan och säger att vi visst har backar som kan ta den rollen. Annat är bara trams, tycker jag. Senast in i truppen kom Robin Jacobsson. Får han lite mer istid under fötterna är jag övertygad om att han kan delta i denna spelform på ett bra sätt. Bra skott, inte alls oäven med puck och klubba, samt bra skridskoåkare. Han kan därmed både hålla i puck, skjuta tunga skott, samt skrinna hem och avvärja eventuella spelvändningar.


Men, inte nog med det. Jag anser att Jonas Emmerdahl och Marcus Söderkvist mycket väl kan fylla samma funktion. Båda har bra skott, som används alldeles för lite, och båda spelarna har tillräckligt med fart under rören för att kunna jobba hem vid eventuella spelvändningar. Skulle inte förvåna mig ett dugg om även Johan Jonsson, som anses vara en defensiv klippa, skulle kunna gå in och härja från blå i pp.

Personligen tycker jag det är mycket smartare att försöka se till de kvalitéer som finns än de som saknas. Det vi inte har kan vi bevisligen inte använda oss av. Enkel logik. Bättre då att målmedvetet leta efter konstellationer i PP som bygger på de skills som finns i truppen just nu. Kanske är det så enkelt att vi ska spela helt olika typer av PP beroende på vilken formation som är inne på isen? Vi anpassar helt enkelt spelet till spelarmaterialet. Tycker jag vore en lysande ide!

PP1
- Strömberg, Davidsson, Angell, Johner, Williams får leka med trissan och spela runt, runt, fram och tillbaka tills motståndarna blir helt yra i mössan. Puckkontroll, pucktempo, smarta passningar, sedan PANG i nättaket!

PP2
- Oavsett vilka spelare som ingår i denna konstellation så gäller det enkla och simpla. Upp med puck till back. In på mål och skym. SKOTT från blå. KÖTTA! MOSA in returen! 


Tror helt enkelt att min tanke är genialisk. Torde vara rätt svårt för motståndarna att värja sig om deras box tvingas försvara sig mot två helt olika typer av powerplayspel. 


Sensmoralen i detta inlägg kanske inte är glasklar men ungefär så här:
- Anpassa PP-spelet efter spelarmaterialet
- Gnäll inte över det som saknas
- Gläds över det vi har


För övrigt är jag övertygad om att vi vinner mot Timrå!


4 kommentarer:

 1. Slangen och Emmerdahl bra skott? Haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det stämmer bra. Speciellt Slangen har ett riktigt bra skott. Något som flera vittnat om genom åren. Bland annat en och annan tränare. Tyvärr har han inte fått möjlighet att visa detta allt för ofta.

   Med "bra skott" menar man inte alltid "hårt skott". Ett bra skott är anpassat efter situationen. Antingen skjuter man för styrning eller för att göra mål. Men framförallt är "ett bra skott" ett skott som ger medspelarna chansen till retur eller styrning. Med andra ord gäller det att träffa rätt. Ibland ett skott i kortsargen bredvid målet, ibland rakt på mål. Att bara skjuta hårt är inte längre vägen till framgång. Till det är målvakterna alldeles för bra.

   Se på Williams. Han skjuter säkerligen inte speciellt hårt, men, han skjuter snabbt och ofta välplacerat. Han har en väldigt kort backsving som gör att han får i väg skotten väldigt snabbt.

   Radera
 2. Skjuter inte Williams hårt? Lugna ner dig nu, Williams har ligans hårdaste och snabbaste skott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har ingen uppgift om hur "hårt" Williams skjuter. Du kanske har det? Däremot vet jag att flera "experter" försökt analysera varför han skjuter så bra, eller, framför allt gör så många mål med sina skott.

   Deras bedömning är att han har extremt bra tajming, kort release(bakåtrörelse), bra balans, och kan träffa pucken oavsett om passningen inte är perfekt. Man kan lite enklare uttrycka det som att han har väldigt bra bollkänsla.

   Kan kanske jämföras med en tennisspelares förmåga att alltid träffa bollen med sin racket på exakt samma ställe oavsett var bollen kommer ifrån, eller vilken hastighet den har.

   Nu är inte jag någon expert inom detta område utan försöker bara summera det jag hört av andra.

   Jag håller med om att känslan är att han skjuter hårt. Men det kanske man kan ta reda på. Ska se om jag kan hitta någon person som kan ge mig svar på den frågan. Återkommer...

   Radera