6 oktober 2014

Bloggen spekulerar....

Lite mer attityd önskas av alla spelare..


Då jag är både lyhörd och nyfiken är jag inte den som är den. Jag lyssnar gärna på vad andra har att säga och fördömer inte. Alla har sin åsikt. Speciellt alla som är experter på detta med ishockey. Under den senaste tiden har jag tagit del av mångas yttranden. Mångas idéer och tankar om hur man ska få skutan på rätt köl. Hur man ska väcka upp laget. Hur man ska skapa en stark grupp.


Det vanligaste argumenten är: 
Sparka tränare:
- Erfarenheten visar att en ny tränare, oavsett vilken, behöver tid att räta upp det som gått snett. Tid är det som vi inte har gott om.
Kommentar:
- Processen att anställa en huvudtränare är normalt en lång och mödosam process. Det är många pusselbitar som ska passa. Är det rimligt att på kort varsel plötsligt få tag i rätt tränare? Jag ställer mig tvivlande! Däremot är oddsen att vår huvudtränare offras rätt låga om inga vinster bärgas inom kort. Lite moment 22, typ!

Sparka sportchefen:
- En åtgärd som inte får någon större effekt på kort sikt. Detta utan vetskap om vilken övergripande funktion vår nuvarande sportchef har.
Kommentar:
- Det har funnits, och finns, en samlad och kritisk bild av Niklas Johanssons sätt att värva spelare, bygga lag. Transatlantspåret har varit det övergripande. Något som inte gillas av alla. Men att sparka ut sportchefen känns inte som det bästa sättet att väcka laget. 

Sparka spelare:
- Alla spelare sitter med kontrakt. Att sparka spelare innebär oftast att sportchefen försöker hitta en ny uppdragsgivare. Först då kan det bli aktuellt att "sparka" spelare/n. En process som kan ta tid. Och tid är något som vi har rätt ont om.
Kommentar:
- Om vi nu ska göra oss av med spelare så vore det alldeles förträffligt om det finns lämpliga spelare vi kan värva. Hur rimligt är detta? Enligt somliga behöver vi minst fyra-fem nya spelare in i truppen för att bli ett slagkraftigt lag. Var hittar vi dessa spelare i tider som råder? En eller två spelare som tillför spets har stått på agendan sedan länge. Kanske dags för dessa i första hand?

Anlita en erfaren coach/ledare/tränare som stöd för nuvarande huvudtränare:
- Det kan man göra. Frågan är dock hur det går till i praktiken. Ska föreningen anställa en extra-coach som coachar coachen? Vilken roll ska denne stödperson ha? Vem bestämmer? Här finns det utrymme för polsk riksdag. Många slevar i soppan, typ!
Kommentar:
- För några säsonger sedan anlitades Curre Lundmark som någon form av mental coach till våra dåvarande tränare. Hur utfallet av detta blev har jag inte den blekaste aning om då inte mycket berättades om hur de jobbade. Han fanns till hands, som det uttrycktes. En lösning som jag personligen ser som ett alternativ. Vi har trots allt en rätt oerfaren tränartrojka för seniorhockey. Frågan är dock hur man hittar denne extra-coach?

Anställ en mental coach:
- Mentala coacher dök upp för något tiotal år sedan. Då i första hand till idrottsutövare av mer individuell karaktär. De fick utövaren att "gå in i sig själv" och må bättre, på något sätt. I en del fall blev den idrottsliga prestationen märkbart bättre. Så småningom hakade lagidrotten på och började nyttja deras tjänster.
Kommentar:
- Självklart är inte heller detta en process som går fort eller ger omedelbara resultat. Här ska det pratas och reflekteras, gärna i timmar, dagar och veckor, innan utövaren kommer över sina demoniska tankar och därmed börjar prestera bättre. I dagsläget känns inte detta som det alternativ laget, spelarna, behöver för att börja leverera ute på isen. För det var ju detta med tiden, som bekant. Laget har inte allt för mycket tid på sig att räta upp och fixa till...


Plötsligt inser jag, till viss förfäran, att det finns inga genvägar, inga snabba fix, för att få fart på spelarna. laget. Även om vi alla önskar förändring till det bättre redan nu så får vi ge oss till tåls några omgångar till. Vilket mörker...


För övrigt anser jag att alla Västeråsare ska gå på hockey i ABB Arena!


3 kommentarer:

 1. Matchen mot Malmö kommer nog ge en tydlig indikation åt vilket håll detta är på väg. I detta kritiska läge kombinerat med den på pappret uppenbart tuffa bortamatch, MÅSTE ju ledarna inse att spelarna måste ha raka och tydliga direktiv för hur de ska agera mot Malmö. Någon form av gameplan helt enkelt. En nollpoängsre är acceptabel med tanke på utgångsläget, men vi vill alla se en insats där de åtminstone kan ge Malmö en rejäl match. Blir det storstryk, är jag rädd för att de har slutat att tro på det de håller på med. /En orolig Vimmerbyare

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker ditt svar speglar den situation vi befinner oss i på ett utmärkt sätt...

   Radera
 2. Tack, om man nu kan säga så i detta läge. ...=) Om de inleder första bytena som de gjorde i lördags och undviker utvisningsbåset åtminstone första tio minuterna, så känner jag mig optimistisk.

  SvaraRadera