19 oktober 2014

RegelverketSom den sanningssökare jag är har jag botaniserat lite för att finna svar på frågeställningar som får många att undra. Detta inlägg lägger fokus på det som allmänt kallas det "fysiska" spelet. Till min glädje har jag funnit flera källor att ösa vedertagen fakta ur, så håll till godo:


"Huvudsyfte med närkampsspel är att sänka motståndarens teknikverkningsgrad (efter flera tillslag tappar den tacklade spelaren förmåga att utföra rörelse lika exakt som vederbörande kunde innan), sänka moral och via dessa två element påverka motståndarens valkvalitet av passningsalternativ och dylikt"
- Gillar verkligen språkbruket i ovanstående citat. "teknikverkningsgrad", "valkvalitet" för att nämna två exempel. Vad texten egentligen vill säga, men inte riktigt vågar är "ge den djäveln en rejäl smäll så han inte vågar sig ut på isen igen". Då pratar vi ett språk som är både tydliggörande och internationellt!


"För att ett lag ska kunna vinna krävs inte bara hantering av puck och klubba, utan en minst lika viktig del har det fysiska spelet – närkampsspelet – vilket innebär att åka mycket skridskor för att hinna före motståndare att ta pucken i varje moment. Oftast sker närkampsspelet framför målkassarna och längs sargen (främst sarghörnen) där spelarna gräver och rycker, både med klubba och skridskor, för att försöka vinna pucken"
- Här fastnar jag osökt vid formuleringen "spelarna gräver och rycker". Där vet jag inte riktigt vad uppgiftslämnaren syftar på? "Gräver och rycker". Dessutom sker detta "ryckande och grävande" både med klubba och skridskor. Får återkomma...


"Det är också värdefullt att sätta in hårda tacklingar. En hård tackling gör att motståndaren snabbt blir fysiskt trött (musklerna får mycket stryk i en sådan smäll), och spelare som blir hårt tacklade väljer oftast att åka av planen in i avbytarbåset och återhämta sig en stund"
- Skriv som det är! "Spelarna åker in i båset och grinar en stund", ska det vara så svårt? Men det är klart. Det skulle uppfattas som omanligt, förstås...


"Skillnaden mellan närkamp och tackling avgörs av vinkel i vilken kroppskontakt mellan spelarna har uppkommit. Vinkeln räknas i förhållande till åkriktning av spelaren som blir tacklad"
- Bra, då vet vi det!

Avrundar med lite klassiska uttryck:
"50/50- puck/läge: Läge där en eller fler spelare från båda lagen har lika stor möjlighet att ta pucken i en vanlig spelsituation – främst vid närkamp, målchans eller retur"
- Är detta oavsett vinkel och fart, tro?

"Andra- puck/läge: Ett annat ord för samtliga former av retur (inklusive från sargen)"
- Jag som alltid trott det handlat om två puckar på isen, samtidigt!

"Fladderpuck: Vid skott eller inlägg mot mål då pucken "fladdrar" eller spinner, främst i luften. Uppstår oftast vid halv- eller felträff"
- Trodde i min arma enfald att en fladderpuck var något som genast skulle reklameras!

"Förlupen puck"
- En puck som ingen vill kännas vid!

"Klapp-klapp"
- Två eller flera åskådare använder utdelade pappersklappor?

"Myra"
- Något man får innanför brallorna när det är riktigt spännande i slutet av matchen!

"Raggarhockey eller Hawaii: Hafsigt spel fram och tillbaka på planen, utan någon struktur, med taktiklösa chansspelningar- och passningar"
- Om man har en massa amerikanare på isen(importer) blir det inte automatiskt Raggarhockey då?


Det var ett axplock från ishockeyns underbara värld! Källa:


Ses i ABB Arena!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar