31 oktober 2014

Att "bära hundhuvudet"

"Ingen vill bära hunden!"


Efter gårdagens match mot Timrå flammade åter debatten upp huruvida en enskild spelare är tillräckligt bra för att få representera Gulsvart. Det handlar förstås om försvarsgiganten Per Helmersson. En spelare som under sin tid i Västerås fått ta emot en hel del kritik för sitt agerande under matcherna. 

I dagens VLT belönades han med ett lågt omdöme samt pekades ut för att vara en spelare som måste minimera sina misstag. På sociala medier idag fortsätter ifrågasättandet. Innan jag går vidare i min text vill jag bara lyfta fram innebörden av inläggets rubrik "Att bära hundhuvudet". Förklaring är som följer:

"- Upprinnelsen till detta talesätt är att söka i en av medeltidens laga bruk och sedvanor, till följe varav män av adelsståndet, som hade begått något svårare brott, måste, före straffets undergående, bära en hund till nästa grevskap, distrikt, härad, då likväl, i vissa fall, en annan fick göra det i deras ställe."

Eller mer enkelt uttryckt:
ta skulden för annans förbrytelse
vara syndabock

Låt mig för jämförelsens skull få visa lite statistik för att understryka komplexiteten när en spelare ska bedömas för sina gärningar. Jag väljer då att jämföra statsen för Per Helmersson med en back som oftast hyllas för sitt spel, Nick Angell. Då ser det ut enligt följande:

Nick Angell:
Antal matcher: 15
Poäng: 9
Utvisningsminuter: 33
+/-: - 3

Per Helmersson:
Antal matcher: 18
Poäng: 1
Utvisningsminuter: 8
+/-: - 2


Nick Angell är en offensiv back, Per Helmersson en utpräglad defensiv. Nick spelar powerplay. Helmersson lirar boxplay. Vilken av ovanstående backar har lyckats bäst i sitt uppdrag? Den offensive eller den defensive? Tittar vi bara på +/- så framstår Helmersson som nyttigare än Angell! Men är det hela sanningen? När Nick blir utvisad får Helmersson gå in på isen och försökte hålla rent. I boxplay är sannolikheten väldigt stor att man åker på mål i baken. Detta påverkar visserligen inte +/- men antalet insläppta mål på kontot ökar i denna spelform.

Vad jag vill lyfta fram är att vi som åskådare måste försöka se helheten och inte bara fokusera på detaljer, enstaka spelares misstag. Många gånger försätts en spelare, gärna en back, i svårigheter pga att forwards tar felbeslut. Detta är något som många kritiker inte gärna vill ta till sig. Att en back hamnar fel kan bero på att forwards misslyckas i sitt styrspel, inte tar hemjobbet, etc. 

I den senaste matchen mot Timrå tycker jag både Nick och Per visade behovet av två helt olika typer av backar. Nick tog många fina offensiva beslut som bidrog till att vi kunde vinna matchen samtidigt som Helmersson hade flera mycket bra ingripanden i egen defensiv zon. Jing och Jang! Både spelartyperna behövs. Jing och Jang. Ibland blir det rätt, ibland fel, Jing och Jang!


För att förstärka, eller krångla till, så visar jag här stats en spelare till:

Dustin Johner:
Antal matcher: 17
Poäng: 14
Utvisningsminuter: 16
+/-: - 5
- Är Dustin så effektiv som vi kan kräva? Han har för sjuttons -5 i stats! AVGÅ!

Låt mig avsluta genom att beskriva hur målen kom till mot oss i matchen mot Timrå:

1-1 Spel i boxplay
- Timrå sätter upp spelet. Försöker ett genomspel genom vår box. Misslyckas. Våra forwards lyckas inte "kampa" bort en lös puck mitt i slottet. Pucken petas ut till Timråspelare som dunkar in den vid första stolpen, och Helmersson får naturligtvis skulden!

2-2 Snabb spelvändning
- Domaren underlåter sig att ta en utvisning på Timråspelare för boarding i offensiv zon. Spelet vänder. Våra forwards hamnar på efterkälken. Timrå stormar snabbt fram mot våra backar. Lyckas tråckla in 2-2. Inne på isen Angell och Fredriksson men Helmersson får naturligtvis skulden!

3-3 Snabb spelvändning.
- Timrås snabbskrinnare Emil Petterson får ta fart genom mittzon, förbi våra forwards(!) och storma mot våra backar. Ramlar, lyckas på ett märkligt sätt spela pucken vidare, och Johan Persson kan mycket turligt spela in pucken trots att han själv står bakom förlängda mållinjen, och Helmersson får naturligtvis skulden!

Med ovanstående exempel vill jag visa att det som händer i vår egen zon ofta är en konsekvens av något som hänt redan innan. Exempelvis kan forwards gå bort sig i forecheckingen eller slarva med hemjobbet. För den som inte vill se helheten är det naturligtvis så mycket enklare att då istället leta efter "den som ska bära hunden"....


I mina ögon är Per Helmersson en riktigt bra defensiv back. Han är placeringssäker, går sällan bort sig, och urstark runt eget mål. Han är däremot inte en back som ska briljera med läckra mackor på bladet till medspelare. När Per spelar "sitt spel" anser jag honom som ett otroligt viktig tillgång för vårt lagbygge...

Jing och Jang!

--------------

Rektioner från #twitter4 kommentarer:

 1. Och Johan Jonsson är bäst, för honom känner du!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm, och var nämner jag honom i detta inlägg? Kom gärna med kommentar, men, gärna relaterade till texten, temat, i inlägget.

   Radera
 2. Stämmer så jävla bra. Klockren Analys!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det. Dock mina egna tankar. Finns säkert annat sätt att se på saken för den som vill och orkar:)

   Radera